Καμπανάκι για τις νομικές υπηρεσίες που λαμβάνει η Cyta

Σε σοβαρές συστάσεις για τον τρόπο με τον οποίο η Cyta λαμβάνει νομικές υπηρεσίες, προχωράει η Ελεγκτική Υπηρεσία στην έκθεση που δημοσίευσε για το 2016, υπογραμμίζοντας ότι οι ίδιες συστάσεις είχαν γίνει και πέρσι, χωρίς οποιαδήποτε ανταπόκριση από την Αρχή.

Όπως αναφέρει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η ανάθεση των νομικών υπηρεσιών δεν γίνεται αναγκαστικά τηρώντας τις αυστηρές διαδικασίες που εφαρμόζονται για τις συνήθεις συμβάσεις υπηρεσιών.

Στην έκθεσή της η Ελεγκτική Υπηρεσία συστήνει όπως για την

παροχή νομικών συμβουλών σε θέματα που σχετίζονται με την άσκηση δημόσιας εξουσίας (θέματα διοικητικού δικαίου), η Αρχή να συνάπτει μακροχρόνιες συμβάσεις (μέχρι πέντε έτη) με νομικούς οίκους ακολουθώντας κατά το δυνατό ανταγωνιστική διαδικασία.

Σε αυτή, δεν καθίσταται υποχρεωτική η δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει την προεπιλογή, προς υποβολή προσφορών, ενός κατάλληλου αριθμού εν δυνάμει ενδιαφερόμενων και κατάλληλων συνεργατών, μεταξύ των οποίων θα μπορούσε να είναι, αν η Αρχή το κρίνει σκόπιμο, και ο υφιστάμενος συνεργάτης.

Σε περίπτωση εν ισχύι συμβάσεων, θα μπορούσε αυτές να συνεχιστούν για μικρή ακόμη περίοδο (ενδεικτικά αναφέρεται ως μέγιστο το ένα έτος), ειδικά αν το Διοικητικό Συμβούλιο κρίνει τούτο αναγκαίο, και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να μην υπάρξει αλλαγή του νομικού συμβούλου ταυτόχρονα, ή σχεδόν ταυτόχρονα, με την αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Όπως συστήνεται, η Cyta θα πρέπει να αναθέτει την εκπροσώπηση του σε περιπτώσεις αστικών αγωγών ή διαιτησιών σε νομικούς οίκους που θα επιλέγονται ανά περίπτωση, ή για ομάδες παρόμοιων υποθέσεων για συγκεκριμένη περίοδο.

Θα μπορούσε για την επιλογή των οίκων αυτών να δημοσιεύεται πρόσκληση επίδειξης ενδιαφέροντος και υποβολής προσφορών (ειδικά αν πρόκειται για συγκεκριμένη υπόθεση με αμοιβή μεγάλης αξίας) ή να ζητείται συνδρομή από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο ώστε να ενημερωθούν τα μέλη του για επίδειξη ενδιαφέροντος και καταρτισμό σχετικού καταλόγου προεπιλογής νομικών συμβούλων, ανά επαρχία ή Παγκύπρια, νοουμένου ότι οποιαδήποτε τέτοια διαδικασία υποστηρίζεται από κατάλληλη τεκμηρίωση. Νοείται ότι σε ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες κρίνεται ότι τη εκπροσώπηση της Αρχής θα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένος νομικός σύμβουλος, για παράδειγμα γιατί χειρίστηκε συναφή προσφυγή που επηρεάζει την υπό αναφορά αγωγή, τότε τούτο θα μπορεί να γίνεται κατ΄ εξαίρεση αφού υπάρξει κατάλληλη και επαρκής τεκμηρίωση.

Σε περιπτώσεις που προκύπτει ανάγκη για την εξασφάλιση υπηρεσιών νομικού συμβούλου για την ετοιμασία ειδικών μελετών, ή εγγράφων διαγωνισμού που θα προκηρύξει η Αρχή, τότε θα πρέπει να τηρούνται οι πρόνοιες της σχετικής περί συμβάσεων νομοθεσίας και οι σχετικές αρχές της ίσης μεταχείρισης των οικονομικών φορέων, της διαφάνειας και της μη διάκρισης λόγω ιθαγένειας και συνεπώς θα πρέπει να προκηρύσσονται ανοικτοί διαγωνισμοί, αναλόγως βέβαια και με την εκτίμηση της αξίας της εκάστοτε ανάγκης.

Σημειώνουμε ότι, η ίδια ακριβώς παρατήρηση έγινε και πέρσι χωρίς η Αρχή να πράξει οτιδήποτε, περιφρονώντας πλήρως τις πιο πάνω αρχές.

Δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου ούτε και σχετική συμφωνία για την αγορά υπηρεσιών νομικού συμβούλου οι οποίες παρέχονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια από τον ίδιο νομικό οίκο.

Για την παροχή υπηρεσιών νομικού συμβούλου για την ετοιμασία ειδικών μελετών, ή εγγράφων διαγωνισμού που θα προκηρύξει η Αρχή, τότε θα πρέπει να τηρούνται οι πρόνοιες της σχετικής περί συμβάσεων νομοθεσίας και οι σχετικές αρχές της ίσης μεταχείρισης των οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα