Η ενεργειακή.. βασίλισσα στα πρωτοσέλιδα!

Η υπογραφή χθες του συμβολαίου για το τεμάχιο «10» με την ExxonMobil και την Qatar Petroleum, οι διεργασίες για το Κυπριακό σε σχέση με τις κινήσεις Ακιντζί στις Βρυξέλλες, τις επιδιώξεις του διεθνή παράγοντα αλλά και αναφορικά με τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού Λεμεσού,

είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι εφημερίδες την Πέμπτη.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Θυελλώδης Συνεδρία με φόντο τις προεδρικές εκλογές» γράφει στο κύριο της θέμα ότι μια από τις πιο θυελλώδεις συνεδρίες της Ολομέλειας της Βουλής αναμένεται να είναι η αυριανή γιατί θα συζητηθεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για το ενωτικό δημοψήφισμα. Αλλού γράφει ότι οι εταιρείες κολοσσοί ExxonMobil και Qatar υπέγραψαν χθες το συμβόλαιο στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και προετοιμάζονται πλέον για γεώτρηση εντός του 2018. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι τον Οκτώβριο 40.000 εκπαιδευτικοί θα διαγωνιστούν για 150 μόνιμες θέσεις.

Η«Σημερινή» με τίτλο «Βασίλισσα στην ενεργειακή σκακιέρα» γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποκομίζει έσοδα ύψους 103,5 εκατ. από τα μπόνους των υπογραφών των συμβολαίων, χθες, με τις εταιρείες ExxonMobil και Qatar Petroleum. Αλλού γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί αναζητεί τη στήριξη των Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες και ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε αναμένεται να έχει ξεχωριστές συναντήσεις με Αναστασιάδη – Ακιντζί σε μια προσπάθεια να ετοιμάσει τη μεθοδολογία και τη θεματολογία των συνομιλιών. Σε άλλο θέμα η «Σ» γράφει ότι ενισχυμένα είναι τα μέτρα ασφάλειας που λαμβάνει η Αστυνομία για τις `λαμπρατζιές`.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό του «Πιέζουν για διαδικασία εξπρές» και γράφει ότι απόφαση για επανέναρξη των συνομιλιών συνοδεύεται με το σκηνικό που θέλουν να στήσουν Έσπεν Μπαρθ Έιντε, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον για μια διαδικασία εξπρές στο Κυπριακό, χρησιμοποιώντας το γνωστό πρόσχημα για «παράθυρο ευκαιρίας» το ποίο θα ανοιξει στις 11 Απριλίου και θα έχει ημερομηνία λήξης τον Ιούλιο. Σε άλλο θέμα προβάλει επίσης την υπογραφή χθες των συμβολαίων για το τεμάχιο “10” και αναφέρει ότι η συμφωνία που υπογράφηκε χθες και αυτή που θα υπογραφεί σήμερα με ΕΝΙ και Total προβλέπουν υποχρεώσεις για 12 τουλάχιστον γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι εντοπίστηκαν αγνοούμενοι στη λίμνη της Γαλάτειας στην Καρπασία και ότι στην ίδια λίμνη εντοπίστηκαν στο 2006 άλλοι έντεκα αγνοούμενοι.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Ένα λιμάνι... ατασθαλίες βρήκε ο Ελεγκτής» γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στο λιμάνι της Λεμεσού δεν διασφαλίζουν τα συμφέροντα του κράτους, σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι ποικίλες αλλά και αναμενόμενες υπήρξαν οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις 11 Απριλίου. Αλλού γράφει ότι μπορεί να ολοκληρώθηκε χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής η συζήτηση των σχετικών κανονισμών για το νέο σύστημα διορισμού εκπαιδευτικών, ωστόσο, όπως προκύπτει, αρκετά είναι ακόμη αυτά που πρέπει να ξεκαθαρίσουν.

Η αγγλόγλωσση "Cyprus Mail" έχει τίτλο στο κύριο της θέμα «Υπογραφή συμβολαίου ορόσημου» και προβάλλει την υπογραφή χθες του συμβολαίου με την ExxonMobil και την Qatar Petroleum για το τεμάχιο «10» γράφοντας ότι ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης χαιρέτισε την δέσμευση των εταιρειών για να προχωρήσουν σε διερευνητική γεώτρηση εντός του 2018. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Ελεγκτής εκφράζει ανησυχίες για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Σε άλλο θέμα η “CM” γράφει ότι η Ρωσία αρνείται ότι ο Άσσαντ είναι υπεύθυνος για την χημική επίθεση στη Συρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα