ΗΠΑ: "Πολύ πιθανή" μια συμφωνία με τον Καναδά

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι είναι «πολύ πιθανή» μια επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας για το Ελεύθερο Εμπόριο στη Βόρεια Αμερική (NAFTA) με τον Καναδά και το Μεξικό, αλλά προειδοποίησε να την καταργήσει εάν οι χώρες δεν πετύχουν μια «δίκαιη συμφωνία για όλους».

«Δέχθηκα τηλεφωνήματα από τον πρόεδρο του Μεξικού και τον πρωθυπουργό του Καναδά, που ζητούσαν την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA, παρά τον τερματισμό της», ανέφερε ο Τραμπ σε σχόλιό του στο Twitter. «Συμφωνώ…

υπό τον όρο ότι εάν δεν καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία για όλους, τότε θα τερματίσουμε την ισχύ της NAFTA. Οι σχέσεις είναι καλές – μια συμφωνία πολύ πιθανή».

Ο Τραμπ έχει κατ' επανάληψη δεσμευθεί ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την εμπορική συμφωνία, που τέθηκε σε ισχύ πριν από 23 χρόνια, εάν ο ίδιος δεν μπορέσει να επαναδιαπραγματευθεί καλύτερους όρους για τη χώρα του.

Τα σχόλια του Τραμπ έγιναν αφού ο ίδιος δήλωσε στους ηγέτες των δύο γειτονικών χωρών ότι δεν ακυρώνει επί του παρόντος την εμπορική συμφωνία. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είχαν νωρίτερα δηλώσει ότι η κυβέρνηση μελετούσε τις δυνατότητες αποχώρησης από τη συγκεκριμένη εμπορική συμφωνία.

Οι τρεις χώρες της Βόρειας Αμερικής αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά μπλοκ του κόσμου και η όποια αναταραχή στις μεταξύ τους σχέσεις θα έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες, μεταξύ άλλων, στην αυτοκινητοβιομηχανία και τον αγροτικό τομέα.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Ουίλμπουρ Ρος δήλωσε σήμερα στο CNBC ότι θα πρέπει να διορθωθούν πολλά λάθη στη συνθήκη. «Η NAFTA χρειάζεται να αυστηροποιηθεί», δήλωσε ο Ρος, προσθέτοντας ότι πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, προκειμένου οι εμπλεκόμενοι να έχουν ένα εμπορικό πλεονέκτημα έναντι άλλων χωρών.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα