Γνώμονας η παραμονή στο ευρώ

Απορρίπτει τα σενάρια της Bild περί εκλογών το Μαξίμου
Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο

Πολύ περίπλοκες χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο πρακτορείο Bloomberg.

Ο ίδιος, πάντως, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης έκτακτης συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στο ερώτημα για το κατά πόσον υπάρχει προοπτική εξεύρεσης μιας συμφωνίας στο προσεχές μέλλον, ο κ. Ντομπρόφσκις είπε πως οι τεχνικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και, όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, θα διαρκέσουν μέχρι και τα τέλη Απριλίου. Επομένως, σημείωσε, το επόμενο Eurogroup στις 24 Απριλίου, «είναι μια καλή ευκαιρία» για να εξεταστούν τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Ερωτηθείς για το κατά πόσον έχουν γίνει βήματα προόδου μέχρι στιγμής από πλευράς της Ελλάδας, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε ότι θα μπορούσε να είχε γίνει μεγαλύτερη πρόοδος, αν δεν είχε παρατηρηθεί μια καθυστέρηση κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων και εάν δεν είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος συζητήσεων με άσχετα θέματα. «Αυτήν τη στιγμή αυξάνεται ο ρυθμός των συζητήσεων, αλλά από την άλλη ο χρόνος λιγοστεύει και υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν και πολύ έδαφος για να καλύψουμε μέχρι τα τέλη Απρίλη, οπότε η ελληνική πλευρά θα ετοιμάσει τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και των εισηγήσεων του τρόπου με τον οποίο η ελληνική Κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμα», εξήγησε.

Περί εξόδου από ευρώ
Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον υπάρχει κίνδυνος «ατυχήματος» και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο κ. Ντομπρόφσκις απάντησε ότι η ελληνική Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα ρευστότητας μεγαλώνει, επομένως επιθυμεί και η ίδια να φτάσει σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, τόνισε, εργάζεται με γνώμονα την παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται καθαρά βασιζόμενη στο σενάριο ότι η Ελλάδα παραμένει εντός της Ευρωζώνης», είπε. «Αλλά, για να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να επιμείνουν στις δεσμεύσεις τους».
Παράλληλα, απέρριψε τις «κρυφές διαπραγματεύσεις» χωρίς να διευκρινίζει σε τι ακριβώς αναφέρεται, σημειώνοντας συγκεκριμένα: «Κρυφές διαπραγματεύσεις απλώς δεν βοηθούν και δεν οδηγούν πουθενά».

Εκλογές βλέπει η Bild
Για σενάριο πρόωρων εκλογών κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία επικαλείται δηλώσεις υπουργού, που ωστόσο δεν κατονομάζει. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελληνική Κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάριο εκλογών αναλόγως του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και προκειμένου να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία. «Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Εάν η Ε.Ε. παραμείνει σκληρή, τότε πρέπει να δείξουμε ότι και εμείς παραμένουμε σκληροί. Ο ελληνικός λαός μάς στηρίζει», φέρεται να είναι η δήλωση του ανώνυμου Έλληνα υπουργού.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, επίσης, πως οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 40% και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας «με νέες εκλογές θα μπορούσε να εξασφαλίσει απόλυτη πλειοψηφία και ταυτόχρονα περαιτέρω στήριξη για τη γραμμή του εναντίον των Βρυξελλών», σημειώνεται. Κληθείς από την Bild να σχολιάσει το σενάριο αυτό, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, είπε ότι «νέες εκλογές θα αποτελούσαν εκ των πραγμάτων δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ. Εάν κέρδιζε και πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα είχαμε Grexit».

Διαψεύδει το Μαξίμου
Η ελληνική Kυβέρνηση, πάντως, από την πλευρά της, προχώρησε χθες σε απόρριψη του δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Bild. Με μια σύντομη απάντησή του, το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνει: «Γι' ακόμα μια φορά επανέρχονται σενάρια περί εκλογών. Η λαϊκή νομιμοποίηση της οποίας τυγχάνει η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε αυτά τα σενάρια. Συνεχίζουμε απρόσκοπτα την αναζήτηση μιας αμοιβαία επωφελούς λύσης, τηρώντας τη λαϊκή εντολή, και αφήνουμε τους άλλους να απεργάζονται ό,τι σενάρια τους κάνουν να νιώθουν καλύτερα».

«Σαν ταξιτζής» ο Βαρουφάκης
Έντονη ήταν η αντίδραση του ελληνικού Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAS, τονίζοντας ότι υπονομεύει τη διαπραγμάτευση και την ίδια την Ευρώπη, ενώ δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.

Επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, το δημοσίευμα αναφέρεται στο σοκ που προκλήθηκε από το γεγονός ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα. Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ένας από τους αξιωματούχους αυτούς ισχυρίστηκε πως ο Έλληνας εκπρόσωπος συμπεριφέρθηκε σαν «ταξιτζής».

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «εάν και όταν οι αναγνώστες της FAS διαβάσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Euroworking Group, η εφημερίδα θα δυσκολευτεί να δικαιολογήσει τον τίτλο και το περιεχόμενο του άρθρου της. Τέτοια δημοσιεύματα υπονομεύουν τη διαπραγμάτευση και την Ευρώπη», τονίζει η υπουργική ανακοίνωση. Πάντως, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, η γερμανική εφημερίδα οφείλει να απολογηθεί για τον τίτλο, αλλά και για το περιεχόμενο του δημοσιεύματος.

Κεντρικός ομιλητής σε συνέδριο ο Βαρουφάκης
Κεντρικό πρόσωπο του συνεδρίου του Ινστιτούτου Brookings, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, θα είναι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Θέμα της συζήτησης θα είναι η ελληνική οικονομία και η Ευρωζώνη, στο θεματικό τραπέζι με τίτλο: «Η ελληνική οικονομία και οι διεθνείς εταίροι της».

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στο συνέδριο θα συμμετάσχει και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα μιλήσει στο θεματικό τραπέζι με τίτλο «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι (ξανά)».

Σύμφωνα με την εφημερίδα το «Βήμα», ο κ. Βαρουφάκης, μετά το πέρας της ομιλίας του, θα ανταλλάξει σύντομες απόψεις με τον οικονομολόγο και πρώην Υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Kemal Dervis, καθώς και με το στέλεχος του Ιντσιτούτου Brookins, David Wessel.

Διοικητικό Συμβούλιο ΔΝΤ
Σε ενημέρωση αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης προχώρησε χθες ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου. Το «παρών» του στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ έδωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ελλάδα, Ρισί Γκογιάλ, ο οποίος θα ενημερώσει για την πρόοδο που έχει συντελεσθεί στο Brussels Group, ενώ μετείχε κανονικά και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας Θάνος Κατσάμπας. Σημειώνεται πως ο κ. Κατσάμπας, αν και υπέβαλε την παραίτησή του τη Μεγάλη Τετάρτη, θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του μέχρι και την 1ην Ιουνίου 2015.

Keywords
γνωμονας, ευρω, αλέξης τσίπρας, bild, ελλαδα, bloomberg, γνώμονα, εκλογες, δημοσκοπηση, συριζα, τσιπρας, δημοψηφισμα 2015, απρόσκοπτα, σοκ, group, σόιμπλε, david, ΔΝΤ, brussels, ιουνίου, μυστικες δημοσκοπησεις, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βαρουφακης, εκλογες 2015, αλέξης τσίπρας, θεμα, οικονομια, προγραμμα, ρυθμος, υπουργειο οικονομικων, bild, bloomberg, αμοιβαια, απρόσκοπτα, γεγονος, γινει, γνώμονα, δηλωση, δηλωσεις, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ενημερωση, εξελιξη, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, κυβερνηση, λογο, μαξιμου, παντα, πεμπτη, σεναριο, συγκεκριμενα, σόιμπλε, σοκ, φορα, χρονος, group, βηματα, brussels, david, η εφημεριδα, υπουργειο, ιουνίου, μια φορα, πηγες, θανος, ουασινγκτον, θεματα
Τυχαία Θέματα