Η τηγανοκίνηση στην Κύπρο

Πριν απο μερικά χρόνια, αν κάποιος μας έλεγε ότι το χρησιμοποιημένο λάδι θα έβγαινε απο το τηγάνι και θα έμπαινε στις μηχανές των αυτοκινήτων ή στους λέβητες των καλοριφέρ, αυτό θα μας φαινόταν τουλάχιστον ''περίεργο''.

Σήμερα, όμως, η παραγωγή βιοκαυσίμων απο τηγανέλαια θεωρείται μια σύνηθης και απαραίτητη πρακτική... Στη χώρα μας, μάλιστα, απο το 2014 και εντεύθεν, το μεγαλύτερο ποσοστό αποβλήτων τηγανελαίων αξιοποιείται στο εσωτερικό, ένεκα της συνεχώς αναπτυσσόμενης βιομηχανίας παραγωγής βιοκαυσίμων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, Νίκο Κουγιάλη, ''Αυτό οφείλεται

στο γεγονός ότι όντως η βιομηχανία παραγωγής βιοκαυσίμου λειτουργεί με πολύ πιο αποδοτικό πλέον τρόπο. Αυτό φαίνεται και απο το γεγονός ότι έχουν μειωθεί οι εξαγωγές και χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι εταιρείες οι οποίες συλλέγουν και διαχειρίζονται τηγανέλαια''.

Η ραγδαία ανάπτυξη της παραγωγής βιοκαυσίμων απο τηγανέλαια καταδεικνύεται και απο τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ.

Συγκεκριμένα, το 2016 απο τους συνολικά 1.135 τόνους που συνελέχθησαν στην Κύπρο, 578 υπέστησαν επεξεργασία και μετατράπηκαν σε βιοκαύσιμο και 627 εξήχθησαν για παραγωγή βιοκαυσίμου στο εξωτερικό''.

''Στην Κύπρο... υπάρχουν 38 αδειοδοτημένοι συλλέκτες και μεταφορείς, 3 εγκαταστάσεις για αποθήκευση - εξαγωγή και άλλες 3 εγκαταστάσεις για επεξεργασία και παραγωγή βιοκαυσίμου, ενω υπάρχουν και αρκετές αιτήσεις, που εξετάζονται απο το Υπουργείο για παραχώρηση άδειας για όλες αυτές τις δραστηριότητες'', αναφέρει.

Η παραγωγή βιοκαυσίμων και η ΜΗ ανάγκη εξαγωγής των αποβλήτων τηγανελαίων - που ξεπερνούν τους 3.000 τόνους - πέρα απο περιβαλλοντικά οφέλη και σημαντική εξοικονόμηση φυσικών πόρων, παρέχει στη χώρα μας και οικονομικά πλεονεκτήματα.

'Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι εξαγωγές είχαν κάποιο σημαντικό κόστος, ενώ αντ' αυτού, αυτή τη στιγμή, σημαντικό μέρος αυτών των ποσοτήτων υφίστανται επεξεργασίας πλέον στην Κύπρο και αποφέρουν εισοδήματα για την κυπριακή οικονομία''.

Ο Νίκος Κουγιάλης επισήμανε ότι το Υπουργείο του στηρίζει την παραγωγή βιοκαυσίμων με κάθε δυνατό τρόπο, διαβεβαιώνοντας ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα ενισχυθεί.

Το μεγαλύτερο ποσοστό τηγανελαίων στην Κύπρο προέρχεται κυρίως απο την τουριστική βιομηχανία, τη βιομηχανία εστίασης, τα νοσοκομεία, τις κλινικές και τα στρατόπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα