Η Πίρι καλεί την Τουρκία να συμβάλει στη λυση του Κυπριακού

Η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας καλεί την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις και επαναλαμβάνει ότι η δέσμευσή της και η συμβολή της σε μια συνολική διευθέτηση εξακολουθούν να είναι καίριας σημασίας. Τα παραπάνω περιέχονται σε προσχέδιο έκθεσης που προορίζεται για την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και χρονολογείται από τις 18 Απριλίου 2017.

Στο σχέδιο έκθεσης, που περιήλθε σε γνώση του ΚΥΠΕ, η ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι "υπογραμμίζει

ότι η διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ κατά κύριο λόγο θα ωφελήσει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους".

Η έκθεση "επαινεί τους ηγέτες των ελληνικών και τουρκικών κοινοτήτων στην Κύπρο για την επίτευξη σημαντικής προόδου στις συνομιλίες διευθέτησης" και "χαιρετίζει την ανταλλαγή προτιμημένων χαρτών, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, και την πρώτη διεθνή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τις εγγυητικές δυνάμεις" .

Επιπλέον, η έκθεση "υποστηρίζει τη διευθέτηση με βάση μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και με σεβασμό στις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ένωση και χαιρετίζει την εντατική δέσμευση των μερών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

Τέλος, η έκθεση "αναμένει την ενεργό στήριξη της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις και επαναλαμβάνει ότι η δέσμευση και η συμβολή της Τουρκίας σε μια συνολική διευθέτηση παραμένει καθοριστική", ενώ "επαινεί το σημαντικό έργο της Επιτροπής για τα αγνοούμενα πρόσωπα και καλεί την Τουρκία να επιτρέψει την πρόσβαση σε όλες τις σχετικές βάσει δεδομένων και να βοηθήσει τη ΔΕΑ, παρέχοντας πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία".

Keywords
Τυχαία Θέματα