Η πληγή που ξάφνιασε τους ξένους ευρωβουλευτές

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με οκτώ ευρωβουλευτές από διάφορα κράτη (Γερμανία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Βουλγαρία) και τέσσερεις μεγάλες πολιτικές ομάδες, επισκέφτηκε τις προάλλες την Κύπρο με την ευκαιρία του ΠΑΦΟΣ 2017. Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας η Πρόεδρος της Επιτροπής Petra Kammerevert (Γερμανίδα συνάδελφος στην Ομάδα S &D).

Η επίσκεψη έδωσε την ευκαιρία να διοργανώσω ειδική προβολή του κυπριακού πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Πολυαγαπημένες Μέρες» στην παρουσία των ταλαντούχων

δημιουργών του, Κ. Πατσαλίδη και Γ. Αβραάμ, που συμμετείχαν στην συζήτηση που ακολούθησε.

Το ντοκιμαντέρ πραγματεύεται τον μικρό παράδεισο στο χωριό Κάρμι της Κερύνειας, μέσα από εικόνες της πρώτης χολιγουντιανής ταινίας που γυρίστηκε στην Κύπρο μερικά χρόνια πριν το 1974. Τα γυρίσματα της ταινίας ζούσε και «συμμετείχε» όλο το χωριό, παιδιά, ενήλικες και γέροντες. Ξαφνικά, όλα ανατρέπονται λόγω της τουρκικής εισβολής το 1974. Σαράντα χρόνια περίπου αργότερα, το ντοκιμαντέρ ξαναεπισκέφτεται τον μικρό εκείνο παράδεισο μέσα από τα αισθήματα στις ψυχές των ανθρώπων που τον έζησαν αλλά και που βίωσαν τις φοβερές επιπτώσεις του ξεριζωμού.

Ο πολιτισμός, μέσω ενός ντοκιμαντέρ, φανέρωσε τον αυθεντικό εσωτερικό μας εαυτό, που γελάει, χορεύει και διασκεδάζει, αλλά πάντα με τον πόνο από την βαθιά ανοιχτή πληγή του 1974 και της συνεχιζόμενης κατοχής. Για αυτό, η ΕΕ κρίνεται στην Κύπρο όπου αρχές και αξίες της, όπως είναι η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η αδελφοσύνη παραβιάζονται βάναυσα. Στους φιλοξενούμενους εξήγησα την βιωματική μου σύνδεση με το ντοκιμαντέρ αφού παιδί μεγάλωνα σε τουρκοκρατούμενο σήμερα χωριό, μερικά χιλιόμετρα από τον χωριό εστίασης του ντοκιμαντέρ.

Η πρωτοβουλία για προβολή του ντοκιμαντέρ αποτελεί πολιτική «επένδυση» στους ξένους ευρωβουλευτές και πρέσβεις. Ωστόσο, οι δηλώσεις των ευρωβουλευτών αποκάλυψαν σοβαρά θέματα για εμάς, με κυριότερο την έκπληξη και παραδοχή τους ότι δεν γνώριζαν πολλά που έμαθαν από το ντοκιμαντέρ και την συζήτηση που ακολούθησε. Καθόλη την παρουσία της Αντιπροσωπείας στην Κύπρο, επαναλάμβαναν πόσο προβληματίστηκαν και επηρεάστηκαν από όσα είδαν και έμαθαν.

Σταχυολογώ μερικές δηκτικές δηλώσεις των ευρωβουλευτών που ξαφνιάστηκαν «από την ανοιχτή πληγή και τον πόνο που βιώνουν οι άνθρωποι της Κύπρου λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής». Μάλιστα, στη διάσκεψη στο Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου, δύο μέρες μετά την προβολή και χωρίς να ερωτηθεί, η Πρόεδρος της Επιτροπής επανέλαβε πόσο την ξάφνιασε «το τραύμα, η ανοικτή πληγή ύστερα από σαράντα χρόνια, όχι μόνο σε πολιτικούς αλλά και σε απλούς ανθρώπους», κάνοντας αναφορά στο ντοκιμαντέρ που αποκάλυψε αυτή την βαθιά πληγή.

Επιπλέον, σημείωσε ότι το ντοκιμαντέρ «κάνει καλύτερα κατανοητή την κατάσταση της Κύπρου» και κατασυγκινημένη επανέλαβε: «με ξάφνιασε πολύ αυτή η πληγή». Άλλη ευρωβουλευτής δήλωσε ενθουσιασμό για την προσέγγιση του ντοκιμαντέρ να παρουσιαστεί η αληθινή ιστορία μέσα από την τωρινή σκοπιά των ανθρώπων που έζησαν το δράμα και τόνισε πως «όλοι γνωρίζουν για το Τείχος του Βερολίνου, αλλά ελάχιστοι για την Κύπρο». Άλλος σημείωσε πως «τώρα συνειδητοποιούμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που εξακολουθούν νάναι πρόσφυγες στο ίδιο τους το νησί και είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα θύματα της κατάστασης για να βρούμε μια λύση ενοποίησης.»

Το ντοκιμαντέρ αυτό επιλέγηκε στα καλύτερα της ΕΕ, ταξιδεύει για προβολή στις ΗΠΑ και καταφέρνει περισσότερα από όσα τα κονδύλια της Κυπριακής Κυβέρνησης για … διαφώτιση. Πρόσθετα, η πρωτοβουλία για προβολή έλαβε εγκωμιαστικά σχόλια από την Πρόεδρο και ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτισμού, των πρέσβεων, του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και άλλων. Υπήρξαν όμως αντιρρήσεις και ενστάσεις με επιδίωξη την ακύρωση της εκδήλωσης από γνωστούς που θεωρούν πολιτισμό τον αυτό-ευνουχισμό τους… Τώρα, μετρά το αποτέλεσμα και όσα πρέπει να κάνουμε.

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα