Η Τουρκία θέλει συμφωνία με το Ισραήλ στα ενεργειακά

Η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργηθούν νέες στρατηγικές ισορροπίες που θα ανατρέψουν τα σημερινά δεδομένα. Κι αυτό γιατί επιζητεί με το Ισραήλ να καταλήξει σε μία ιστορική συμφωνίας σχετικά με την εκμετάλλευση των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της ισραηλινής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, αφενός η Τουρκία θ' απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων για τις δικές της ανάγκες και αφετέρου με αγωγούς που διαθέτει στο έδαφός της θα παροχετεύει το υπόλοιπο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Αναφορικά με τις εξελίξεις, το Ισραήλ είναι αρκούντως καθησυχαστικό ως προς τις σχέσεις με την Λευκωσία. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί θα πέσουν στο κενό όπως μας τόνισαν χαρακτηριστικά ενώ δεν δείχνουν να ανησυχούν με τις πρόσφατες δηλώσεις του Πρέσβη του Ισραήλ στην Τουρκία.
Το αν θα υπάρξει συμφωνία θα μετεξελιχθεί σε στρατηγική, πράγμα που θα δημιουργήσει νέα ισοζύγια στην περιοχή.

Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έχει συνάντηση με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στις 9 Μαρτίου και στις 10 Μαρτίου με τον τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

"Οι συναντήσεις βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας", είπε ο κ.Πεσκόφ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Νωρίτερα σήμερα ο Νετανιάχου δήλωσε ότι σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Μόσχα την Πέμπτη για συνομιλίες με τον Πούτιν σχετικά με τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει μια μόνιμη παρουσία στη Συρία.

Μέσα στην εβδομάδα η τουρκική πρεσβεία στη Ρωσία επιβεβαίωσε τα σχέδια του Ερντογάν να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 9 και 10 Μαρτίου.

Οι σχέσεις, όπως γίνεται αντιληπτό από το τρίπτυχο Μόσχας – Άγκυρας και Τελ Αβίβ κινούνται σε πολύ καλύτερο επίπεδο σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν με τη Λευκωσία να απαιτείται να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Keywords
Τυχαία Θέματα