Ιράν: Μεγάλη η συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές

Οι Ιρανοί ψηφίζουν σήμερα μαζικά και ευδιάθετοι στις προεδρικές εκλογές, μια αναμέτρηση κρίσιμη για τον απερχόμενο μετριοπαθή πρόεδρο Χασάν Ροχανί, ο οποίος διεκδικεί μια δεύτερη θητεία για να συνεχίσει την πολιτική του ανοίγματος στον κόσμο.

Ο Ροχανί αντιμετωπίζει τον Εμπραχίμ Ραϊσί, έναν συντηρητικό ιερωμένο που πρόσκειται στον ανώτατο ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, εμφανίζεται ως συνήγορος των φτωχών και θέλει να δώσει προτεραιότητα στην «οικονομία της αντίστασης», που βασίζεται στην εθνική παραγωγή και στις εθνικές

επενδύσεις.

Δύο μικρότεροι και λίγο γνωστοί υποψήφιοι -ένας μεταρρυθμιστής που ζήτησε να ψηφιστεί ο Ροχανί κι ένας συντηρητικός- συμμετέχουν επίσης στις εκλογές. Ο νικητής αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, τα οριστικά αποτελέσματα του οποίου αναμένονται την Κυριακή.

Στην Τεχεράνη, όπως και στην επαρχία, η συμμετοχή ήταν πολύ υψηλή το μεσημέρι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου και εικόνες του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου Irib. Το υπουργείο Εσωτερικών υπολογίζει ότι η συμμετοχή θα φθάσει το 72%.

Οι ψηφοφόροι, μερικοί από τους οποίους φθάνουν οικογενειακώς στα εκλογικά τμήματα, περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους συζητώντας. Ορισμένοι έχουν φέρει και πτυσσόμενες καρέκλες για να περιμένουν καθιστοί. «Πάντα ψήφιζα», ανακοινώνει υπερήφανα η Μαχνάζ Ραφιί, μια 50χρονη καθηγήτρια θεολογίας που ψήφισε τον Ραϊσί.

Οι γυναίκες και οι άνδρες ψηφίζουν χωριστά στα εκλογικά τμήματα που έχουν εγκατασταθεί μέσα σε τζαμιά, αλλά μαζί σε αυτά που έχουν εγκατασταθεί σε σχολεία.

«Η ενθουσιώδης συμμετοχή των Ιρανών στις εκλογές, ενισχύει την εθνική ισχύ και την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο πρόεδρος Ροχανί αφού ψήφισε στην ηλιόλουστη Τεχεράνη.

Ο αντίπαλός του, ο Εμπαχίμ Ραϊσί, ο οποίος ψήφισε σε τζαμί μιας λαϊκής συνοικίας της νότιας Τεχεράνης, προέβλεψε από την πλευρά του «μέγιστη συμμετοχή».

Αμφότεροι ζήτησαν να γίνει «σεβαστή» η επιλογή των Ιρανών, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

«Πατέρας» των μεταρρυθμιστών που υποστηρίζουν τον Ροχανί, ο Μοχαμάντ Χαταμί, πρώην πρόεδρος από το 1997 έως το 2005, ο οποίος έχει εν μέρει στερηθεί την ελευθερία κινήσεων και έκφρασής του, ψήφισε επίσης στην Τεχεράνη επευφημούμενος από συμπαθούντες.

Ένας από τους πρώτους που ψήφισε στην κάλπη που εγκαταστάθηκε στην κατοικία του στην Τεχεράνη ήταν ο Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κάλεσε τους συμπατριώτες του να πάνε στις κάλπες «μαζικά, το συντομότερο δυνατόν».

Ανάμεσα σε πολυάριθμους ψηφοφόρους, ο Χαντί, ένας 28χρονος ξυλουργός, λέει πως, ακόμη κι αν «τίποτε δεν άλλαξε ιδιαίτερα» στη ζωή του υπό τον Ροχανί, θα τον ψηφίσει «για τις σχέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο και τίποτε άλλο».

Αντίθετα, ο 32χρονος Μοσέν, ο οποίος εργάζεται στον πολιτιστικό τομέα, επέλεξε τον Ραϊσί επειδή «η χώρα μας είναι περιτριγυρισμένη από εχθρούς». «Αν δεν ενισχύσουμε τις εθνικές δυνατότητές μας, θα πληγούμε», λέει.

Η ψηφοφορία διεξάγεται δύο ημέρες μετά την αμερικανική απόφαση να ανανεωθεί η ελάφρυνση των ιρανικών κυρώσεων, όπως προβλέπεται από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος Ροχανί, ο οποίος εξελέγη το 2013, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης τετραετούς θητείας του στη διαπραγμάτευση αυτής της συμφωνίας που επέτρεψε να αρχίσει το οικονομικό και πολιτικό άνοιγμα της χώρας του.

Όμως η δυσπιστία παραμένει ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον, οι οποίες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους λίγο μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Η δυσπιστία αυτή οξύνθηκε μάλιστα μετά την άνοδο στην εξουσία του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις αντιιρανικές δηλώσεις και ενισχύσει από τον Ιανουάριο τις κυρώσεις που δεν συνδέονται με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Τραμπ θα παρευρεθεί την Κυριακή σε μια σύνοδο κορυφής με μουσουλμάνους ηγέτες απ' όλον τον κόσμο που θα πραγματοποιηθεί στη Σαουδική Αραβία, μεγάλη περιφερειακή αντίπαλο του Ιράν.

Παρά την αμερικανική εχθρότητα, η φιλοδοξία του Ροχανί είναι να συνεχίσει το άνοιγμα στον κόσμο για να προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις, ενώ ο Ραϊσί θέλει να υπερασπισθεί τις λιγότερο προνομιούχες τάξεις μέσω της εθνικής προτίμησης στον οικονομικό τομέα.

Εκτός από τη σύναψη της πυρηνικής συμφωνίας, ο απερχόμενος πρόεδρος κατάφερε επίσης να ρίξει τον πληθωρισμό από 40% το 2013 σε 9,5% σήμερα.

Χωρίς να την αμφισβητήσει, ο Εμπραχίμ Ραϊσί κατήγγειλε την απουσία αποτελεσμάτων από την πυρηνική συμφωνία, η οποία δεν προσήλκυσε τις προσδοκώμενες επενδύσεις και δεν ωφέλησε τους λιγότερο προνομιούχους, των οποίων δηλώνει συνήγορος.

Προβάλλει τα ποσοστά της ανεργίας (12,5% του πληθυσμού, 27% των νέων) και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν φροντίζει παρά για «την ολιγαρχία».

Εκτός από τις προεδρικές εκλογές, τα 56,4 εκατομμύρια των Ιρανών ψηφοφόρων καλούνται να ψηφίσουν και για τις δημοτικές εκλογές: το διακύβευμα στις μεγάλες πόλεις Τεχεράνη, Μασχάντ (βορειοανατολικά) και Ισφαχάν (κέντρο) είναι μια αλλαγή της συντηρητικής πλειοψηφίας που τις διοικεί.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα