Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε τη συνεργασία ΕΕ-Κούβας

Με 567 ψήφους υπέρ, 65 κατά και 31 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τη Συμφωνία για Πολιτικό Διάλογο και Συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Κούβας.

Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ΕΚ, η Συμφωνία έχει σαν στόχο την επέκταση του διμερούς εμπορίου, την προώθηση του πολιτικού διαλόγου και της οικονομικής συνεργασίας, ενώ προνοεί και κοινές δράσεις στη διεθνή σκηνή.

Χωρίς να γίνεται στο συνοδευτικό ψήφισμα ξεκάθαρη αναφορά στο εμπάργκο των ΗΠΑ, εκφράζεται η αντίθεση του ΕΚ σε νόμους και μέτρα με εκτός συνόρων

επίδραση, με δεδομένο ότι είναι επιβλαβείς για τον πληθυσμό της Κούβας.

Υποδεικνύεται, παράλληλα, ότι η συμφωνία ΕΕ-Κούβας θα πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών της Κούβας.

Το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την κουβανική κυβέρνηση να εναρμονίσει την πολιτική της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα με τα διεθνή πρότυπα και να επικυρώσει τις συμβάσεις των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα που εκκρεμούν, υπενθυμίζοντας ότι η Συμφωνία Πολιτικού Διαλόγου και Συνεργασίας περιλαμβάνει πρόνοια για αναστολή της συμφωνίας εφόσον παραβιαστούν οι πρόνοιες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για σύναψη της Συμφωνίας ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2014 και το τελικό κείμενο υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2016 από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι. Η συναίνεση του ΕΚ ήταν απαραίτητη για να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, η οποία και θα εφαρμοστεί σε προσωρινή βάση (σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της ΕΕ) μέχρι να επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη.

«Με αυτή την ψήφο, το ΕΚ στηρίζει τον διάλογο και τη συνεργασία με την Κούβα ως τα καλύτερα εργαλεία για ανάπτυξη μιας εποικοδομητικής και προσανατολισμένης στο μέλλον σχέσης, η οποία θα είναι επωφελής για τους πολίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού», ανέφερε η εισηγήτρια του ψηφίσματος, Ισπανίδα Ευρωβουλευτής της Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Έλενα Βαλενσιάνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα