Η ΕΚΤ καλεί τράπεζες στο Λονδίνο να αιτηθούν άδεια για ΕΕ

Οι τράπεζες που ελπίζουν να μετακινηθούν από το Λονδίνο σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, προκειμένου να αποφύγουν τα εμπόδια του Brexit, θα πρέπει να ενεργήσουν έγκαιρα και να υποβάλουν αίτηση για απόκτηση άδεια λειτουργίας στην Ένωση, τονίζει την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οι αιτήσεις για απόκτηση άδειας αντιμετωπίζονται με σειρά προτεραιότητας (first-come, first-served) από την ΕΚΤ

και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, και χρειάζεται διάστημα μεταξύ 6 και 12 μηνών για να ολοκληρωθεί η εξέταση τους.

“Προγραμματιστείτε αναλόγως, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα αποκτήσετε την άδεια στην ώρα” που την χρειάζεστε, προειδοποιεί η ΕΚΤ σε έγγραφο της το οποίο παρουσιάστηκε την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους τραπεζών.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι άρχισε στα τέλη Μαρτίου διαπραγματεύσεις, διάρκειας δύο ετών, για έξοδο της χώρας της από την ΕΕ – κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τις τράπεζες στο Λονδίνο να χάσουν το “διαβατήριο” να προσφέρουν υπηρεσίες σε πελάτες τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Πολλές χρηματοοικονομικές εταιρείες αναζητούν πόλεις στα κράτη της Ευρωζώνης, όπου θα δημιουργήσουν ευρωπαϊκή παρουσία που εποπτεύεται από την ΕΚΤ - ή να επεκτείνουν υφιστάμενη παρουσία τους στην περιοχή – και θα τους επιτρέψει να αποφύγουν το Brexit.

Περίπου 40 διεθνείς τράπεζες έχουν ήδη φύγει από το Λονδίνο και δημιούργησαν παρουσία στην Ευρωζώνη, ενώ άλλες απλώς πωλούν υπηρεσίες στους Ευρωπαίους πελάτες τους από το βρετανικό οικονομικό κέντρο.

Ωστόσο, η ΕΚΤ επαναλαμβάνει ότι δεν θα δεχθεί εικονικές εταιρείες στην Φρανκφούρτη, στο Παρίσι ή στο Δουβλίνο που θα τυγχάνουν διαχείρισης από το Λονδίνο.

“Οι απαιτήσεις για μια τράπεζα που θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία θα πρέπει να εφαρμοστούν προτού ένα ίδρυμα πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε τραπεζικές δραστηριότητες στη ζώνη του ευρώ”, υπογραμμίζεται στο έγγραφο της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ έχει προσκαλέσει τους τραπεζίτες σε σεμινάριο στις 4 Μαΐου, ώστε να ενημερωθούν περισσότερα σχετικά με τους κανονισμούς της Ευρωζώνης.

Εκπρόσωποι από 25 τράπεζες συμμετείχαν σε συνάντηση εντός Ιανουαρίου, ώστε να ενημερωθούν για τον τρόπο δημιουργίας καταστήματος στη Φρανκφούρτη με την ρυθμιστική αρχή της Γερμανίας, BaFin.

Η βρετανική τράπεζα HSBC έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για να μετακινήσει περίπου 1.000 θέσεις εργασίας από το Λονδίνο στο Παρίσι, ενώ η ελβετική UBS θα μετακινήσει ένα παρόμοιο αριθμό θέσεων εργασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα