Ήγγικεν η ώρα των εισφορών

Στο Υπουργείο Υγείας εργοδότες και συντεχνίες για συζήτηση του «καυτού» θέματος
Ο Υπουργός Υγείας και η Κυβέρνηση ευρύτερα προτείνουν όπως οι εργαζόμενοι εισφέρουν 2,65%, οι εργοδότες 2,9% και το κράτος 4,65%

Καθοριστικής σημασίας κρίνεται η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις για συζήτηση του «καυτού» ζητήματος των εισφορών στο ΓεΣΥ.

Στόχος του Υπουργού Υγείας είναι να υπάρξει κατάληξη κι επ’ αυτού του θέματος, ούτως ώστε να κλείσουν όλα τα ανοιχτά ζητήματα και να ανοίξει ο δρόμος για να οδηγηθούν τα μεταρρυθμιστικά

νομοσχέδια (αυτονόμησης δημοσίων νοσηλευτηρίων και ΓεΣΥ) στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση πριν από το κλείσιμο του Κοινοβουλίου για τις θερινές διακοπές.

Δηλαδή, πριν από τις 15 Ιουνίου, ένα χρονικό ορόσημο που δεν βρίσκεται μακριά από τον συμφωνημένο στόχο Κυβέρνησης και κομμάτων, που είναι η 1η Ιουνίου.

Οι ενστάσεις της ΟΕΒ
Η σημερινή συζήτηση, πάντως, αναμένεται να είναι δύσκολη και δεν αποκλείονται οι εντάσεις, αφού Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) δεν έχουν πεισθεί ακόμη για τη βιωσιμότητα τόσο του Συστήματος όσο και για τις επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στην οικονομία του τόπου.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, έχουν διαμηνύσει πολλάκις πως πριν από την έναρξη οποιασδήποτε συζήτησης σε σχέση με το ύψος των εισφορών, πρέπει πρώτ' απ’ όλα να ολοκληρωθεί η μελέτη που ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών για την οικονομική πτυχή του ΓεΣΥ.

Επίσης, οι εργοδοτικές οργανώσεις τονίζουν πως ακόμη είναι νωρίς για μία τέτοια συζήτηση, αφού η χρηματοδότηση από εισφορές εργοδοτών, εργαζομένων και κράτους οριοθετείται περί τα τέλη του 2018 με αρχές του 2019.

Ταυτόχρονα, οι δύο οργανώσεις διαφωνούν με τη θέση ότι οι εργοδότες πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από τους εργαζομένους, καθώς επίσης και με τη μορφή που θα έχει το ΓεΣΥ, προκρίνοντας το πολυασφαλιστικό σύστημα αντί του μονοασφαλιστικού που προωθεί η Κυβέρνηση.

Σκληρή απάντηση από Παμπορίδη
Στα όσα εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις απάντησε σε έντονο ύφος, την περασμένη βδομάδα, ο Υπουργός Υγείας. Ειδικότερα ο κ. Παμπορίδης, απαντώντας στις ενστάσεις της ΟΕΒ για το ύψος των εισφορών αλλά και τις ανησυχίες της Ομοσπονδίας για το κόστος του ΓεΣΥ, τόνισε πως «είναι λυπηρό κάποιοι να προσπαθούν να σπιλώσουν την προσπάθεια που γίνεται.

Αυτό που λένε κάποιοι, ότι οι αυξήσεις των νοσηλευτών και των φροντιστών υγείας είναι 150 εκατομμύρια ευρώ, δεν ισχύει. Έχουμε κοστολογήσει πλήρως όλες τις αναβαθμίσεις των λειτουργών του Δημοσίου και υπάρχουν και εξοικονομήσεις. Ας σταματήσουν λοιπόν κάποιοι (π.χ. ΟΕΒ) να σπιλώνουν τη μεταρρύθμιση της υγείας. Είναι λυπηρό ένας εταίρος του κράτους τόσο σημαντικός να μπαίνει σε τέτοιες διαδικασίες. Έχουμε νομοσχέδιο που καθορίζει την εισφορά.

Ξέρουμε ποιο είναι το κόστος και ξέρουμε και πώς θα το εισπράξουμε και ποιες θα είναι οι συνεισφορές. Υπάρχει σφαιρικός προϋπολογισμός και κάναμε αναλογιστική μελέτη για να υπολογίσουμε το κόστος. Το 1,2 δεν το λέμε εμείς, αλλά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Αν κάποιοι έχουν άλλα στοιχεία, ας τα καταθέσουν επίσημα. Η πολιτεία επιχειρεί να προσφέρει στον πολίτη το αυτονόητο, αυτό που απολαύουν και οι Ευρωπαίοι πολίτες.

Δεν θα επιτρέψω σε κανένα ιδιωτικό συμφέρον είτε να εκτρέψει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να προχωρήσει με την εισαγωγή του ΓεΣΥ, είτε να προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση στον κόσμο. Όποιος έχει στοιχεία, ας έρθει να μετρηθούμε. Αυτή τη σπίλωση όμως και τη συκοφαντία δεν θα την ανεχτώ.

Τόσα χρόνια ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας συζητούσε γι’ αυτό το θέμα και καθόριζε το κόστος και τις εισφορές, και η ΟΕΒ συμμετείχε. Γιατί δεν έφεραν ένσταση; Προφανώς κατάλαβαν ότι ‘το παναΰριν ετέλειωσεν’ και προσπαθούν να μπλοκάρουν το ΓεΣΥ με οποιονδήποτε τρόπο», διεμήνυσε.

Όχι σε ανατροπή του σχεδιασμού
Ο Υπουργός Υγείας, αφού τόνισε ότι επιχειρείται μέσα από διάφορες δηλώσεις και τοποθετήσεις ο εκφοβισμός των πολιτών, ούτως ώστε να μη θέλουν την εφαρμογή του ΓεΣΥ, εξέφρασε και την αντίρρησή του στην κατάθεση οποιασδήποτε πρότασης ή τροπολογίας που να διαφοροποιεί τη φιλοσοφία του συστήματος, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί.

«Οποιαδήποτε εισήγηση/τροπολογία βελτιώνει το σύστημα και δεν επηρεάζει τον χαρακτήρα της μεταρρύθμισης και του ΓεΣΥ, που είναι η καθολική, ισότιμη και αλληλέγγυα εισαγωγή του ΓεΣΥ, είναι ευπρόσδεκτη. Οποιαδήποτε εισήγηση επηρεάζει τη βάση και τον χαρακτήρα του συστήματος είναι απορριπτέα.

Φανταστείτε να μιλούσαμε για λύση του Κυπριακού και να μου προτείνει κάποιος βελτίωση στην προτεινόμενη εισήγηση των Ηνωμένων Εθνών και κάποιος άλλος να πει, ‘μα γιατί δεν κάνουμε διχοτόμηση που είναι καλύτερα;’ Δεν θα συζητήσω το δεύτερο», κατέληξε.

Σημειώνεται πως οι εν λόγω αναφορές του κ. Παμπορίδη έγιναν, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που θέλουν τον ΔΗΣΥ να καταθέτει τροπολογία για διασφάλιση υφιστάμενων συμβολαίων ασφάλισης υγείας, βρίσκοντας, πιθανότατα, στήριξη από το ΔΗΚΟ.

Η πρόταση
Αξίζει να αναφερθεί πως στη σημερινή συνάντηση ο Υπουργός Υγείας θα καταθέσει την πρότασή του σε σχέση με το ύψος των εισφορών. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις κατά την περασμένη βδομάδα, η Κυβέρνηση προτείνει όπως οι εργαζόμενοι εισφέρουν 2,65% του μισθού τους, οι εργοδότες 2,9% και το κράτος 4,65%.

Η πρόταση αυτή φαίνεται πως ικανοποιεί τις συντεχνίες, κυρίως διότι εξασφαλίζεται το ζητούμενο της ανισομερούς εισφοράς για εργοδότες και υπαλλήλους, γι' αυτό από την πλευρά τους εκφράζεται πίστη ότι θα υπάρξει κατάληξη.

Αντίθετα, η εργοδοτική πλευρά αναμένεται πως θα εκφράσει την αντίθεσή της και θα επαναλάβει τις ανησυχίες της, υπό το πρίσμα των όσων αναφέρθηκαν και πιο πάνω. Συνεπώς, με αυτά τα δεδομένα δύσκολα θα υπάρξει σήμερα κατάληξη επί του θέματος και θα παραμείνει ανοιχτό για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα