«Η Δικαιοσύνη εργάζεται αποτελεσματικά»

«Όλο και περισσότερες περιπτώσεις διαφθοράς ανάμεσα σε δημόσιους ανεξάρτητους αξιωματούχους»
Γενικός Εισαγγελέας: «Η πρόληψη και καταπολέμηση της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα δεν μπορεί επιτυχώς να επιτευχθεί χωρίς τη βοήθεια και την πλήρη συνεργασία των απλών πολιτών»

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, κ. Κώστας Κληρίδης, σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) και αναφερόμενος στα φαινόμενα διαφθοράς στον δημόσιο βίο, στα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισής της, αναφέρθηκε και στο παράδειγμα της Κύπρου

και, ανάμεσα σε άλλα, είπε:

«Λαμβάνοντας ως παράδειγμα το μικρό κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχουν όλο και περισσότερες περιπτώσεις που περιλαμβάνουν διαφθορά ανάμεσα σε δημόσιους ή ανεξάρτητους αξιωματούχους και οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο, σε σύγκριση με προηγούμενες περιόδους».

«Το γεγονός είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια, για πρώτη φορά, έχουμε δει πρόσωπα να παραπέμπονται σε δίκη, και ορισμένα να φυλακίζονται, για κατηγορίες που αφορούν πρακτικές διαφθοράς και απάτης, ορισμένες εκ των οποίων αφορούν πρόσωπα σε θέση δημάρχου, βουλευτή, Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Παρόλο που αυτό δεν δίνει μια ευχάριστη εικόνα για την κατάσταση που σχετίζεται με την ύπαρξη διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, από την άλλη αυτές οι διώξεις και οι ποινές αποδεικνύουν ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης εργάζεται αποτελεσματικά και ανεξάρτητα».

Οι μορφές διαφθοράς
Αναφερόμενος στο γενικότερο θέμα της διαφθοράς, ο κ. Κληρίδης είπε πως «είναι καλά γνωστό ότι η διαφθορά ανάμεσα σε υψηλά ιστάμενα πρόσωπα της Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων αξιωματούχων, μπορεί να λάβει διάφορες μορφές.

Αυτές περιλαμβάνουν δωροδοκία, απάτη, υπεξαίρεση, εκβιασμό, κατάχρηση εξουσίας, ή μη εξουσιοδοτημένη χρήση προνομιακής πληροφορίας, σύγκρουση συμφερόντων, νεποτισμό και προσωποληψία. Κυρίως σε χώρες με μικρό πληθυσμό, φαινόμενα σύγκρουσης συμφερόντων, νεποτισμού και προσωποληψίας είναι συνηθισμένα, καθώς λίγο-πολύ ο καθένας γνωρίζει τον άλλο και τα πρόσωπα σε εξουσία μπορούν εύκολα να είναι προσεγγίσιμα σχεδόν από τον καθένα».

«Ο στόχος της πρόληψης και της καταπολέμησης της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα δεν μπορεί επιτυχώς να επιτευχθεί, χωρίς τη βοήθεια και την πλήρη συνεργασία των απλών πολιτών. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι κυβερνητικοί ή ανεξάρτητοι αξιωματούχοι δεν δύνανται να τύχουν δωροδοκίας, εκτός κι αν εμφανίζεται ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο και επιθυμεί να πληρώσει τη δωροδοκία», κατέληξε.

Απολογία
Η «Σ» προβαίνει σε αυτούσιες αναφορές του μεγαλύτερου μέρους των δηλώσεων του κ. Κληρίδη στην Ολομέλεια της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της Διαφθοράς (GRECO) καθώς σε δημοσίευμά της εφημερίδας μας, ημερομηνίας 26 Μαρτίου 2017, με τίτλο «Οι πληγές εκείνης της έκρηξης ακόμη να κλείσουν…», αποδίδεται στον Γενικό Εισαγγελέα αναφορά που δεν έγινε. Απολογούμαστε στον κ. Κληρίδη για την αναφορά που του αποδόθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα