Ικανοποίηση στις συντεχνίες της Cyta για τη συνάντηση με ΠτΔ

Ικανοποίηση εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των συντεχνιών της Cyta, μετά τη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, για το θέμα της ταυτόχρονης συζήτησης των νομοσχεδίων που αφορούν τη δημιουργία εταιρείας ιδιωτικού δικαίου της Cyta με τα νομοθετήματα για τα εργασιακά.

Ανέφεραν παράλληλα ότι παραμένουν κάποιες ανησυχίες, οι οποίες όμως αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά τη συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Μικτή Συμβουλευτική

Επιτροπή.

Ανακοίνωσαν και νέο γύρο συναντήσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ εξέφρασαν την αντίθεσή τους με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης του οργανισμού.

Η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους συντεχνιακούς, στην παρουσία και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, ενώ παρόντες ήταν ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του ΔΣ της Cyta Χρίστος Πατσαλίδης.

Η κατάθεση ενός ενιαίου πακέτου νομοθετημάτων για τη Cyta αποτελούσε για τους εργαζόμενους κόκκινη γραμμή, ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ) Ηλίας Δημητρίου.

Συνέχισε, λέγοντας ότι ενώ το Υπουργικό αναμένεται να εγκρίνει αύριο, Τετάρτη το τροποποιητικό νομοσχέδιο για τη Cyta, αυτό θα συζητηθεί παράλληλα με τα νομοσχέδια για τα εργασιακά στη Βουλή, για να παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

«Ήταν μια ξεκάθαρη απαίτηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η οποία υιοθετήθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας» είπε.

Ανέφερε εξάλλου ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα στη Cyta επαναβεβαιώνει για ακόμη μια φορά την αντίθεσή του, όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση του οργανισμού».

Όπως είπε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επαναβεβαίωσε τις συντεχνίες ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν θα περιοριστούν.

Έκανε λόγο για εποικοδομητική προσέγγιση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ είπε ότι δόθηκε ρητή οδηγία προς τον Προϊστάμενο Διοίκησης Προεδρίας της Δημοκρατίας Κύπρο Κυπριανού να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, όσον αφορά κάποιες ασάφειες για τα εργασιακά ζητήματα σε σχέση με τη δημόσια υπηρεσία.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται να συγκληθεί σύντομα η Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή από τον Υπουργό Οικονομικών, όπου θα τεθούν αυτές οι ανησυχίες των εργαζομένων, ενώ αναμένεται να κατατεθούν και μελέτες από πλευράς συντεχνιών.

Είπε επίσης ότι πρέπει να δοθεί η επιλογή στους εργαζόμενους «της μίσθωσης των δημοσίων υπαλλήλων Cyta προς τον στρατηγικό επενδυτή, αν και εφόσον γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε και για το θέμα αυτό οδηγίες, ώστε να γίνει διάλογος.

Είπε εξάλλου ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία όπως ανέφερε «θα αποφασίσουν αν θα υιοθετήσουν ή όχι την κρατική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης του κ. Νίκου Αναστασιάδη».

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, κατέληξε, διατηρούν την αντίθεσή τους σε κάποια σημεία, καθώς και τις κόκκινες γραμμές τους, όμως «τα κόμματα ψηφίζουν στη Βουλή» και «ο καθένας θα κριθεί την ώρα που θα πάρει την απόφαση» αυτή.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Cyta Δώρος Θεοδώρου έκανε λόγο για διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θα γίνει ταυτόχρονη συζήτηση των νομοσχεδίων που αφορούν τη Cyta στη Βουλή.

«Αυτό πήραμε ως διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμα όλα τα νομοσχέδια που αφορούν τα εργασιακά, όλες οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να κατατεθούν ουσιαστικά και να πάνε την ίδια μέρα για ψήφιση στη Βουλή» είπε.

Ανέφερε ότι υπάρχει μια διαφωνία για το σενάριο αναφορικά με τη μίσθωση, όπως είπε, των εργαζομένων της δημόσιας Cyta να εργάζονται στη νέα εταιρεία.

H μόνη διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο για το θέμα είναι πως θα συζητηθεί ξανά στις επόμενες συνεδριάσεις της Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής, είπε.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΕ-ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε από την πλευρά του διαφωνία με την ιδιωτικοποίηση της Cyta, λέγοντας ότι το θέμα θα κριθεί στη Βουλή.

Θα συνεχίσουμε, πρόσθεσε, τη συζήτηση με τα κόμματα και την κοινωνία, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η αποκρατικοποίηση της Αρχής δεν θα είναι επωφελής ούτε για τον κύπριο πολίτη, αλλά ούτε και για τις επιχειρήσεις.

Πέραν της διαφωνίας αυτής, ανέφερε ότι υπάρχει συναντίληψη για τα εργασιακά θέματα, σε σχέση με την ταυτόχρονη συζήτηση των νομοσχεδίων για τη Cyta. Ήταν ρητή η διαβεβαίωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως θα αρχίσει μαζί η συζήτηση στη Βουλή, είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, το χρονικό όριο για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο είναι ο Δεκέμβριος του 2015, ενώ δεν υπάρχει άλλη ρητή δέσμευση από την Κυβέρνηση προς την Τρόικα, πέραν της έγκρισης από το Υπουργικό.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε εξάλλου ότι το ΔΗΚΟ έχει καθαρή θέση κατά των αποκρατικοποιήσεων και αυτή πρέπει να μεταφέρει στη Βουλή και να μετουσιώσει σε πράξη.

Παράλληλα έκανε λόγο για δυσαρέσκεια - η οποία, όπως είπε, μεταφέρθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - αναφορικά με τον απαξιωτικό, κατά την έκφρασή του, τρόπο που μιλά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και άλλοι βουλευτές για τη Cyta.

Κάλεσε παράλληλα τον Αβέρωφ Νεοφύτου «να σπάσει τα αυγά και κάνει ομελέτες για ποιο σοβαρά θέματα που ταλανίζουν το κυπριακό λαό», όπως είναι η μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό χωρίς να φορολογηθούν, η φοροδιαφυγή, τα εγκλήματα στις τράπεζες και άλλα.

Ο Πρόεδρος της ΟΜΕ Cyta Χάρης Παφίτης έκανε λόγο για εποικοδομητική και καρποφόρα συνάντηση με τον Πρόεδρο, όπου τους επαναβεβαίωσε πως θα πρέπει να διασφαλιστούν όλα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Μας διαβεβαίωσε πως θα διασφαλιστούν στο έπακρο οι εργαζόμενοι» είπε ενώ κατέληξε, λέγοντας ότι οι συντεχνίες βρήκαν θετική ανταπόκριση στα ποιο σημαντικά αιτήματα τους, ενώ σε όσα δεν υπήρξε συμφωνία, δόθηκε ρητή εντολή προς τον Υπουργό Οικονομικών για συνέχιση του διαλόγου.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα