Ισπανία: Γιόρτασε την εθνική ημέρα εν μέσω πολιτικής κρίσης

Η Ισπανία γιόρτασε την εθνική της ημέρα, την Πέμπτη, με μια εμφάνιση ενότητας έναντι των προσπαθειών ανεξαρτησίας της Καταλονίας, μια ημέρα αφότου η κεντρική κυβέρνηση έδωσε στον ηγέτη της προθεσμία για να εγκαταλείψει τη προσπάθεια απόσχισης του.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η χώρα υποφέρει από την χειρότερη πολιτική κρίση αυτής της γενιά αφότου αυτοί που επιθυμούν την απόσχιση της πλούσιας βορειοανατολικής περιοχής ψήφισαν σε απαγορευμένο δημοψήφισμα,

την 1η Οκτωβρίου, την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία.

Ο Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο Βασιλιάς Φίλιππος VI παρέστησαν στην παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική Μαδρίτη.

Οι ένοπλες δυνάμεις παρέλασαν, στην λεωφόρο Paseo de la Castallana, της Μαδρίτης, τιμώντας την επέτειο της ημέρας που ο Χριστόφορος Κολόμβος έφτασε στην Αμερική το 1492.

Αλλά οι εορτασμοί επισκιάστηκαν από την συντριβή τζετ “Eurofighter” καθώς επέστρεφε στην βάση του μετά που έλαβε μέρος στην παρέλαση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του πιλότου του.

Ξεχωριστές πορείες υπέρ της ενότητας, περιλαμβανομένης μιας που διοργανώθηκε από μέλη της ακροδεξιάς, έγιναν στην πρωτεύουσα της Καταλονίας, Βαρκελώνη.

Πορεία ενότητας της Ισπανίας
----------

Στη Μαδρίτη, πλήθη συγκεντρώθηκαν ζητωκραυγάζοντας στους δρόμους κουνώντας τις κόκκινες και κίτρινες ισπανικές σημαίες, ορισμένοι εξ αυτών φωνάζοντας «Ζήτω η Ισπανία» καθώς τα τζετ της πολεμικής αεροπορίας πετούσαν πάνω από τα κεφάλια τους.

Έφηβοι σκαρφάλωσαν σε δέντρα για να μπορέσουν να έχουν μια πιο καλή θέα της παρέλασης στην οποία έλαβαν μέρος χιλιάδες στρατιώτες και οχήματα δια μέσου της κεντρικής Μαδρίτης.

«Μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους να κουνάνε την εθνική μας σημαία», ανέφερε η Μπεατρίζ Τραπέρο, η οποία παρακολουθούσε την παρέλαση με τον σύζυγό της.

Ο Ραχόι έχει υποσχεθεί να κάνει το άπαν των δυνάμεων του για να εμποδίσει την απόσχιση της Καταλονίας.

Η κυβέρνησή του, δήλωσε έτοιμη να πάρει τον έλεγχο της περιφέρεια αφότου ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την εντολή για να «να γίνει η Καταλονία ανεξάρτητο κράτος».

Ωστόσο, ζήτησε γρήγορα τους τοπικούς νομοθέτες να την αναστείλουν έτσι ώστε να μπορέσει να διεξαχθεί διάλογος με την Μαδρίτη.

Ο κ. Ραχόι αντέδρασε δίνοντας του διορία ως την επόμενη Δευτέρα για να αποφασίσει αν σχεδιάζει να προχωρήσει με την απόσχιση και ως την επόμενη Πέμπτη για να αναθεωρήσει, αλλιώς η Μαδρίτη θα ενεργοποιήσει συνταγματικές πρόνοιες που θα μπορούσαν να αναστείλουν την περιφερειακή αυτονομία της Καταλονίας.

Απειθαρχία, παρανομία
---------

Οι παγκόσμιοι ηγέτες παρακολουθούν στενά την κατάσταση και η αβεβαιότητα για το μέλλον της περιοχές των 7,5 εκατ. ανθρώπων έχει καταστεί επιζήμια για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη με αρκετές δημόσιες επιχειρήσεις να μεταφέρουν την έδρα τους εκτός Καταλονίας.

Η ίδια η περιοχή είναι βαθιά διχασμένη στο ζήτημα με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι πολίτες της Καταλονίας είναι περίπου μοιρασμένοι στο κατά πόσο επιθυμούν την ανεξαρτησία τους.

Ενώ ο κ. Πουτζδεμόν επιμένει ότι το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου του έχει δώσει εντολή για ανεξαρτησία και έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον διάλογο με τη Μαδρίτη, ο κ. Ραχόι έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για διαμεσολάβηση και αρνείται να διαπραγματευτεί για οτιδήποτε ωσότου εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για απόσχιση.

«Δεν είναι ειρηνική, δεν είναι ελεύθερη, δεν θα αναγνωριστεί από την Ευρώπη και τώρα όλοι γνωρίζουν ότι θα έχει κόστος», είπε στους Βουλευτές.

Η ανακοίνωσή του για την προθεσμία αποτελεί προκαταρκτικό βήμα προς την κατεύθυνση της ενεργοποίησης του άρθρου 155 του Ισπανικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει στη Μαδρίτη να επιβάλει έλεγχο στις αποκεντρωμένες περιοχές της, μια κίνηση άνευ προηγουμένου η οποία ορισμένοι φοβούνται ότι θα οδηγήσει σε αναταραχή.

«Ζητάμε το διάλογο και απαντούν θέτοντας το άρθρο 155 στο τραπέζι. Καταλαβαίνουμε», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Πουτζδεμόν την Τετάρτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα