ΗΠA: H στιγμή που αυτοκίνητο «θέρισε» αντιδιαδηλωτές (vid)

Το πρόσφατο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου του Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια για αποκαθήλωση του αγάλματος του στρατηγού Λη, υπήρξε η βασική αιτία πίσω από τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ ακροδεξιών και ακτιβιστών αντιδιαδηλωτών, που κόστισαν την ζωή σε τρεις ανθρώπους τραυματίζοντας δεκάδες το περασμένο Σάββατο. Τον γύρο του κόσμου κάνει το βίντεο με τον 20χρονο Τζέϊμς Άλεξ Φιλντς να χρησιμοποιεί ως όπλο το αυτοκίνητό του θερίζοντας τους αντι-διαδηλωτές που πήγαν να πραγματοποιήσουν αυτοσυγκέντρωση . Από την σύγκρουση έχασε την ζωή της η Χέδερ Χάιερ ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 19.

Σε μια πρώτη,

καθυστερημένη, αντίδραση ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλτ Τραμπ απηύθυνε έκκληση για τερματισμό της βίας από κάθε πλευρά, δήλωση που εξόργισε τους αντιπάλους του οι οποίοι θεωρούν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος εξομοίωσε τους ακροδεξιούς με τους αντιδιαδηλωτές, αποφεύγοντας να κατονομάσει ως «νεοναζιστές» τους πρώτους,

Ο Σίγκνερ είπε στο CBS ότι ο Τραμπ επέλεξε στην προεκλογική εκστρατεία «να παίξει με τις χειρότερες προκαταλήψεις μας και νομίζω ότι αυτά που βλέπουμε, ότι υπάρχει μια ευθεία σύνδεση ανάμεσα σ’ αυτά που έγιναν το Σαββατοκύριακο και την επιλογή του αυτή.» Επεσήμανε δε ότι οι ακροδεξιοί προσκλήθηκαν ουσιαστικά στην προεκλογική εκστρατεία και έχουν πάρει έκτοτε τα πάνω τους. «Αυτό πρέπει να σταματήσει και μπορεί να σταματήσει τώρα», τόνισε.

Συμφωνα με το Reuters, η άστοχη ενέργεια του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και η καταιγίδα αντιδράσεων που προκάλεσε είναι μία σημαντική ένδειξη αδυναμίας του στο πλαίσιο των πρώτων σημαντικών κρίσεων που κλήθηκε να διαχειριστεί.

Από την πλευρά του πάντως ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, δήλωσε «Δεν ανεχόμαστε το μίσος και τη βία από τους υπέρμαχους της ανωτερότητας της λευκής φυλής, τους νεοναζί ή την Κου Κλουξ Κλαν»,» προσθέτοντας πως «αυτές οι επικίνδυνες περιθωριακές ομάδες δεν έχουν καμία θέση στη αμερικανική δημόσια ζωή».

Σκληρή ήταν η κριτική ενταντίων του Τραμπ από τον δήμαρχο του Σάρλοτσβιλ, Μάικλ Σίγκνερ , ο οποίος κατέστησε προσωπικά υπεύθυνο τον Τραμπ για το τελευταίο ξέσπασμα ρατσιστικής βίας.

Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί, ότι Ρόμπερτ Λη, το άγαλμα του οποίου θέλουν να κατεβάσουν, ήταν αρχηγός των δυνάμεων του Νότου στον Αμερικανικό Εμφύλιο και καταγόταν από τη Βιρτζίνια. Ο ίδιος ήταν εναντίον της δουλείας και γενικά έχαιρε βαθιάς εκτίμησης και στους στρατιώτες του Βορρά. Κατά την ημέρα της παράδοσης του Νότου οι βόρειοι τον ασπάστηκαν ως δικό τους αρχηγό. Σήμερα έχει αναδειχθεί σε εμβληματικό μνημείο για κάποιες εθνικιστικές ομάδες,

Keywords
Τυχαία Θέματα