Η στρατηγική του …«καλού κλίματος» για τα τουρκοκρατούμενα

Το 2009 προέκυψε η Απόφαση σταθμός του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (πρώην ΔΕΚ) στην υπόθεση Αποστολίδης εναντίον Όραμς που έχτισαν οικία επί περιουσίας του Αποστολίδη στην Λάπηθο. Το Δικαστήριο αποφάσισε οριστικά την νομική κατοχύρωση της ιδιοκτησίας κρίνοντας ότι στα κατεχόμενα ισχύει μόνο η νομιμότητα (το Κτηματολόγιο) της Κυπριακής Δημοκρατίας και τίποτα άλλο. Ούτε ο χρόνος από το 1974 επηρέασε, ούτε «συναισθηματικοί δεσμοί», ούτε τυχόν εναλλακτικό αποτελεσματικό ένδικο μέσο (όπως η «Επιτροπή Αποζημιώσεων» που ακολούθησε). Εκδικάζοντας βάσει του ΣΥΝΟΛΟΥ του ευρωπαϊκού δικαίου, η ανέγερση

της κατοικίας κρίθηκε παρανομία και οι παραβάτες οφείλουν να κατεδαφίσουν και να αποζημιώσουν τον ιδιοκτήτη.

Εκείνη η Απόφαση υπήρξε κορυφαίας πολιτικής σημασίας ώστε ο Αλ. Ντάουνερ (τότε Ειδ. Σύμβουλος ΟΗΕ στην Κύπρο)

α) με «προληπτικές» παρεμβάσεις του επιδίωξε να επηρεάσει τους δικαστές (αποκαλύψαμε σχετική επικοινωνία τότε),

β) μίσθωσε υπηρεσίες νομικών οίκων για το θέμα και

γ) –το χειρότερο– με τον Λ. Πάσκο (προϊστάμενο στον ΟΗΕ), κατόπιν σφοδρών Τουρκικών αντιδράσεων, διέγραψαν αναφορά στην Δικαστική Απόφαση που περιείχε η καθιερωμένη Έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας/ΟΗΕ διότι … θα ανέτρεπε την διζωνικότητα όπως την επιθυμεί και ερμηνεύει η Τουρκία.

Κορυφαίας σημασίας Απόφαση, όμως η Κυπριακή Κυβέρνηση λειτουργεί σαν να μην υφίσταται ενώ κάποιες αρνητικές πτυχές αποφάσεων του ΕΔΑΔ –Δικαστήριο Συμβουλίου της Ευρώπης- βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτόματα! Πάντως, το ΕΔΑΔ δεν αμφισβήτησε το δικαίωμα ιδιοκτησίας των κατεχόμενων περιουσιών αλλά περιέλαβε ως ένδικο μέσο «προς το παρόν» την «Τουρκο-Επιτροπή Αποζημιώσεων» στα κατεχόμενα.

Το Δικαστήριο της ΕΕ ουσιαστικά υποδεικνύει ότι στο κατεχόμενο έδαφος της Κύπρου ισχύει η νομιμότητα του Κυπριακού Κτηματολογίου και μόνο, πράγμα με διαφορετικές προεκτάσεις από την Απόφαση του ΕΔΑΔ. Ωστόσο, δεν υπήρξε αμφισβήτηση της «Επιτροπής» στην Κύπρο. Μάλιστα, ο τότε Γεν. Εισαγγελέας συμβούλευε την Κυβέρνηση να αποδεχτεί συμβιβασμό της «Τουρκο-Επιτροπής»!

Καθώς η Τουρκία συμπεριφέρεται ως να μην υπάρχει Απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, το ίδιο ακολούθησαν δύο διαδοχικές Κυβερνήσεις της Κύπρου για να διατηρηθεί «καλό κλίμα» στις διαπραγματεύσεις. Αυτή είναι η στρατηγική του … «καλού κλίματος»!

Τις προάλλες, με αφορμή παράνομη ανέγερση οικοδομής σε κατεχόμενη ιδιωτική γη (ιδιοκτησία δύο εκτοπισμένων) στην παραλία του Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας, έθεσα στην Κομισιόν θέμα άρνησης συμμόρφωσης προς την συγκεκριμένη Απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε. από τις «τουρκοκυπριακές αρχές». Πέραν από την περιβαλλοντική καταστροφή, η ανέγερση εγκαταστάσεων επί ελληνοκυπριακής ιδιωτικής γης αποτελεί έκδηλη περιφρόνηση Δικαστικής Απόφασης της ΕΕ και την ίδια ώρα -με συναίνεση της Κυπριακής Κυβέρνησης-, διοχετεύονται εκατομμύρια ευρωπαϊκά κονδύλια στις «τουρκοκυπριακές αρχές» στα κατεχόμενα, αντί να τιμωρηθούν.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής «καλού κλίματος» ο Ν. Αναστασιάδης αποδέχτηκε ότι στις Ε/κ περιουσίες υπό Τ/κ διοίκηση, πρώτο λόγο θα έχει κατά σχεδόν 100% ο σημερινός παράνομος χρήστης! Αυτό εξωθεί επέκταση του σφετερισμού Ε/κ γης από παραβάτες, προσβλέποντας σε νομιμοποίηση στο μέλλον αφού δηλώνει πανέτοιμος να συνεχίσει από το ίδιο σημείο. Παρεμπιπτόντως, μερικά ερωτήματα που το Προεδρικό αποφεύγει:

1. Συνεχίζει ο Ν. Αναστασιάδης να υποστηρίζει ότι η Τουρκία διατηρεί μέχρι σήμερα αλώβητο επεμβατικό δικαίωμα στην Κύπρο

2. Συνεχίζει ο Ν. Αναστασιάδης να χαιρετίζει τις εργασίες της Κομισιόν για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας-ΕΕ στο κλίμα του Μάρτη 2016;

3. Τώρα που δεν αναφέρονται στον «φίλο τους Γιούνκερ», ποιον θα φέρουν ενόψει προεδρικών εκλογών;

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα