Η Κύπρος ποτέ δεν ξέχασε τους Ήρωες του ΦΑΕΘΩΝ (ΒΙΝΤΕΟ)

Π Ο Τ Ε μα ποτέ η Κύπρος δεν ξέχασε τους Ήρωες του ΦΑΕΘΩΝ 8.8.1964, όπως ενδεχομένως νομίζουν πολλοί (συμπεριλαμβανομένων και των... δημοσιογράφων), τώρα με τις τελετές Μετακομιδής των Ιερών Οστών τους στις γενέτειρές τους.

- Νωρίς μετά τη θυσία τους, το όνομα του ηρωικού σημαιοφόρου του Πολεμικού μας Ναυτικού (της Εθνικής Φρουράς) Παναγιώτη Χρυσούλη, είχε δοθεί στην έκτοτε ως το 1974 Ναυτική Βάση Χρυσούλη στο Μπογάζι της Αμμοχώστου.

- Κάθε χρόνο, την πρώτη

Κυριακή του Αυγούστου, στο Ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο στον Παχύαμμο Τηλλυρίας για ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΕΣΟΝΤΕΣ στις μάχες Μανσούρας -Τηλλυρίας του Αυγ. 1964, παρόντος του εκάστοτε ΠτΔ, του Αρχιεπισκόπου, του Πρέσβη της Ελλάδος, του Αρχηγού ΓΕΕΦ, του Διοικητή ΕΛΔΥΚ κ.ά. ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ εκφωνούνται επισήμως στο Προσκλητήριο Πεσόντων.

- Είναι επίσης χαραγμένα ανεξίτηλα στα πεντελικά Μάρμαρα του Μνημείου στον περίβολο της εκκλησίας τα ονόματά τους με τις γενέτειρές τους.
- Επίσης:
- Τα ονόματα των δύο ηρωικών υποκελευστών του ΦΑΕΘΩΝ,
- Σπύρου Αγάθου από τη Σαλαμίνα και
- Νίκου Πανάγου από τον Πειραιά,

δόθηκαν σε δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου που απέκτησε η ΜΥΚ του κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς το 2002.
Ο Λ Ε Σ αυτές τις Α Λ Η Θ Ε Ι Ε Σ δεν είχε τη σεμνότητα να τις εκφωνήσει ο επιτηδείως εκμεταλλευόμενος για αυτοπροβολή τις τελετές ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗΣ

Ο πρώτος τραυματίας

Στο ρεπορτάζ της, που μεταδόθηκε χθες βράδυ από την EΡT1, έκαναν και δηλώσεις οι επιζήσαντες, που έζησαν την κόλαση εκείνες τις μέρες. «Η πρώτη βόμβα μάς χτύπησε στην πρύμνη. Εκεί (η τουρκική αεροπορία) χτύπησε ένα συνάδελφο, τον Γιώκα, όπου ήταν και ο πρώτος τραυματίας», δήλωσε ο ασυρματιστή Δημήτρης Φράγκος.

«Όταν σηκώσαμε πάνω την άγκυρα, έβαλα την ασφάλεια και ξεκίνησα προς τη γέφυρα μαζί με τον Χρυσούλη, που ήταν προς την πλευρά που ήταν τα αεροπλάνα. Αυτός έγινε δυο κομμάτια».

Keywords
Τυχαία Θέματα