Η επαναφορά της ΑΤΑ στο επίκεντρο κοινωνικού διαλόγου

Μετά από πέντε χρόνια αναστολής, η επαναφορά της ΑΤΑ βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και στο επίκεντρο του κοινωνικού διαλόγου.

Πρόσκληση απηύθυνε η Υπουργός Εργασίας στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και της εργοδοσίας ΟΕΒ και ΚΕΒΕ

για διάλογο σχετικά με τη ρύθμιση του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής από την 1η Ιανουαρίου 2017 στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα.

Θα καταγραφούν οι θέσεις και θα βρούμε μια λύση για το καλό όλων δήλωσε Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Στις 10:30 η Υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση με τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, καθώς και τις δύο εργοδοτικές οργανώσεις, ΟΕΒ και ΚΕΒΕ.

Αναμένεται σκληρή αντιπαράθεσης μεταξύ του συνδικαλιστικού κινήματος και των εργοδοτικών οργανώσεων.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας και ο ΓΓ της ΠΕΟ, Πάμπης Κυρίτσης, δήλωσαν ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα εισέλθουν στο διάλογο με ξεκάθαρες θέσεις και ότι δεν διαπραγματεύονται κατάργηση της ΑΤΑ.

Οι συντεχνίες θεωρούν ότι μία συμφωνία για τον καθορισμό της ΑΤΑ θα βοηθήσει στη συνομολόγηση συμφωνιών για τις συλλογικές συμβάσεις, που θα πρέπει να ανανεωθούν στους διάφορους εργασιακούς κλάδους.

Η εργοδοτική πλευρά, ωστόσο, εγείρει θέμα κατάργησης του Θεσμού. Η ΑΤΑ, υποστηρίζει, αποτελεί αναχρονιστικό Θεσμό που δεν διασυνδέεται με την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Θα πρέπει να υπάρξει ομοιογένειας στο τι ισχύει μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αναφορικά με την καταβολή της ΑΤΑ υποδεικνύει ο ΓΓ του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2012 η ΑΤΑ καταβλήθηκε για τελευταία φορά στους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.
Ο τιμάριθμος πάγωσε στο 27,99%.

Μερικούς μήνες νωρίτερα είχε παγώσει και για τον κρατικό τομέα.

Με απαίτηση της Τρόικας, συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΥΔΥ, να παραχωρείται ΑΤΑ στο 50% μια φορά ετησίως, νοουμένου ότι το 2ο και 3ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους θα καταγραφούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Στο μνημόνιο περιλήφθηκε σύσταση για να συμφωνηθούν ανάλογες ρυθμίσεις και για τον ιδιωτικό τομέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα