Ινομυώματα μήτρας: διάγνωση και θεραπεία

Τα ινομυώματα της μήτρας είναι από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στις Η.Π.Α το ολικό άμεσο ετήσιο κόστος των ινομυωμάτων είναι $2 δισεκατομμύρια.

Παρά το γεγονός ότι αρκετές γυναίκες έχουν ινομυώματα, λίγες γνωρίζουν περί τίνος ακριβώς πρόκειται, αλλά και τι προβλήματα θα μπορούσαν ίσως να προκαλέσουν. Στην πλειονότητά τους βέβαια είναι ακίνδυνα.

Τι είναι τα ινομυώματα;

Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι που προέρχονται από το μυϊκό τοίχωμα της μήτρας (μυομήτριο). Όταν το ινομύωμα

εντοπίζεται μονο στο τοίχωμα τότε ονομάζεται τοιχωματίκο ινομύωμα. Όταν το ινομύωμα επεκτέινεται προς την κοιλότητα της μήτρας ονομάζεται υποβλεννογόνιο και όταν επεκτείνεται προς το εξωτερικό της μήτρας υπορογόνιο. Τα δύο τελευταία ινομυώματα ονομάζονται μισχωτά όταν κρατιόνται από ένα μίσχο.

Τα ινομυώματα είναι οι πιο συχνοί γυναικολογικοί όγκοι και εντοπίζονται μέχρι και στο 40% λευκών και 80% των έγχρωμων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Τα ινομυώματα έχουν άμεση εξάρτηση απο τις γυναικείες ορμόνες (οιστρόγονα και προγεστερόνη) και παρουσιάζονται σε γυναίκες γόνιμης ηλικίας ενώ με την εμμηνόπαυση μικραίνουν (συρρικνώνονται). Μπορούν να μεγαλώσουν μόνα τους ή σε ομάδες. Το μέγεθος κυμαίνετε από πολύ μικρά (1 εκ.), έως πολύ μεγάλα (15-20 εκ. ή και μεγαλύτερα) και το βάρος τους μερικά γραμμάρια έως και κάποια κιλά.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο paidiatros.com

Keywords
Αναζητήσεις
inomyomata
Τυχαία Θέματα