Η Κύπρος υπέγραψε τη συμφωνία για τους αγνοούμενους

Η Κύπρος είναι η 8η χώρα που υπέγραψε τη Συμφωνία για το καθεστώς και τη λειτουργία της Διεθνούς Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΔΕΑ), σύμφωνα με ανακοίνωση της διεθνούς οργάνωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΔΔΕΑ συνεργάζεται με την Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) στην Κύπρο από τον Ιούλιο του 2012 όταν άρχισε να παρέχει βοήθεια για τις ταυτοποιήσεις DNA.

Μετά

την υπογραφή της Συμφωνίας η Διεθνής Διερευνητική Επιτροπή εκφράζει την ελπίδα ότι «θα διερευνηθούν τρόποι ενίσχυσης της υποστήριξης που παρέχει».

Όπως αναφέρεται τη Συμφωνία έχουν υπογράψει το 2014 Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Σουηδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο. Τον προηγούμενο μήνα την υπέγραψε το Ελ Σαλβαδόρ ενώ το πρωί της Δευτέρας ακολούθησαν Χιλή και Κύπρος.

Η Συμφωνία αναγνωρίζει την ιδιότητα της ΔΔΕΑ ως διεθνούς οργανισμού με όρο εντολής την παροχή βοήθειας σε χώρες στις προσπάθειες τους να αντιμετωπίσουν περιπτώσεις αγνοουμένων από διενέξεις, παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταστροφές, οργανωμένο έγκλημα, μετανάστευση και άλλους λόγους. Δεν δημιουργεί νέες διεθνείς υποχρεώσεις για τα κράτη που την υπογράφουν, οικονομικές ή άλλως πως. Παραμένει ένας οργανισμός που χρηματοδοτείται σε εθελοντική βάση.

Κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της Συμφωνίας ο Πρέσβης της Κύπρου στη Χάγη Ελπιδοφόρος Οικονόμου ανέφερε ότι «οι επώδυνες εθνικές εμπειρίες μας έχουν βοηθήσει να εκτιμήσουμε την σημασία της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τους αγνοούμενους ανά το παγκόσμιο».

Η ΔΔΕΑ, σημείωσε, «μπορεί να βασίζεται στην υποστήριξη της Κύπρο στην παγκόσμια προσπάθεια για την προώθηση δικαιοσύνης και για την ανακούφιση του πόνου των αγνοουμένων και των οικογενειών».

Η Γενική Διευθύντρια της ΔΔΕΑ Κάθριν Μπόμπεργκερ ανέφερε ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα διευκολύνει συνεργασία της ΔΔΕΑ με τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Κύπρο.

«Προσβλέπω στη συνεργασία μας με την Κύπρο για να διερευνηθούν επιλογές ενίσχυσης των προσπαθειών της για να εξεύρεση των αγνοουμένων και διασφάλιση των δικαιωμάτων των οικογενειών των αγνοουμένων για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα