ΗΠΑ: Ανώτερα στελέχη της HSBC κατηγορούνται για απάτη

Ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της HSBC Holdings Plc συνελήφθη την Τετάρτη και μαζί με ένα πρώην στέλεχος στον τομέα του ξένου συναλλάγματος αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι εμπλέκονται σε σχέδιο που αφορά συναλλαγή ενός από τους πελάτες της τράπεζας ύψους $3,5 δισ., σύμφωνα με εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Όπως

μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, εναντίον του Μαρκ Τζόνσον, επικεφαλής παγκόσμια των συναλλαγών σε μετρητά ξένου συναλλάγματος στο Λονδίνο και του Στιούαρτ Σκοτ, πρώην επικεφαλής των συναλλαγών σε μετρητά για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική έχουν καταχωρηθεί ποινικές κατηγορίες σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μπρούκλιν.

Και οι δύο άνδρες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συνωμοσία απάτης με τη χρήση τηλεπικοινωνιών ή διαδικτύου, σε μια υπόθεση που σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει καλά το θέμα είναι η πρώτη εναντίον φυσικών προσώπων που καταχωρείται στο πλαίσιο έρευνας του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για απάτες ξένου συναλλάγματος σε διεθνείς τράπεζες.

Δικηγόρος που ενεργεί για τον κ. Τζόνσον αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, ενώ δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί ποιος δικηγόρος ενεργεί για τον κ. Σκοτ.

Ο Ρόμπερτ Σέρμαν, εκπρόσωπος Τύπου της HSBC δήλωσε ότι η τράπεζα συνεργάζεται με την έρευνα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο Τζόνσον, 50 χρόνων και ο Σκοτ 43 χρόνων, χρησιμοποίησαν καταχρηστικά πληροφορίες που τους έδωσε πελάτης ο οποίος είχε προσλάβει την HSBC για να μετατρέψει $3,5 δισ. σε στερλίνες αναφορικά με μια προγραμματισμένη πώληση θυγατρικής εταιρείας που δεν κατονομάζεται.

Οι δύο Βρετανοί υπήκοοι χρησιμοποίησαν τις πληροφορίες που κατείχαν εκ των έσω για να προχωρήσουν σε μια διαδικασία συναλλαγών (front - running) πριν τον Δεκέμβριο του 2011, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του νομίσματος και ζημιά στον πελάτη της HSBC, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα