Ιταλία: Γιατί τα 4 ρίχτερ έφεραν την καταστροφή

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, επισημαίνει το μικρό εστιακό βάθος της δόνησης και το ηφαιστειακό περιβάλλον, παράγοντες που επηρέασαν ως προς τις ζημιές.

Το μικρό εστιακό βάθος και το ηφαιστειακό περιβάλλον, σε συνδυασμό και με τις παλιές κατασκευές είχαν αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα στην Ίσκια της Ιταλίας, που ταρακουνήθηκε από σεισμό μόλις 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας. Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, στην Ίσκια δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους,

έξι κτήρια κατέρρευσαν και έχουν καταγραφεί μεγάλες ζημιές στο νησί.

Ιταλία:Νεκροί,τραυματίες κι αγνοούμενοι από σεισμό σε Ίσκια

Ο κύριος Λέκκας διευκρίνισε ότι το τελικό μέγεθος του σεισμού είνα 4,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο και εξήγησε πως το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν μόλις τέσσερα χιλιόμετρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδιασμό με το ηφαιστιακό περιβάλλον όπου βρίσκεται η Ισκια (πολύ κοντά στον Βεζούβιο της Νάπολης) είχε ως αποτέλεσμα ένας μικρός σεισμός να έχει δυσανάλογες επιπτώσεις στην επιφάνεια.

Η διάταξη των μετασεισμών ακολουθεί μια γραμμική πορεία, που σημαίνει ότι το ρήγμα διχοτομεί την Ίσκια και σε συνδυασμό με τις παλιές κατασκευές επέφερε αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε ο κύριος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ και επισήμανε πως είναι «πολύ δύσκολο να πούμε ότι αυτός ο σεισμός είναι κύριος».

Είναι σεισμός σε ηφαιστειακό περιβάλλον, με μικρό βάθος, που θα έχει συνέχεια γιατί είναι όλα ανοιχτά, τόνισε αλλά πρόσθεσε πως δεν περιμένουμε μεγάλο σεισμό, της τάξης των έξι Ρίχτερ, αλλά μικρούς, καταστροφικούς σεισμούς καθώς το γεωλογικό περιβάλλον είναι ιδιαίτερα αρνητικό.

Οι σεισμοηφαιστειακές ακολουθείες διαρκούν αρκετούς μήνες, όπως το 2011 στην Σαντορίνη, που είχαν κρατήσει ένα χρόνο περίπου, πρόσθεσε και επισήμανε ότι στις περιπτώσεις αυτές είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε τι να περιμένουμε.

Πηγή: protothema

Keywords
Τυχαία Θέματα