Η Βουλή τίμησε την 1η Απριλίου

Με προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη και με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των αγωνιστών, το νομοθετικό σώμα τίμησε την επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-1959.

Στην αναφορά του ο κ. Συλλούρης είπε πως η ΕΟΚΑ, μετά την άρνηση της Βρετανίας να ικανοποιήσει το διαχρονικό αίτημα για αυτοδιάθεση, ανέλαβε ένοπλη δράση

με μόνο εφόδιο το όραμα του κυπριακού λαού για απελευθέρωση από τη βρετανική αποικιοκρατική δύναμη. Η εξέγερση της 1ης Απριλίου 1955 σήμανε την αρχή για έναν ιστορικό κύκλο γενναιότητας και αυταπάρνησης.

Πρόσθεσε ότι οι θυσίες των Αυξεντίου, Παλληκαρίδη, Καραολή και Δημητρίου, των Φώτη Πίττα, Μάρκου Δράκου, Κυριάκου Μάτση και τόσων άλλων ηρώων συνέβαλαν στην ενδυνάμωση του σθένους και της αποφασιστικότητας των Κυπρίων για αποτίναξη του αγγλικού ζυγού.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ακόμα ότι “είναι με αυτή την αγωνιστικότητα που οδηγηθήκαμε το 1960 στη δημιουργία της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας, που σηματοδοτεί μια καινούρια περίοδο στην ιστορία της Κύπρου”.

“Με φάρο τους διαχρονικούς αγώνες της Κύπρου ενάντια στην παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων από τους κατακτητές και ιδιαίτερα το παράδειγμα των αθάνατων ηρώων του 1955-1959, καθήκον μας αποτελεί η συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών μας και για λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου” είπε τέλος.

Στην αίθουσα συνεδριών της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την έναρξη της Συνεδρίας βρίσκονταν Καθηγητής και φοιτητές από τα Ιωάννινα τους οποίους, ο κ. Συλλούρης καλωσόρισε στην αίθουσα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα