Η Κύπρος στο προσκήνιο της Ευρώπης με την Προεδρία

Η Κύπρος θα βρίσκεται στο προσκήνιο της Ευρώπης, μέσω της ανάληψης της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, τονίζει ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Λευκωσία θα συμβάλει στην προώθηση της ατζέντας στα 47 κράτη - μέλη.

Ο κ. Ζάγκλαντ μίλησε στο ΚΥΠΕ με αφορμή τον κύκλο επαφών που πραγματοποιεί αύριο, Παρασκευή στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της

προετοιμασίας για την ανάληψη από την Κύπρο της Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών, μεταξύ 22 Νοεμβρίου 2016 και 19 Μαΐου 2017.

«Προσβλέπουμε στην Κυπριακή Προεδρία, καθώς υπόσχεται να αντιμετωπίσει πολλά επείγοντα ζητήματα», δήλωσε ο κ. Ζάγκλαντ.

Ερωτηθείς σχετικά με την απουσία προόδου εκ μέρους της Τουρκίας στην καταβολή των αποζημιώσεων που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο πλαίσιο της διακρατικής προσφυγής «Κύπρου εναντίον Τουρκίας», ο κ. Ζάγκλαντ είπε ότι την ευθύνη επίβλεψης φέρει η Επιτροπή Υπουργών.

Υπενθύμισε συναφώς την απόφαση του περασμένου Σεπτέμβρη, σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Υπουργών επιμένει για άλλη μια φορά στην «άνευ όρων υποχρέωση» της Άγκυρας να καταβληθούν οι αποζημιώσεις, καλώντας παράλληλα τις τουρκικές Αρχές να πληρώσουν χωρίς καθυστέρηση τα ποσά που επιδικάστηκαν στις 12 Μαΐου 2014.

Με εκείνη την απόφαση, το ΕΔΑΔ είχε επιδικάσει συνολικά αποζημίωση ύψους 90 εκ. ευρώ, λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια και μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Ο κ. Ζάγκλαντ πρόσθεσε ότι το θέμα θα βρίσκεται εκ νέου στην ατζέντα της Επιτροπής Υπουργών, τον Δεκέμβρη.

Κληθείς να αναφερθεί στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει το ΣτΕ κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Ζάγκλαντ έφερε ως παράδειγμα τη διασφάλιση της σωστής μεταχείρισης μεταναστών και προσφύγων, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Μίλησε επίσης για την ανησυχία του ΣτΕ σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, λέγοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία θα αντιμετωπίσει «κατά μέτωπο» το ζήτημα, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων, στις 28 Ιανουαρίου.

Ο ΓΓ του ΣτΕ εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Κύπρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της εκπαίδευσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δύο τομείς που, όπως σημείωσε, χρήζουν περισσότερης προσοχής διεθνώς.

Ερωτηθείς για τις συναντήσεις του στην κυπριακή πρωτεύουσα, ο κ. Ζάγκλαντ είπε ότι αποσκοπούν κυρίως στην προετοιμασία της εξάμηνης Προεδρίας, κατά τη διάρκεια της οποία θα προεδρεύει της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των επαφών του κ. Ζάγκλαντ, θα συναντηθεί το πρωί της Παρασκευής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ενώ ακολούθως θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή και και τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος θα παραθέσει και γεύμα εργασίας. Ο κ. Ζάγκλαντ αναμένεται να αναχωρήσει αύριο το απόγευμα από την Κύπρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα