Η προωρότητα δεν είναι επιλογή

Η προωρότητα μπορεί να τύχει στον καθένα από εμάς! 17 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας! Η προωρότητα δεν είναι επιλογή. Τα πρόωρα νεογνά είναι το μέλλον και ως κοινωνία έχουμε υποχρέωση να τους δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε!

Tα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξητική τάση της προωρότητας σε όλο τον κόσμο, ακόμη και στην Κύπρο, γεγονός που υποχρεώνει το κράτος να λαμβάνει άμεσα μέτρα και να υλοποιεί στρατηγικές, όχι μόνο για τη μείωση των πρόωρων τοκετών, αλλά και για την ποιοτικότερη νοσηλεία των πρόωρων νεογνών

και την πιο αποτελεσματική στήριξη των γονέων τους.

Επιτέλους, η Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) Λεμεσού παίρνει σάρκα και οστά! Είναι πλέον γεγονός! Συγχαρητήρια κύριε Υπουργέ της Υγείας. Αφουγκραστήκατε τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας! Υλοποιήσατε το όραμα για τη ΜΕΝΝ Λεμεσού!

Το καλυμμένο πρόσωπο

Κλείσατε τα αυτιά και τα μάτια στις αντίθετες τοποθετήσεις, διανθισμένες με επιστημονικούς ορισμούς και λόγια όμορφα για να πείσουν και τον τελευταίο ακροατή, ότι όλα αυτά εκφράζονταν μετά από μελέτη, εμπειρία και φυσικά για το καλό των πολιτών και της κοινωνίας!

Επικρατέστερη δικαιολογία…. Η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να έχει δύο ΜΕΝΝ! Συγκρίνουμε την Κύπρο με άλλα κράτη με μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση για να αποδείξουμε ότι, λόγω του μικρού της μεγέθους, δεν μπορούμε να έχουμε και δεύτερη ΜΕΝΝ! Μια ΜΕΝΝ που ως χώρος υπάρχει εδώ και χρόνια και το μόνο που έπρεπε να γίνει ήταν να ενισχυθεί. Συγκρίνουμε πάντα επιλεκτικά για σκοπούς εντυπωσιασμού και όχι σφαιρικά και τεκμηριωμένα. Ωραία! Ας δούμε κι άλλους παράγοντες…. Μεγαλύτερες αποστάσεις σε άλλα κράτη, εξαιρετικό σύστημα μεταφορών, καθολική πρόσβαση ανά πάσα στιγμή, οικονομικά και ξεκούραστα!

Οι επισκέψεις των γονέων

Ξέρετε πόσες ώρες σπαταλούν αγωνιωδώς οι γονείς που έρχονται από άλλη επαρχία δύο φορές την ημέρα στους δρόμους; Σε άλλες χώρες οι γονείς δικαιούνται να επισκέπτονται τα νεογνά σε ελεύθερο ωράριο. Δυστυχώς , παρόλο που η επίσκεψη των γονέων έχει θεραπευτική δράση στα νεογνά, στην Κύπρο δικαιούνται μόνο δυο ώρες να τα επισκευθούν. Βλέπετε το προσωπικό είναι μειωμένο και ο χώρος περιορισμένος. Πόσο επιβαρύνει αυτό το λίγο τους γονείς, πόσο!

Στο εξωτερικό λειτουργούν ασφαλή μέσα για σύντομη μεταφορά των πολιτών και εξειδικευμένες μονάδες μεταφοράς των νεογνών οι οποίες βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του στρες που βιώνουν τα νεογνά.

Ας σταματήσουμε να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες, κι ας προσαρμόσουμε το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε στα δικά μας δεδομένα! Ας μην είμαστε συνέχεια αρνητικοί και επικριτικοί, αλλά ας γίνουμε επιτέλους ουσιαστικοί και αποτελεσματικοί!

Ευλογία και χαρά

Χωρίς να το καταλάβουμε έχουμε δημιουργήσει ως κράτος, ακόμα και σε αυτό το πολύ ευαίσθητο τομέα, πολίτες δύο ταχυτήτων! Η προωρότητα δεν είναι επιλογή! Η προωρότητα μπορεί να τύχει στον καθένα από εμάς! Ο ερχομός ενός νεογνού, όμως, δεν παύει να είναι ευλογία και χαρά, ακόμη κι αν βιάστηκε λιγάκι να έρθει στη ζωή! Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να απολαμβάνουν όλοι το καλύτερο και να έχουν ίσες ευκαιρίες.

Η ΜΕΝΝ του Μακάριου Νοσοκομείου πρέπει να αποσυμφωρηθεί άμεσα για να μπορέσει να συνεχίσει το θεάρεστο και υψηλού επιπέδου έργο που επιτελεί, ακόμη και κάτω από αντίξοες συνθήκες και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στη ΜΕΝΝ του Μακάριου Νοσοκομείου η δουλειά που γίνεται είναι ομαδική και, κατά τη διεκπεραίωση των θεραπειών ,χρειάζεται η εμπλοκή πολλών ομάδων υγείας, εκτός από τους εξειδικευμένους ιατρούς Νεογνολόγους και εξειδικευμένους νοσηλευτές που ασχολούνται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας με το κάθε νεογνό αποκλειστικά και εξατομικευμένα.

Εξειδικευμένη φροντίδα

Από το 1985 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, η ΜΕΝΝ έχει παρουσιάσει άλματα στην εξειδικευμένη φροντίδα των νεογνών, με αρκετές ώρες εκπαίδευσης του προσωπικού στην εντατική και επείγουσα νοσηλεία πρόωρων και τελειόμηνων νεογνών και στην εισαγωγή υπερσύγχρονων μηχανημάτων και τεχνικών.

Με την στήριξη του Υπουργείου Υγείας και των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών, καθώς και την αγαστή συνεργασία με τον Σύνδεσμο «Θερμοκοιτίδα Αγάπης», που έθεσε ως προτεραιότητα την επιχορήγηση για εκπαίδευση του προσωπικού, την ενίσχυση σε βασικά καθημερινά χρειώδη απαραίτητα για τα νεογνά για καλύτερη έκβαση των θεραπειών τους, τα οποία διευκολύνουν τους επαγγελματίες να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό, έχουν δημιουργηθεί εξειδικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης του προσωπικού. Αναφέρω το Kangaroo Care (=επαφή δέρμα με δέρμα/γονέα νεογνού) και το FINE (=Νευροαναπτυξιακή Εκπαίδευση Οικογένειας και Νεογνού), για να συμβαδίζουμε με τα διεθνή δεδομένα και να συμπεριλαμβάνουμε τους γονείς, όσο μας επιτρέπεται.

Το θαύμα

Όμως, πάνω απ’ όλα, ένα νεογνό χρειάζεται αγάπη και τρυφερούς χειρισμούς για να αναπτυχθεί, κάτι που πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα, και εφαρμόζουμε ενστικτωδώς τις πλείστες φορές. Αυτά δεν διδάσκονται σε καμία σχολή και σε κανένα εξειδικευμένο πρόγραμμα! Γιατί μπροστά στο μεγαλείο τόσων ανθρώπινων αθώων ψυχών – μαχητών, που παλεύουν καθημερινά από τόσο νωρίς, σε ένα στίβο που δεν επέλεξαν τα ίδια, απλά και ταπεινά υπηρετείς το θαύμα!

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα