Η γκάφα του Μπόρις Τζόνσον - Πώς μπλέκεται ΠτΔ και Ακιντζί

Για διπλωματική γκάφα του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας κάνει λόγο η κυβέρνηση της χώρας.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ διαχώρισε τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης από δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επέκρινε τη Σαουδική Αραβία για «παιχνίδια πολέμων δι’ αντιπροσώπων».

Ο κ. Τζόνσον εμφανίζεται σε βίντεο που αποκάλυψε ο Guardian να λέει στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης στη Ρώμη, όπου μετέβη μετά από την επίσκεψή του στην Κύπρο

την περασμένη εβδομάδα, ότι στη Μέση Ανατολή «έχεις πολιτικούς που διαστρεβλώνουν και καταχρώνται τη θρησκεία και τις διαφορετικές τάσεις της ίδιας θρησκείας, ούτως ώστε να προωθήσουν τις δικές τους πολιτικές επιδιώξεις».

Όπως πρόσθεσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών, «αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην όλη περιοχή και η τραγωδία για μένα – και γι’ αυτό έχεις αυτούς τους πολέμους δι’ αντιπροσώπων να διεξάγονται όλη την ώρα στην περιοχή – είναι πως δεν υπάρχει επαρκής ηγετική στάση στις ίδιες τις χώρες».

Στη συνέχεια ο κ. Τζόνσον, μιλώντας εκτός κειμένου, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη στενή σύμμαχο της Βρετανίας Σαουδική Αραβία και στο Ιράν: «Για αυτό έχεις τους Σαουδάραβες, το Ιράν, όλους, να εμπλέκονται και να ενεργούν ως μαριονοπαίκτες και να παίζουν πολέμους δι’ αντιπροσώπων».

Η εγκωμιαστική αναφορά σε Αναστασιάδη και Ακιντζί

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτής της αναφοράς του, ο Μπόρις Τζόνσον έθεσε ως υπόδειγμα άσκησης ηγεσίας στην ευρύτερη περιοχή τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί: «Μόλις ήρθα από την Κύπρο, όπου είδα ένα παράδειγμα πώς μπορεί να γίνει αυτό (να υπάρξει δηλαδή επαρκής ηγετική στάση). Δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είναι ακόμα πολύ δύσκολο. Αλλά έχεις δύο ηγέτες, από την ελληνική κοινότητα και από την τουρκική κοινότητα, οι οποίοι προσπαθούν και παίρνουν ρίσκα, ο καθένας τους παίρνει ρίσκα με την κοινότητά του, για να προσπαθήσουν να επανενώσουν το νησί. Το βλέπω αυτό στην Κύπρο και πρέπει να σας πω ότι δεν το βλέπω αλλού στην περιοχή».

Πολιτικοί σχολιαστές και διπλωμάτες σημείωσαν ότι οι παρορμητικές δηλώσεις Τζόνσον παραβίασαν την πάγια τακτική του Foreign Office να μη διατυπώνεται δημόσια κριτική σε βάρος των συμμάχων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σαφής στήριξη Βρετανίας σε Σαουδική Αραβία

Εκπρόσωπος του Foreign Office είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφή τη στήριξη της Βρετανίας στην προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας «να ασφαλίσει τα σύνορά της και να προστατεύσει τον λαό της» σε εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC την περασμένη Κυριακή. Πρόσθεσε ότι η κριτική περί έλλειψης ηγετών αφορούσε τις εμπόλεμες χώρες της περιοχής, όπως η Υεμένη και η Συρία.

Λίγο αργότερα ήρθε και δήλωση εκπροσώπου του πρωθυπουργικού γραφείου, που ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις του κ. Τζόνσον «δεν συνιστούν απόψεις της κυβέρνησης». Διευκρινίστηκε επίσης ότι η Τερέζα Μέι διατηρεί την «πλήρη εμπιστοσύνη» της στο πρόσωπο του Υπουργού Εξωτερικών.

Η κριτική του κ. Τζόνσον για τη Σαουδική Αραβία έγινε ενώ η Πρωθυπουργός Μέι επέστρεφε από επίσκεψη σε χώρες του Περσικού Κόλπου, κατά τη διάρκεια της οποίας εξήρε την «ηγεσία με όραμα» της σαουδαραβικής βασιλικής οικογένειας και την αξία της εδώ και 100 χρόνια συμμαχίας μεταξύ Λονδίνου και Ριάντ.

Την περιοχή πρόκειται να επισκεφθεί αυτό το Σαββατοκύριακο ο ίδιος ο κ. Τζόνσον. Αρχικά θα μιλήσει σε περιφερειακή διάσκεψη στο Μπαχρέιν και την Κυριακή θα βρεθεί στη Σαουδική Αραβία, σε μια αποστολή που πλέον περιγράφεται ως «ευαίσθητη» από τον βρετανικό Τύπο.

Η Σαουδική Αραβία δέχεται έντονες επικρίσεις εντός της Βρετανίας, μεταξύ άλλων, για τον ρόλο της στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός με σαουδαραβική βοήθεια πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις εναντίον σιιτικών αντιπολιτευόμενων δυνάμεων που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Τουλάχιστον εκατοντάδες πολίτες πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί σε αυτές τις επιθέσεις, ενώ όλο και πιο πολλοί πολίτες είναι αντιμέτωποι με τον λιμό και τις ασθένειες σε μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί πως παρέχει στους Σαουδάραβες στρατιωτικό υλικό και καθοδήγηση στον καθορισμό στόχων, αλλά το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας τονίζει ότι η βοήθεια που παρέχεται αποσκοπεί στο να διασφαλιστεί η τήρηση των διεθνών κανόνων του πολέμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα