Η λύση έρχεται καβάλα σε πράσινο άλογο...

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε ότι, όπως διαφάνηκε στις διασκέψεις της Γενεύης και του Μον Πελεράν, δεν υπάρχει σήμερα έδαφος για λύση. Ορθά κρίνει, αν και έχει βραδύνει στη διατύπωση της ωμής πραγματικότητας. Έδαφος για λύση δεν υπήρχε εδώ και τέσσερα χρόνια, και από τη στιγμή της συνομολόγησης του εκτρωματικού κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου.

Έδαφος για λύση

δεν υπήρχε, από τη στιγμή που ο Νίκος Αναστασιάδης, με δεκανίκια ΑΚΕΛ, αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή την ατελέσφορη και επικίνδυνη πολιτική της αποενοχοποίησης της Τουρκίας, των κοινών οραμάτων με τον Ακιντζί, της win-win λύσης και της «πολιτικής ευτολμίας» των συνεχών υποχωρήσεων.

Εν πάση περιπτώσει, η δήλωση Τσίπρα, έστω και καθυστερημένη, είναι βαρυσήμαντη. Αφενός, επειδή ενημερώνει υπεύθυνα τον κυπριακό λαό ότι, με τις υπάρχουσες τουρκικές αδιάλλακτες θέσεις, δεν υπάρχει καμία προοπτική εξεύρεσης δίκαιης λύσης. Και, αφετέρου, επειδή κονιορτοποιεί τις ψευδείς εντυπώσεις που κατασκευάζει το ανανικό οπλοστάσιο Προεδρικού-Πινδάρου-Εζεκία Παπαϊωάννου, ότι οι οιωνοί είναι άριστοι και πως η λύση έρχεται καβάλα σε πράσινο άλογο.

Καταρρίπτει, επίσης, ως χάρτινο πύργο την προπαγάνδα του Προεδρικού και των συνεργαζομένων επικοινωνιακών επιτελείων των δύο μεγάλων κομμάτων πως, τάχατες, στα τρία Μον Πελεράν και στη Διάσκεψη της Γενεύης επετεύχθη πρόοδος, και το Κυπριακό ωθήθηκε πλησιέστερα προς τη λύση.

Ουδέν τούτου αναληθέστερον. Τα τρία Μον Πελεράν και η Διάσκεψη της Γενεύης αποδείχθηκαν Βατερλώ για την πολιτική Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Κατέδειξαν, κατά τον πλέον αδιάψευστο τρόπο, ότι η Τουρκία δεν μετακινήθηκε ούτε κατά ένα ιώτα από τις αδιάλλακτες διαχρονικές θέσεις της. Και όχι μόνο δεν μετακινήθηκε, αλλά αναβάθμισε τις αξιώσεις της απαιτώντας, διά του Τσαβούσογλου, όπως οι τρεις βασικές ελευθερίες ισχύσουν για τους Τούρκους πολίτες στην Κύπρο.

Αξίωση την οποία επανέλαβε μόλις προχθές και ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Τουρκές. Αλλά επανέλαβε και το αξίωμα Νταβούτογλου, πως ακόμη και να μην υπήρχε στην Κύπρο έστω και ένας Τούρκος, η Τουρκία δεν θα εγκατέλειπε την Κύπρο.

Ποία άλλη απόδειξη της τουρκικής πολιτικής θέλουν, πλέον, οι Αναστασιάδης-Αβέρωφ-Κυπριανού, για να ομολογήσουν την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής τους;

Ο Τσίπρας κατέθεσε τα πραγματικά γεγονότα. Λύση δεν υπάρχει στον ορίζοντα. Το Προεδρικό και στα γραφεία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ εξακολουθούν να κατασκευάζουν μύθους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με μακρόχρονη θητεία στην πολιτική, αναμένει ακόμη έμπρακτα δείγματα από την Τουρκία για να πεισθεί για τις τουρκικές προθέσεις. Τόσα χρόνια δεν τα είδε; Πιστεύει ότι η Τουρκία έχει μετεξελιχθεί από λύκο σε ερίφιο, μόλις ο ίδιος ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Κύπρου; Ο Αβέρωφ Νεοφύτου πού είδε τόσες θεάρεστες πρόνοιες της λύσης, για να τις μεταδώσει προχθές στους επιχειρηματίες στους οποίους μιλούσε;

Τι θα πει τώρα στον Τσίπρα; Ότι διακατέχεται από μιζέρια και παραλυτικό φόβο, και δεν βλέπει τους «άριστους οιωνούς»; Και ο Άντρος Κυπριανού, τι θα ψελλίσει στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ; Αυτό που είπε μετά την επιστροφή του από την Τουρκία, πως τάχατες «τώρα ξέρουμε πού στεκόμαστε»; Πού στεκόμαστε, στα αλήθεια, κύριε Γενικέ; Στεκόμαστε ένα βήμα πριν από τη νομιμοποίηση όλων των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής, και μισό βήμα πριν από την τουρκοποίηση της πατρίδας μας. Εδώ στεκόμαστε.

Δεν πιστεύουμε πως η δήλωση Τσίπρα θα προσγειώσει τους προαναφερθέντες στην πραγματικότητα. Θα συνεχίσουν να παραπλανούν τον λαό. Επειδή έχουν καταστεί τραγικοί όμηροι των κομματικών τους πολιτικών και δεν διαθέτουν το πολιτικό θάρρος να αρθρώσουν ένα mea culpa για τη διαχρονική καταστροφική φιλοσοφία τους.

Θα συνεχίσουν να εμπαίζουν τον λαό και όταν έλθει η στιγμή της πλήρους διάψευσης των πολιτικών και των λόγων τους, θα ανασύρουν το αιώνιο σωσίβιο. «Ευθύνεται η τουρκική αδιαλλαξία». Αλλά γιατί τους εξέλεξε ο λαός; Για να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία, ή για να την ενισχύσουν περαιτέρω, όπως έπραξαν τελικά...

Keywords
Τυχαία Θέματα