Κ. Μαυρίδης: Να μην υιοθετούνται συμφέροντα μεγάλων κρατών

"Εάν ένα Πανευρωπαϊκό Σχέδιο Εγγύησης των Καταθέσεων στις τράπεζες, είχε ήδη λειτουργήσει, όπως επιχειρηματολογούσα από την αρχή της θητείας μου, πριν από πάνω ένα χρόνο, και όπως σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραδέχεται και αναγνωρίζει ως επιτακτική ανάγκη, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ-Σ&Δ) σε παρέμβαση του στην Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου,

απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Μ. Ντράγκι. .

Η πανευρωπαϊκή προστασία των καταθετών στις τράπεζες, έχει ήδη καθυστερήσει και στηριζόμαστε στην ΕΚΤ να το προωθήσει άμεσα". Ο Κ. Μαυρίδης υπέδειξε επίσης ότι ένα καλό μάθημα από την κρίση είναι πως αν ενεργούσαμε προληπτικά με βάση την τεχνογνωσία για ένα δίκαιο πεδίο ανταγωνισμού, θα ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση σήμερα. Συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως η ΕΚΤ, οφείλουν να υιοθετούν αμερόληπτους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων κρατών.

Στην παρέμβαση του ο ευρωβουλευτής ζήτησε επιπλέον να διευκρινιστεί κατά πόσον η λήψη των αποφάσεων, γύρω από την παροχή χρηματοδότησης μέσω ELA στην περίπτωση των κυπριακών τραπεζών όπως της Λαϊκής Τράπεζας το 2012, λαμβανόταν στο επίπεδο της ΕΚΤ ή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Στη συνέχεια, έθεσε ενώπιον του κ. Ντράγκι τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Κονστάνσιο (14/9/2015) ο οποίος αναφερόμενος στην ελληνική κρίση επεσήμανε ότι "νομικά κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να τεθεί εκτός ευρώ. Η πιθανότητα να συνέβαινε στην περίπτωση της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ πραγματική". Βασιζόμενος σε αυτές τις δηλώσεις ο κ. Μαυρίδης ρώτησε με νόημα: "Τελικά, ήταν πραγματικό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ή δεν ήταν; Μήπως τελικά ήταν μια μπλόφα; Υπό το φως αυτής της δήλωσης, ήταν δίκαιη η μεταχείριση της Ελλάδας;"

Στην απάντηση του ο κ. Ντράγκι επέμενε ότι εκείνη την περίοδο το άμεσα εποπτικό όργανο των κυπριακών τραπεζών ήταν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία ήταν υπεύθυνη για την αξιολόγηση της φερεγγυότητας τους. Ωστόσο, παρά την επιμονή του κ. Μαυρίδη να διευκρινιστεί ότι η έγκριση και ουσιαστικά η απόφαση γινόταν από την ΕΚΤ, πράγμα που δεν μπορούσε να πράξει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, ο κ. Ντράγκι συνέχισε να επαναλαμβάνει την ίδια απάντηση και σε άλλους ευρωβουλευτές, που του έθεσαν παρόμοιο ερώτημα. Για το δεύτερο ερώτημα σχετικά με το νομικό πλαίσιο διαχείρισης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ να αποφασίζει ποια χώρα θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι. Όπως τόνισε όλες οι αποφάσεις της ΕΚΤ λαμβάνονται με δεδομένο ότι οι χώρες παραμένουν στην ευρωζώνη. "Για το αν είναι νομικά ορθό ή όχι, δεν έχω ιδέα." κατέληξε. Τέλος για το πανευρωπαϊκό σύστημα εγγυήσεων των καταθέσεων συμφώνησε πλήρως με τη διαπίστωση του ευρωβουλευτή, τονίζοντας ότι πρέπει πλέον εκτός από τις τράπεζες, και οι καταθέτες να τυχαίνουν ίσης μεταχείρισης σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα