Καδής: Η ΠΟΕΔ προκαλεί αναστάτωση χωρίς λόγο

Αναστάτωση χωρίς κανένα απολύτως λόγο προκαλούν στα σχολεία τα απεργιακά μέτρα της ΠΟΕΔ, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής και κάλεσε την ΠΟΕΔ να συνεχίσει το διάλογο με το Υπουργείο.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, ο Κώστας Καδής είπε επίσης ότι οι γονείς και τα σχολεία ταλαιπωρούνται

για καθαρά μικροσυνδικαλιστικά αιτήματα.

Κληθείς να σχολιάσει το όλο θέμα με τα απεργιακά μέτρα που εφαρμόζει η ΠΟΕΔ, ο Υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι πριν από μερικές μέρες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η ΠΟΕΔ κλήθηκε από όλες τις πλευρές να αναστείλει τα απεργιακά μέτρα και να προσέλθει στο διάλογο με το Υπουργείο για συζήτηση των θεμάτων που η ίδια θέλει να θέσει.

Δείτε εδώ: Άρχισαν οι νέες απεργίες της ΠΟΕΔ

Συνέχισε λέγοντας ότι στη βάση αυτής της εξέλιξης πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις του Υπουργείου με την ΠΟΕΔ σε εποικοδομητικό κλίμα και αυτό που αποφασίστηκε ήταν να κωδικοποιηθούν τα θέματα που ήθελε να θέσει η ΠΟΕΔ και ένα προς ένα αυτά τα θέματα να τεθούν σε συγκεκριμένες και διαφορετικές συναντήσεις ώστε να διερευνηθούν σε βάθος και αν είναι δυνατό να ληφθούν οι καταλληλότερες αποφάσεις.

Αντ` αυτού, πρόσθεσε, βλέπουμε ότι η ΠΟΕΔ δεν συνεχίζει το διάλογο και προχωρά στην εφαρμογή μέτρων. «Αυτά τα μέτρα μόνο αναστάτωση προκαλούν στα σχολεία, στους μαθητές, στους γονείς και δεν αναμένεται να έχουν στο τέλος της ημέρας και οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα που αναμένεται να φέρουν αυτά τα μέτρα είναι να καταρρακώσουν ακόμη περισσότερο το κύρος των ίδιων των εκπαιδευτικών» σημείωσε.

«Εμείς θέλουμε τους εκπαιδευτικούς ψηλά στη συνείδηση της κοινωνίας. Δυστυχώς με τις αποφάσεις του το ΔΣ της ΠΟΕΔ οδηγεί τα πράγματα προς ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση» συμπλήρωσε.

Δήλωσε παράλληλα ετοιμότητα να συνεχίσει το διάλογο απ` εκεί που έχει μείνει, φτάνει μόνο, όπως ανέφερε, να αρθούν τα απεργιακά μέτρα που μόνο αναστάτωση προκαλούν χωρίς κανένα απολύτως λόγο.

Ερωτηθείς σε σχέση με αυτά τα αιτήματα είπε σε ό,τι αφορά το εργασιακό καθεστώς ενός μικρού αριθμού αντικαταστατών, ότι η ρύθμιση που έγινε αφορά μόνο την υφιστάμενη σχολική χρονιά, ρύθμιση η οποία, όπως υπέδειξε, εφαρμόστηκε με επιτυχία στις Διευθύνσεις Μέσης και Τεχνικής Εκπαίδευσης. Και πρόσθεσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορεί να άρει την απόφαση του στο συγκεκριμένο θέμα.

Σε ό,τι αφορά τις οροφές στους προϋπολογισμούς του Υπουργείου, ο κ. Καδής είπε ότι αυτό δεν είναι θέμα που θέτει το Υπουργείο αλλά τίθεται με βάση νομοθεσία και δεν μπορεί το Υπουργείο να ξεπερνά από μόνο του και να παραβιάζει αυτή τη νομοθεσία. «Δεν μπορούμε επίσης να επιστρέψουμε σε λογικές που μας έφεραν στο 2013 και στις καταστάσεις στις οποίες κανείς δεν επιθυμεί να θυμάται. Δεν υπάρχουν απεριόριστοι πόροι, άρα υπάρχουν οροφές στους προϋπολογισμούς» δήλωσε, εξηγώντας ότι μπορούν να υπάρχουν αυξομειώσεις σε ό,τι αφορά τη στελέχωση στη βάση των πραγματικών αναγκών, οι οποίες ωστόσο πρέπει να κινούνται σε κάποια πλαίσια.

Είπε επίσης ότι όλες αυτές οι θέσεις επεξηγήθηκαν προς το ΔΣ της ΠΟΕΔ και κάλεσε την ΠΟΕΔ να κάνει δεύτερες και πιο ώριμες σκέψεις και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου προς συζήτηση των θεμάτων, κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει στην εξομάλυνση της κατάστασης.

Δήλωσε ακόμη ότι αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να συζητούνται με την ΠΟΕΔ τα θετικά αποτελέσματα που έχουν προκύψει από τη συμμετοχή Κυπρίων μαθητών σε διεθνείς διαγωνισμούς, τα οποία ανακοινώθηκαν χτες, παρά να προκαλείται όλη αυτή η αναστάτωση στα σχολεία.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εφόσον φαίνεται το Υπουργείο να μην μπορεί να μετακινηθεί από τη θέση του σε ό,τι αφορά τα πιο πάνω ζητήματα, τότε ποιος ο λόγος να επιστρέψει η ΠΟΕΔ στο τραπέζι του διαλόγου, ο κ. Καδής είπε ότι υπάρχει και μια σειρά από άλλα θέματα που έχει θέσει η ΠΟΕΔ όπως για παράδειγμα το θέμα της παραβατικότητας, του αλφαβητισμού και ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα στα σχολεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα