Oι στρατηγικοί στόχοι της Λευκωσίας μετά τα ρωσικά deal

Με απόλυτη ικανοποίηση και σημαντικές συμφωνίες, επέστρεψε από το ταξίδι του στη Ρωσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Το πλαίσιο συνεργασίας με το Ρώσο Πρόεδρο αναμένεται να επαληθευτεί σε επίπεδο υπουργών. Την ίδια ώρα η στυγερή δολοφονία του πρώην αντιπροέδρου της χώρας επισκιάζει το κλίμα.

Επιτυχημένη κρίνει η κυβέρνηση το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η αντιπροσωπεία του

επέστρεψαν το μεσημέρι στην Κύπρο, με πολύτιμα δώρα από την ισχυρή φίλη χώρα και σημαντικές συμφωνίες οι οποίες θα υλοποιηθούν σε υπουργικό επίπεδο.

Δεδομένη θεωρεί η Κύπρος την ισχυρή στήριξη από τη Ρωσική Ομοσπονδία στο Κυπριακό, που στέλνει και ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία. τόχος της εμβάθυνσης και επέκτασης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, είναι η συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα.

Επισκιάζει η δολοφονία Νεμτσόφ

Η δολοφονία, ωστόσο, του πρώην προέδρου της Ρωσίας Mπαρίς Νεμτσόφ ηγετικού στελέχους της φιλοδυτικής ρωσικής αντιπολίτευσης, δεν αποκλείεται να φέρει αντιμέτωπη τη Λευκωσία, με δυσκολίες στο στόχο της, αν η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί, καθώς δημιουργείται κλίμα εναντίον του Βλαντιμίρι Πούτιν.

Εξαιρετικής σημασίας κρίνεται η συμφωνία να εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης της οικονομίκής και εμπορικής συνεργασίας με ενδεχόμενη εμπλοκή της Ρωσίας και στα ενεργειακά ζητήματα.

Σε διπλωματικό επίπεδο αποφασίστηκε ήδη ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο υπουργών, με τους υπουργούς Ενέργειας και Συγκοινωνιών να είναι οι πρώτοι που θα κάνουν πράξη τα συμφωνηθέντα.

Oι αντιδράσεις της Βρετανίας

Στις αντιδράσεις των Βρετανών, σε σχέση με τις διαφαινόμενες συμφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Ρώσικη ομοσπονδία αναφέρονται με σημερινές τους δηλώσεις τα κόμματα που καλούν τον Πρόεδρο να παραμείνει ανεπηρέαστος από τις αντιδράσεις.

Η κατ’ αρχήν αντίδραση των Βρετανών καταδεικνύει ευθαρσώς ότι η μέχρι πρότινος διαχρονική πολιτική των εκάστοτε δικών μας κυβερνήσεων απέναντι στη στάση των Βρετανών και ειδικότερα στο ζήτημα των Βάσεων ήταν μονοδιάστατη και εκχωρούσε μονόκερως δικαιώματα στην Βρετάνια, ενώ στον αντίποδα αγνοούσε τις οπουδήποτε απορρέουσες υποχρεώσεις, αναφέρει η Συμμαχία των Πολιτών..

Ακόμα λειτουργούν ωσάν η Κύπρος να είναι αποικία τους, ήταν η δήλωση του Κινήματος Οικολόγων. Όσον αφορά τις Βρυξέλλες οι «Πράσινοι» θεωρούν ότι οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας, κρατούν μια ποντιοπιλατική στάση απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, με τις επιβαλλόμενες κυρώσεις έναντι της Ρωσίας για το Ουκρανικό, αλλά αγνοώντας τις ενέργειες της Τουρκίας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε, πάντως, σαφές κατά την εκεί παρουσία του, ότι η συνεργασία Κύπρου-Ρωσίας δεν στρέφεται εναντίον κανενός. Οι συμβολισμοί της παρουσίας του στη Ρωσία, αλλά και η θετική ανταπόκριση της ηγεσίας της χώρας, στέλνει σειρά μηνυμάτων σε όσους μπορεί να αντιδρούν στις άριστες σχέσεις Λευκωσίας - Μόσχας.

Keywords
Τυχαία Θέματα