Ιωνάς: Ακολουθούμε πολυδιάστατη στρατηγική πρόληψης τροχαίων

Στην πολυδιάσταση στρατηγική και τα συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης και καταστολής που προωθούνται από το Υπουργείο για περιορισμό των τροχαίων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ιωνάς Νικολάου, μιλώντας, σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τη δωρεάν εκπαίδευση όλων των νέων οδηγών μοτοσυκλετών μεγάλου κυβισμού, που διοργανώνεται από την εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου και την Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλέτας

(ΚΟΜ).

Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία, ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στα θέματα επιμόρφωσης και ενημέρωσης των οδηγών, που προωθούνται στα πλαίσια της πρόληψης, μέσα από τη δημιουργία Σχολής Επιμόρφωσης Οδηγών, στην οποία θα μπορούν να παραπέμπονται από το Δικαστήριο ή την Αστυνομία άτομα που χρήζουν επανεκπαίδευσης ή επιμόρφωσης, στα πλαίσια εκτέλεσης της ποινής τους ή ακόμη και υπό τη μορφή εναλλακτικής ποινής.

«Η επιμόρφωση σε θέματα σεβασμού του μοτοσικλετιστή περιλαμβάνεται στο βασικό θεματολόγιο της Σχολής, μαζί με τα αδικήματα χρήσης αλκοόλης και υπερβολικής ταχύτητας», επεσήμανε, αναφέροντας ότι επιπρόσθετα, έρχεται η ένταξη του μαθήματος Κυκλοφοριακής Αγωγής στα λύκεια.

Περαιτέρω, ο Υπουργός αναφέρθηκε στην εφαρμογή νέας επικοινωνιακής στρατηγικής σε θέματα οδικής ασφάλειας με στόχο τη διαφώτιση, ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων οδηγών, η μελέτη της οποίας ανατέθηκε σε συγκεκριμένη εταιρεία που θα αξιολογήσει το πρόβλημα και θα δώσει μια νέα κατεύθυνση.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη σύσταση Επιστημονικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα αξιολογεί και παρακολουθεί τις μεταβλητές με βάση τα στατιστικά, τα θέματα οδικής ασφάλειας, τη διεξαγωγή ερευνών και μελετών και την υποβολή εισηγήσεων για συγκεκριμένες παρεμβάσεις και στρατηγικές πρόληψης των τροχαίων οδικών συγκρούσεων. Άλλο ένα μέτρο είναι η αύξηση της αστυνόμευσης με τη χρήση οχημάτων εν κινήσει και η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, συμπλήρωσε ο Υπουργός, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ.

Επίσης, ο κ. Νικολάου είπε ότι το Υπουργείο ετοιμάζει παράλληλα τα τροποποιητικά νομοσχέδια για αναθεώρηση των ποινών που αφορούν τα τροχαία αδικήματα και όλες τις παραβάσεις του ΚΟΚ, στη βάση των πορισμάτων επιστημονικής συγκριτικής μελέτης, τα οποία εντός των επομένων ημερών θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Μεταξύ άλλων, είπε, προβλέπεται η αύξηση των ποινών, περιλαμβανομένων και των εξωδίκων ρυθμίσεων, για τις κύριες αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων και πολύ σοβαρών δυστυχημάτων, όπως είναι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, η υπέρβαση του ορίου ταχύτητα, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η μη χρήση του κράνους ή ζώνης κατά την ώρα οδήγησης, η αμελής οδήγηση, στην οποία περιλαμβάνεται και η έλλειψη σεβασμού σε μοτοσικλετιστή.

Καταλήγοντας, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι στόχος είναι με την αύξηση των ποινών, αυτές να λειτουργούν αποτρεπτικά και να συνδράμουν στη μείωση των οδικών συγκρούσεων και ιδιαίτερα των θανατηφόρων δυστυχημάτων.

«Η αναφορά ότι η αύξηση των ποινών στοχεύει να ενισχύσει τα ταμεία του κράτους, όχι μόνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως αυθαίρετη, αλλά συνιστά έλλειψη σεβασμού σε κάθε χρήστη του οδικού δικτύου, ο οποίος βρέθηκε ή θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις ανεύθυνες συμπεριφορές ορισμένων οδηγών» υπογράμμισε.

Από πλευράς το ο Αρχηγός Αστυνομίας Ζαχαρίας Χρυσοστόμου τόνισε ότι «η δημιουργία και εδραίωση κουλτούρας οδικής συνείδησης στην κοινωνία μας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την πρόληψη των σοβαρών και θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων». Πρόσθεσε επίσης πως «ως Αστυνομία διαχρονικά, έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στον τομέα της διαφώτισης του κοινού και κυρίως των ευάλωτων ομάδων, όπως τα παιδιά και τους νέους».

Ο κ. Χρυσοστόμου απηύθυνε μήνυμα προς όλους τους οδηγούς καλώντας τους να οδηγούν πάντοτε με σύνεση και προσοχή, τηρώντας τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κάλεσε τους μεν μοτοσικλετιστές να φέρουν πάντοτε προστατευτικό κράνος και τους δε οδηγούς αυτοκινήτων να δίδουν ιδιαίτερη προσοχή στους μοτοσικλετιστές.

Η εκστρατεία οδικής ασφάλειας της ΕΚΟ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων City`s A.R.T., ενός νέου προγράμματος εκπαίδευσης μοτοσικλετιστών, που το ελληνικό παράρτημα του California Superbike School προωθεί στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια City`s A.R.T., τελούν υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών (Κ.Ο.Μ.), τη διοργάνωση του Ομίλου Μοτοσικλετιστών Λευκωσίας και με την ουσιώδη στήριξη της Αστυνομίας Κύπρου.

Στόχος του προγράμματος είναι να επισημάνει και να διορθώσει άμεσα τα συνήθη λάθη χειρισμού που κάνουν οι μοτοσικλετιστές καθώς κινούνται μέσα στη πόλη.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στις 29 &30 Απριλίου, 17 &18 Ιουνίου, 16 &17 Σεπτεμβρίου, 14 &15 Οκτωβρίου στο Daytona Raceway.

Keywords
Τυχαία Θέματα