Ινδία: Οι Ιάπωνες κατασκευάζουν το πρώτο high-speed τρένο

Η Ιαπωνία θα κατασκευάσει το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας της Ινδίας, ανακοίνωσε σήμερα ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μοντι, έπειτα από συνομιλίες με τον ιάπωνα ομόλογό του Σίνζο Άμπε.

Οι δύο πρωθυπουργοί κατέληξαν επίσης σ' ένα πρωτόκολο συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα οριστικοποιηθούν πριν από την υπογραφή της, διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών στον λογαριασμό του στο Twitter.

Το

πρόγραμμα τρένων υψηλής ταχύτητας "θα φέρει μια επανάσταση στους ινδικούς σιδηροδρόμους και θα επιταχύνει το πέρασμα της Ινδίας προς το μέλλον. Θα γίνει ένας αληθινός κινητήρας της οικονομικής μεταμόρφωσης της Ινδίας", δήλωσε ο ινδός πρωθυπουργός.

Το Τόκιο αρνούνταν για καιρό να συνεργασθεί με την Ινδία στον πυρηνικό τομέα επειδή το Νέο Δελχί δεν έχει επικυρώσει τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών, όμως η χαλάρωση της θέσης του ενδέχεται να οφείλεται στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας, επισημαίνουν αναλυτές.

Οι Μόντι και Άμπε διατηρούσαν στενές σχέσεις ήδη πριν ανέλθει στην εξουσία ο Μόντι τον Μάιο του 2014, καθώς αμφότεροι προέρχονται από την δεξιά και προβάλλουν τον εθνικισμό τους.

Ο Μόντι υποσχέθηκε να εκσυγχρονίσει το ινδικό σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο πάσχει από έλλειψη επενδύσεων.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα