Καμμένος: Οι χώρες πρέπει να σέβονται τα σύνορα της Ευρώπης

Όλες οι χώρες της ΕΕ πρέπει να σέβονται και να προστατεύουν τα σύνορα της Ένωσης, αν θέλουν να προχωρήσει και να πετύχει η Μόνιμη Διαρθρωμένη Αμυντική Συνεργασία της ΕΕ (PESCO), δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Πάνος Καμμένος, ο οποίος επεσήμανε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, μέσω του υπό σύσταση Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου, να υπάρξει για πρώτη φορά χρηματοδότηση της ΕΕ για την αμυντική βιομηχανία.

Ο Υπουργός Άμυνας ενημέρωσε

τον Τύπο στις Βρυξέλλες και τόνισε ότι σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, "θα επιθυμούσαμε η Τουρκία να έχει μια ευρωπαϊκή συμπεριφορά", σημειώνοντας ότι "δεν μπορεί να αμφισβητεί την Κύπρο".

Ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι δεν υπάρχει ακόμη στρατιωτική διασύνδεση για κοινές ασκήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και ότι χρειάζεται συνεργασία σε επιχειρησιακό επίπεδο, προσθέτοντας πως υπάρχει και το θέμα της τρομοκρατίας. Ο Υπουργός ανέφερε ότι στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σουέζ – Κύπρου - Μάλτας γίνεται λαθρεμπόριο πετρελαίου, τσιγάρων και εμπορία ανθρώπων.

Υπογράμμισε, δε, ότι χρειάζεται ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας, λόγω και της δυναμικής επιστροφής της αμερικανικής βιομηχανίας και συμπλήρωσε ότι την "Κοινή Ειδοποίηση" για την PESCO την υπέγραψαν μόνον 23 χώρες, επειδή κάποιες διατηρούν επιφυλάξεις στο πεδίο της αμυντικής συνεργασίας.

Τόνισε ότι "οι χώρες που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ έχουν κάθε συμφέρον να πραγματοποιούν συνέργειες με τις χώρες του ΝΑΤΟ και συνεπώς αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς με αυτή τη χρηματοδότηση ανοίγονται νέες προοπτικές".

Ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας είπε, ακόμα, πως η Ελλάδα έχει προτείνει "τη μελέτη και κατασκευή ενός νέου πυροσβεστικού αεροσκάφους".

Σημείωσε, επίσης, πως η συγκυρία βοηθά να γίνονται κατανοητές οι ελληνικές θέσεις και πως ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας ενισχύεται λόγω της σταθερότητας και των σχέσεων που χτίζουμε με πολλές άλλες χώρες.

Τέλος, αναφερόμενος στην ελληνική ΑΟΖ, δήλωσε ότι έχει "απόλυτη εμπιστοσύνη στον ΥΠΕΞ Ν.Κοτζιά" που κάνει τις σχετικές διαπραγματεύσεις και ότι μετά και τις επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, υπάρχουν εξελίξεις για τον γεωγραφικό προσδιορισμό της ΑΟΖ στη Δυτική Ελλάδα και τη Νότια Κρήτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα