Η ερμηνεία Αβέρωφ για 19% ΦΠΑ στη γη

«Δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ, αν ένας πολίτης πωλήσει ένα κτήμα που κληρονόμησε»
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι έθεσε στη Βουλή «σημαντικά παράλληλα μέτρα, ούτως ώστε η εφαρμογή της νέας νομοθεσίας να έχει τις ελάχιστες επιπτώσεις πάνω στην κτηματαγορά»

Τη δική του ερμηνεία αναφορικά με το νομοσχέδιο που συζητήθηκε προχθές Δευτέρα, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για επιβολή ΦΠΑ 19% στις αγοραπωλησίες

οικοδομήσιμης γης από άτομα που ασκούν επιχείρηση, έδωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Πρόεδρος της Επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος του κόμματος ανέφερε ότι η δική του ερμηνεία είναι ότι «δεν θα επιβληθεί ΦΠΑ στην περίπτωση που ένας πολίτης, μη επαγγελματίας, πωλήσει ένα κτήμα που κληρονόμησε», προσθέτοντας ότι «αυτό το στοιχείο διαφοροποιεί την Κύπρο από τα άλλα κράτη μέλη».

Ερωτηματικά και προβληματισμοί
Ο Αβέρωφ Νεοφύτου σημείωσε στις δηλώσεις του ότι σε μια χώρα, στην οποία ο τομέας των ακινήτων είναι σημαντικός οικονομικός πυλώνας, εύλογα δημιουργήθηκαν ερωτηματικά και προβληματισμοί.

Εξήγησε πως από τις χώρες που εντάχθηκαν μαζί με την Κύπρο, το 2004, καμία δεν έχει λάβει σχετική εξαίρεση, ενώ η Μάλτα πέτυχε απλώς να είναι η τελευταία χώρα που θα επιβάλει ΦΠΑ στην οικοδομήσιμη γη.

Παράλληλα μέτρα
Ο κ. Νεοφύτου είπε, ακόμη, ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ έθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής «σημαντικά παράλληλα μέτρα, ούτως ώστε αυτή η εφαρμογή να έχει τις ελάχιστες επιπτώσεις πάνω στην κτηματαγορά».

Ανέφερε ότι αν υλοποιηθεί το πακέτο με τα αντισταθμιστικά μέτρα, τότε η υποχρέωση για υλοποίηση του μέτρου λόγω ΕΕ «στο τέλος δεν θα δημιουργήσει προβλήματα και, υπό κάποιες προϋποθέσεις, θα δημιουργήσει και νέα δυναμική στον τομέα της κτηματαγοράς».

Τα αντισταθμιστικά
Αναφερόμενος στα αντισταθμιστικά μέτρα, είπε ότι δεν υπάρχει υποχρέωση από την ΕΕ για επιβολή φορολογίας, όταν αντί της πώλησης κτήματος με αλλαγή τίτλου στο κτηματολόγιο, πωληθεί μέρος των μετοχών της εταιρείας που έχει ακίνητα. «Οι πλείστοι έμποροι γης χρησιμοποιούν τις εταιρείες ως εργαλεία νόμιμα στις εμπορικές τους πράξεις», ανέφερε.

Εισηγήθηκε, ακόμη, να επανέλθει το μέτρο που έδινε κίνητρα σε όσους προέβαιναν στην αγορά ακινήτου μέχρι το τέλος του 2016. Σύμφωνα με το μέτρο αυτό, όποιος αγόραζε περιουσία μέχρι το τέλος του περασμένου έτους απαλλασσόταν από την καταβολή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών της τάξης του 20%, ανεξαρτήτως από το πότε θα πουλούσε την περιουσία και το κέρδος που θα είχε.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές
Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε και στη νομοθεσία για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε φόρους, με εφάπαξ αποπληρωμή ή δόσεις. Είπε ότι αναμενόταν μια καθυστέρηση λόγω της μηχανογράφησης, και πρόσθεσε ότι είχε επικοινωνία με το Γραφείο του Εφόρου Φορολογίας.

«Πιστεύω, και με βάση την ενημέρωση, ότι είμαστε στα τελικά στάδια, και είναι ζήτημα κάποιων εβδομάδων, το αργότερο, οπόταν και οι εγκύκλιοι θα δημοσιοποιηθούν και στην πράξη θα λειτουργήσει το σύστημα», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.
(ΚΥΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα