Γρήγορο τεστ αίματος για τη φυματίωση

Αμερικανοί ερευνητές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι έχουν αναπτύξει ένα γρήγορο τεστ αίματος για τη φυματίωση, που θα μπορούσε να επιταχύνει τη διάγνωση και τη θεραπεία της σοβαρής και μερικές φορές θανατηφόρας βακτηριακής λοίμωξης.

Υπολογίζεται ότι τους τελευταίους δύο αιώνες η φυματίωση ευθύνεται για τον θάνατο δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Είναι μια από τις δέκα πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως.

Η βακτηριακή λοίμωξη προσβάλλει τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει βήχα, πυρετό, νυκτερινή

εφίδρωση και απώλεια βάρους. Το 2015 υπολογίζεται ότι 10,4 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν προσβληθεί από φυματίωση και 1,8 εκατομμύρια έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μέχρι στιγμής, η διάγνωση γίνεται με καλλιέργεια αίματος και πτυέλων βήχα και διάφορες βιοψίες, αλλά σύμφωνα με τον επιστήμονα Τόνι Χου του Biodesign Ιnstitute στο Arizona State University, ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας να αναπτύξει το νέο τεστ, τα αποτελέσματα των διαγνώσεων σήμερα μπορεί να είναι ψευδώς αρνητικά και χρειάζονται μέρες για τα αποτελέσματα.

Το νέο τεστ μπορεί να ολοκληρωθεί γρήγορα και να δώσει αποτελέσματα σε ώρες. Η ακρίβειά του είναι περίπου 92 τοις εκατό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα