Ιωνάς:Κάνουμε τα πάντα να μη θρηνήσουμε θύματα όπως στο Μαρί

Την υπόσχεση της κυβέρνησης ότι θα πράττει ό,τι είναι δυνατόν για να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας, μετέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου στους συγγενείς των θυμάτων της φονικής έκρηξης στο Μαρί την 11η Ιουλίου 2011 στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Ο κ. Νικολάου που μιλούσε σε χαιρετισμό κατά την τελετή μετονομασίας της Οδού Δημοκρατίας σε Οδό Αδάμου Αδάμου στη Δρομολαξιά, ανέφερε ότι με την απόφαση για την μετονομασία «το Δημοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς - Μενεού αποτιεί φόρο τιμής σε έναν εξαιρετικό

νέο, έναν αφοσιωμένο πυροσβέστη, έναν ευπατρίδη, ο οποίος συνεπεία πολιτικών αποφάσεων και παραλείψεων οδηγήθηκε στον θάνατο μαζί με άλλους 12 ηρωομάρτυρες κατά τη φονική έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» την 11η Ιουλίου 2011».

Πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε για άλλη μια φορά, τις απολογίες μας για όλα εκείνα που οφείλαμε ως Πολιτεία να πράξουμε και δεν πράξαμε, γιατί έχουμε χρέος απέναντι στις οικογένειες των ηρώων και στην ίδια την κοινωνία, να μην επιτρέψουμε ποτέ ούτε η μνήμη τους να λησμονηθεί ούτε οι ευθύνες μας ως Πολιτεία να παραγραφούν. Τον Ιούλιο του 2013, δια απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, η Πολιτεία, ως ελάχιστη αποτίμηση του φόρου τιμής, αποφάσισε να ανακηρύξει ως ήρωες τον Αδάμο και τους συναγωνιστές του, γιατί έθεσαν το χρέος υπεράνω της ζωής τους, προτάσσοντας την αγάπη προς την πατρίδα τους».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε επίσης ότι «τα σημάδια του πρωινού της 11ης Ιουλίου δεν μπορούν παρά μόνο να μας υπενθυμίζουν την υποχρέωση για εκ βαθέων μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μετατρέψουν τον κρατικό μηχανισμό σε ένα αποτελεσματικό εργαλείο στα χέρια των πολιτών για τη διασφάλιση της ευημερίας και της ασφάλειας όλων μας. H κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα επί των καθηκόντων μας, προβαίνουμε σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον ανάλογα περιστατικά στον τόπο μας».

Σημείωσε ακόμα ότι «η ευθύνη και το χρέος μας απέναντι στις οικογένειες των ηρωομαρτύρων και στην κυπριακή κοινωνία είναι μεγάλη» και βεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε οργανωμένα, να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα και να υλοποιούμε έργα, τα οποία διασφαλίζουν την ασφάλεια του τόπου. Υπόσχεσή μας είναι ότι θα πράττουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας. Οι ανεξίτηλες μνήμες και τα σημάδια του μαύρου εκείνου πρωινού τής θα θυμίζουν πάντοτε το μέγεθος της αυτοθυσίας των παλληκαριών μας, τα οποία τίμησαν την Υπηρεσία τους, τις οικογένειες τους, τους άξιους γονείς και συγγενείς τους και θα αποτελούν πάντοτε παράδειγμα φωτεινό για τα παιδιά μας».

Στην τελετή χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων «ο πόνος από το χαμό του Αδάμου Αδάμου είναι αβάσταχτος για τη μητέρα, τη σύζυγο, τους δύο γιους του, τους συναδέλφους αλλά και όλους τους συγχωριανούς του. Ο Αδάμος έφυγε εν ώρα καθήκοντος, τιμώντας τη στολή που φορούσε και με αίσθηση αυτοθυσίας και αυταπάρνησης έπραξε στο ακέραιο το καθήκον του, περνώντας στην αιωνιότητα».

Πρόσθεσε ότι «ο Δήμος Δρομολαξιάς – Μενεού ως ελάχιστη ένδειξη εκτίμησης και τιμής στη θυσία του ήρωα αλλά και στην οικογένεια του, αποφάσισε να κρατήσει άσβεστη τη μνήμη του μετονομάζοντας την Οδό Δημοκρατίας σε Οδό Αδάμο Αδάμου για να μην ξεχάσουμε ποτέ το όνομα του γιατί υπήρξε ένα παιδί δικό μας. Ταυτόχρονα οφείλουμε να αγωνιστούμε όλοι μαζί θέτοντας υπεράνω όλων τον τόπο, την πατρίδα, το λαό για να φτιάξουμε ένα κράτος που δεν θα επιτρέψει να συμβούν άλλα Μαρί».

Ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκος Τράγκολας στο δικό του χαιρετισμό είπε πως «ο Αδάμος τίμησε τον όρκο που έδωσε εγγραφόμενος στις τάξεις της Υπηρεσίας το 2001 και επιλέγηκε για να υπηρετήσει στην επίλεκτη μονάδα της ΕΜΑΚ λόγω προσόντων αλλά και χαρακτήρα, προερχόμενος από μια άλλη επίλεκτη μονάδα της Εθνικής Φρουράς, τη στρατονομία».

Πρόσθεσε ότι «εμείς στην Πυροσβεστική Υπηρεσία νοιώθουμε περηφάνια και τιμή γιατί τον είχαμε τάξεις μας όπως και τα άλλα πέντε παλληκάρια που τόσο άδικα χάσαμε» κατά τη φονική έκρηξη στο Μαρί.

Από την πλευρά του ο αδελφός του ήρωα Μάριος Αδάμου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Δρομολαξιάς – Μενεού για την απόφαση τους να μετονομάσουν την Οδό Δημοκρατίας σε Οδό Αδάμου Αδάμου, που ουσιαστικά είναι η γειτονιά όπου μεγάλωσε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ο ήρωας.

Η τελετή ξεκίνησε με τρισάγιο στη μνήμη όλων των πεσόντων της φονικής έκρηξης στο Μαρί στην παρουσία του Αρχηγού της Αστυνομίας, βουλευτών Λάρνακας και Αμμοχώστου και πλήθος κόσμου.

Τα αποκαλυπτήρια της πλάκας που φέρει το όνομα του Αδάμου Αδάμου τέλεσαν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς - Μενεού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα