Ιωνάς: Προαγωγές στην Αστυνομία πριν τον Σεπτέμβρη

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου δήλωσε την Παρασκευή ότι η προσπάθεια του Υπουργείου του και των αρμοδίων επιτροπών της Αστυνομίας είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των προαγωγών μέχρι το Σεπτέμβρη για να μην γίνουν προαγωγές μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, γεγονός που θα σκιάζει τις προαγωγές με σχετικούς συνειρμούς.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής κατά της Διαφθοράς, είπε ότι έγινε σύσκεψη με την ηγεσία της Αστυνομίας με στόχο να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ώστε να ολοκληρωθεί

η διαδικασία, πριν αρχίσει για τα καλά η προεκλογική περίοδος για τις προεδρικές εκλογές του 2018, καθώς η πρόθεση είναι να διατηρηθεί το αστυνομικό σώμα μακριά από τις προεκλογικές διαδικασίες.

“Να μην φτάσουμε στο σημείο που παρατηρήθηκε σε προηγούμενες προεδρικές με προαγωγές μέχρι την τελευταία ημέρα”, είπε διευκρινίζοντας ότι το 2013 υπήρξαν πολλές προαγωγές τον Ιανουάριο και γίνονταν μέχρι και την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι “θέλουμε να γίνουν οι προαγωγές ενωρίτερα ώστε να μην υπάρχει ο όποιος συνειρμός ότι σχετίζονται με τις εκλογές”.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια δεν έγιναν προαγωγές, λόγω παγοποίησης των θέσεων, υπήρξε το θέμα με τις παραιτήσεις των βοηθών Αρχηγών και δεν μπορούσαν να γίνουν προαγωγές πριν τροποποιηθεί ο κανονισμός για να συγκροτηθούν οι επιτροπές να συμπληρωθούν οι θέσεις των βοηθών αρχηγών και στη συνέχεια με συμμετοχή των βοηθών αρχηγών να συγκροτηθούν οι επιτροπές για να προωθήσουν τις διαδικασίες προαγωγών.

Ο κ. Νικολάου, ανέφερε ότι προέκυψαν και οι ακυρωτικές αποφάσεις από το Ανώτατο Δικαστήριο για τις προαγωγές που έγιναν το 2011 και το 2012 και εξήγησε πως έπρεπε να προηγηθούν οι επανεξετάσεις των προαγωγών που ακυρώθηκαν για να μπορέσουν να γίνουν οι κανονικές προαγωγές. Οι ακυρωθείσες προαγωγές είναι 58 λοχίες και 6 με 8 υπαστυνόμοι, είπε.

Αφού ανέφερε ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης των προαγωγών που ακυρώθηκαν, εκκρεμεί μόνο επανεξέταση των προαγωγών σε θέσεις λοχιών και υπαστυνόμων που ακυρώθηκαν τελευταία, είπε ότι η διαδικασία προαγωγών θα προχωρήσει για θέσεις, οι οποίες δεν επηρεάζονται από τις ακυρωτικές αποφάσεις, όπως οι θέσεις των Ανώτερων Υπαστυνόμων και των Ανώτερων Υπαξιωματικών.

Ερωτηθείς αναφορικά με τις προσλήψεις στην Αστυνομία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξήγησε πως δεν αφορούν διαδικασία, η οποία καθορίζεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία, αναφέροντας ότι η νομοθεσία καθορίζει ότι οι εξετάσεις θα γίνουν από την επιτροπή εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, η οποία έχει σημαντικό φόρτο εργασίας, αφού το Μάιο έχουν προγραμματιστεί Παγκύπριες Εξετάσεις.

Συνεχίζοντας είπε ότι τον Οκτώβρη πραγματοποίησε συνάντηση με την Αναπληρωτή Διευθύντρια της Επιτροπής Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, κατά την οποία καθορίστηκε οι εξετάσεις να γίνουν τον Απρίλη, αλλά τελικά οι εξετάσεις προγραμματίζεται να γίνουν την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη.

Η διαδικασία των προσλήψεων μετά τη διόρθωση των γραπτών, προβλέπει ότι θα πρέπει να γίνουν οι αθλητικές εξετάσεις και τα ψυχομετρικά τεστ και υπολογίζεται ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μέσα Οκτωβρίου, συνέχισε.

Ο κ. Νικολάου είπε ότι έχει καταργηθεί η υποκειμενική κρίση της προφορικής συνέντευξης, η οποία αξιοποιείτο για σκοπούς ρουσφετιού και οι εξετάσεις θα γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, με γραπτές εξετάσεις στο πρότυπο των Παγκυπρίων Εξετάσεων, που έχουν ψηλό επίπεδο αξιοπιστίας.

Ανέφερε ακόμα ότι οι αθλητικές εξετάσεις και ψυχομετρικές εξετάσεις δεν επηρεάζουν τον βαθμό κατάταξης, αλλά είναι προαπαιτούμενες ώστε κάποιος να συνεχίσει να είναι υποψήφιος και εξήγησε ότι η κατάταξη θα γίνει με βάση τις γραπτές εξετάσεις, στη βαθμολογία των οποίων μπορούν να προστεθούν μονάδες πτυχίου, υπηρεσία σε ειδικές μονάδες της εθνικής φρουράς, ή και υπηρεσία στη θέση του ειδικού αστυνομικού.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι τα ψυχομετρικά τεστ είναι στα πρότυπα που ισχύουν σε Αστυνομίες άλλων χωρών και εξετάζουν τους υποψηφίους σε ανταπόκριση κατάστασης κρίσης, αντιστάσεις σε θέματα διαφθοράς και άλλα ζητήματα που αφορούν τα σώματα ασφαλείας.

Διευκρίνισε περαιτέρω ότι το τεστ θα είναι ψυχομετρικό και γνωσιολογικό και θα διενεργηθούν μέσω υπολογιστή με συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιολόγησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα