Ιδού η απόφαση που ανοίγει την αγορά στον ηλεκτρισμό

Με απόφαση καταπέλτη επέβαλε το Διοικητικό Δικαστήριο το άνοιγμα, ουσιαστικά, της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, με αριθμό 152/2014 αφορά την εταιρεία Easy Power, η οποία προσέφυγε στο Δικαστήριο εναντίον απόφασης της Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου.

Η προσφυγή αφορούσε δημιουργία Φωτοβολταικού Πάρκου

στην περιοχή του Αγίου Σωζόμενου στην Λευκωσία.

Η απόφαση της ΡΑΕΚ η οποία προσβάλθηκε στην προσφυγή της εταιρείας Easy Power, ήταν απότοκο συνεδρίας της ΡΑΕΚ τον Οκτώβριο του 2013 που αποφάσιζε καταληκτικά, "όπως παγοποιήσουν στο παρόν στάδιο την αξιολόγηση αιτήσεων για χορήγηση άδειας κατασκευής και άδειας λειτουργίας Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρισμού, Φωτοβολταικού Πάρκου, εκτός του σχεδίου χορηγιών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 5.581ΚW στον Άγιο Σωζόμενο».

Τα γεγονότα της υπόθεσης

Τον Μάη του 2012 υπεβλήθει αίτηση για κατασκευή και λειτουργία φωτοβολταικού πάρκου εκτός του σχεδίου χορηγιών, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 5.581 KW σε συγκεκριμένα τεμάχια γης στον Άγιο Σωζόμενο.

Η ΡΑΕΚ μετά από συνεδρίες παρέλαβε την σχετική αίτηση και αποφάσισαν ότι «Η ΡΑΕΚ θα αποδέχεται στο παρόν στάδιο αιτήσεις για παροχή άδειας ή εξαίρεσης από άδεια σταθμών παραγωγής ηλεκτρισμού από ΑΠΕ για έργα τα οποία δεν θα περάσουν από διαδικασία του Σχεδίου Χορηγιών και η τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας θα είναι η εκάστοτε τιμή του εξουσιοδοτημένου παροχές, δηλαδή δεν θα επιδοτούνται έτσι ώστε να προωθούνται έργα ΑΠΕ αλλά και να μην επιβαρύνεται επιπλέον ο καταναλωτής».

Στη δεύτερη συνεδρία, η ΡΑΕΚ και τα μέλη της, αποφάσισαν «όπως και τώρα και στο εξής αιτήσεις που υποβάλλονται στη ΡΑΕΚ για άδεια ή εξαίρεση από άδεια σταθμών παραγωγής ΑΠΕ και στις οποίες δηλώνεται σαφώς ότι δεν ζητείται ή απαιτείται οιαδήποτε επιδότηση από το Σχέδιο χορηγιών και συνεπώς η πληρωμή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι μόνο η εκάστοτε τιμή αγοράς του εξουσιοδοτημένου παροχές (κόστος αποφυγής) θα γίνονται αποδεκτές και θα εγκρίνονται από την ΡΑΕΚ δεδομένου ότι:

Α) Το κόστος αποφυγής που θα ισχύει τηνν ημέρα της έγκρισης δεν θα είναι μεγαλύερο από το κόστος αποφυγής που ισχύει σήμερα 13.1.2012 ημερομηνία λήψης της παρούσας απόφασης
Β) Ικανοποιούν όλες τις άλλες απαιτήσεις που προβλέπονται από σχετικό νόμο και στους σχετικούς κανονισμούς που τίθενται από τη ΡΑΕΚ.

Η επιστολή ΡΑΕΚ προς την εταιρεία

Τον Ιούλιο του 2012 η ΡΑΕΚ απέστειλε επιστολή προς την εταιρεία με την οποία ενημέρωνε ότι οι αιτήσεις για το Φωτοβολταικό Πάρκο, εμπίπτουν στα Σχέδια στήριξης/χορηγιών της κυβέρνησης που έχουν καταρτιστεί για επίτευξη του υποχρεωτικού στόχου στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης και ότι οι αιτήσεις αφορούν πάρκο δυναμικότητας μεγαλύτερης των 150ΚW. Εν συνεχεία, η ΡΑΕΚ ζητούσε από την εταιρεία να ενταχθεί σε σχέδια στήριξης της Κυβέρνησης. Σε απάντησης, η εταιρεία ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί να ενταχθεί σε παρόμοιο σχέδιο.

Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην πολυσέλιδη απόφαση, «Με άλλα λόγια γίνεται ξεκάθαρο ότι οι μέχρι σήμερα αποφάσεις της ΡΑΕΚ είναι παράνομες και αυθαίρετες και πρέπει άμεσα να προχωρήσει στο πλήρες άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και να αποπαγοποιήσει τόσο την έγκριση υφιστάμενων αιτήσεων όσο και την αποδοχή νέων αιτήσεων τόσο στον τομέα της παραγωγής όσον και της προμήθειας, ως ορίζουν οι υφιστάμενες νομοθεσίες και οι υφιστάμενοι κανονισμοί», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι αν υπάρχουν οποιαδήποτε πρακτικά κωλύματα είτε λόγω απρονοησίας είτε κακών πρακτικών του παρελθόντος, αυτά πρέπει να λυθούν μέσα από διάλογο και συναίνεση και όχι μέσα από αυθαίρετες και παράνομες αποφάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα