Η Μογκερίνι καταδικάζει το πραξικόπημα στην Τουρκία

H Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Γιοχάνες Χαν, Επίτροπος Διεύρυνσης, επαναλαμβάνουν τη δέσμευση της ΕΕ να συνεργαστεί "με μια σταθερή, οικονομικά ζωντανή και δημοκρατική Τουρκία" και υπενθυμίζουν την πλήρη υποστήριξή της ΕΕ στα δημοκρατικά εκλεγμένα θεσμικά όργανα της χώρας, σε κοινό τους μήνυμα για το αποτυχημένο πραξικόπημα στις 15ης Ιουλίου.

Η κοινή δήλωση αναφέρει ότι "η ΕΕ στέκεται αλληλέγγυα με την Τουρκία και όλο τον τουρκικό λαό", καταδικάζοντας την απόπειρα πραξικοπήματος "όπως έκανε κατά τις πρώτες ώρες της δραματικής

νύχτας της 15ης Ιουλίου 2016",

Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι "στις 15 Ιουλίου 2016, ο λαός της Τουρκίας παρακολούθησε μια απόπειρα πραξικοπήματος που κόστισε τη ζωή εκατοντάδων αθώων αμάχων και άφησε περισσότερους από 2.000 ανθρώπους τραυματίες".

Ωστόσο, τόσο η Ύπατος Εκπρόσωπος όσο και ο Επίτροπος δηλώνουν σαφώς ότι "ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου αποτελούν βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Όπως λένε ότι "ενσωματώνουν τόσο τα θεμέλια της σχέσης μας όσο και τις προσδοκίες του λαού της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Η κοινή δήλωση καλεί την Τουρκία να φέρει τους δράστες αυτού του πραξικοπήματος στη δικαιοσύνη "με αυστηρή τήρηση του κράτους δικαίου και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας", κάτι το οποίο η Τουρκία ως βασικός εταίρος, υποψήφια χώρα της ΕΕ και ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Τουρκία έχει προσυπογράψει".

Μογκερίνι και Χαν ανακοινώνουν τέλος μια διάσκεψη πολιτικού διαλόγου υψηλού επιπέδου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 25 Ιουλίου, στην οποία οι εκπρόσωποι της ΕΕ και της Τουρκίας "θα συζητήσουν τομείς κοινού ενδιαφέροντος και κοινές προκλήσεις".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα