Γιώργος Περδίκης για μισή θητεία

Ξεκίνησε ο χορός των υποψηφιοτήτων για την Προεδρία της Βουλής
Οργιάζει το παρασκήνιο στα υπόλοιπα κόμματα. Οι συμμαχίες, τα «κουκκιά» και τα πρόσωπα που φλερτάρουν με την καρέκλα του Προέδρου

Το πρώτο όνομα που επίσημα μπαίνει στο παιχνίδι της διεκδίκησης της Προεδρίας της Βουλής ακούει στο όνομα Γιώργος Περδίκης. Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ενισχυμένος τόσο σε ποσοστά όσο και σε έδρες στη νέα Βουλή,

έθεσε χθες αργά το βράδυ την υποψηφιότητά του για την Προεδρία της Βουλής στη διάθεση των υπόλοιπων κομμάτων, στη βάση της πρότασης του 2011, που προνοούσε την εναλλαγή στη μέση της θητείας. Η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών συνεδρίασε και αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει τον Πρόεδρο του Κινήματος, Γιώργο Περδίκη, να υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου της Βουλής.

Τι προνοεί η πρόταση των Οικολόγων
Σύμφωνα με το Κίνημα, «η πρόταση βασίζεται στην αντίστοιχη πρόταση που είχαν καταθέσει το 2011 και στοχεύει στην ενότητα των πολιτικών δυνάμεων πέραν του χώρου των δύο μεγάλων κομμάτων». Στην ανακοίνωση οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι «αφού το μεγαλύτερο κόμμα, το ΔΗΚΟ, αποποιείται της υποψηφιότητας για την προεδρία της Βουλής, απομένουν τα υπόλοιπα κόμματα, τα οποία είναι περίπου ισοδύναμα στη Βουλή και στην κοινωνία».

»Η πρόταση αυτή δίνει τη δυνατότητα για ένα ισχυρό κέντρο, που μπορεί να βάλει φρένο στις διαθέσεις του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ στα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Είναι ώρα για συνεργασία και ωριμότητα από όλες τις δυνάμεις του κέντρου, που έχουν υποχρέωση να αφήσουν στην άκρη τις κομματικές ατζέντες για το ευρύτερο καλό και να δώσουν πειστικές λύσεις στα προβλήματα των πολιτών», σημειώνουν οι Οικολόγοι.

Ξεκινάει επαφές το ΑΚΕΛ
Την ερχόμενη Δευτέρα η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ θα λάβει τις τελικές της αποφάσεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Προεδρίας της Βουλής. Από χθες το πρωί οι πληροφορίες από την Εζεκία Παπαϊωάννου ανέφεραν ότι μόνο με τον δικό του υποψήφιο, που δεν θα μπορεί να είναι άλλος από τον Γενικό του Γραμματέα Άντρο Κυπριανού, θα διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής το ΑΚΕΛ.

Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου έγινε μια πρώτη συζήτηση του θέματος, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης από τον ίδιο τον κ. Κυπριανού.

Η Στέλλα Κυριακίδου
Ούτε χθες, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης που είχε η ηγεσία του ΔΗΣΥ με τη νέα κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, τέθηκε στο τραπέζι το ζήτημα της Προεδρίας της Βουλής.

Πληροφορίες από την Πινδάρου, ωστόσο, μιλάνε για την πρόθεση της κ. Στέλλας Κυριακίδου να είναι υποψήφια για την Προεδρία της Βουλής, ένα πρόσωπο που, όπως αναφέρουν στελέχη, χαίρει της εκτίμησης αρκετών βουλευτών και από την αντιπολίτευση.

Χθες ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να συζητήσει προτάσεις για το θέμα της ανάδειξης του νέου Προέδρου της Βουλής, αναφέροντας πως το βασικό κριτήριο είναι πάντα ένα, το ότι δηλαδή ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο για να λειτουργήσει η Βουλή καλύτερα, αφού «κατά γενική ομολογία υπάρχει αυτό το αίτημα στην κοινωνία». Πρόσθεσε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε, να δούμε προτάσεις, και βεβαίως εφόσον ληφθούν οι αποφάσεις -γιατί δεν υπάρχουν αποφάσεις μέχρι στιγμής-, θα παρουσιάσουμε και τυχόν δικές μας προτάσεις», είπε.

Ο κ. Προδρόμου πάντως δεν διέψευσε και τα σενάρια περί υποψηφιότητας του ίδιου του κ. Νεοφύτου. «Προς το παρόν δεν μας έχει απασχολήσει. και εάν ο Πρόεδρος του κόμματος είχε να κάμει μια οποιαδήποτε δήλωση που αφορά και τον ίδιο τον εαυτό του. θα σας το πει», ανέφερε.

Συλλούρης - Σιζόπουλος - Λιλλήκας
Η δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου ότι δεν θα διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι το κόμμα του δεν θα στηρίξει ενδεχόμενη υποψηφιότητα που θα προέρχεται είτε από τον ΔΗΣΥ είτε από το ΑΚΕΛ, φούντωσε τη σεναριολογία στον χώρο του κέντρου.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα επιδιώξει συνεργασίες με τις άλλες δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου και αποκτάει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πια η αντίδραση που θα έχει μετά την εξαγγελία Περδίκη για την Προεδρία της Βουλής. Ο κ. Παπαδόπουλος «έκοψε τον βήχα» αρκετών βουλευτών του κόμματός του, που στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους είχαν την πρόθεση να εκδηλώσουν υποψηφιότητα.

Στο παρασκήνιο πάντως συζητείται έντονα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δεν είναι αρνητικός σε στήριξη Μαρίνου Σιζόπουλου. Το μπαλάκι σε μια τέτοια περίπτωση βρίσκεται στο στρατόπεδο της Συμμαχίας Πολιτών, που ωστόσο οι πληροφορίες λένε ότι ο Γιώργος Λιλλήκας δεν θέλει ούτε να ακούσει για τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ.

Ο ρόλος της Αλληλεγγύης
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», η Ελένη Θεοχάρους μέσω συνεργατών της βολιδοσκόπησε τον χώρο του κέντρου για το αν μια πιθανή υποψηφιότητά της για την Προεδρία της Βουλής είχε πιθανότητες. Ωστόσο, το άμεσο της απόφασης που έπρεπε να πάρει η ίδια σε σχέση με την παρουσία της στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν άφησε πολλά για συζήτηση. Η ίδια όμως χθες σε ερώτηση αν έχουν γίνει επαφές με άλλα κόμματα για το θέμα, απάντησε αρνητικά.

Έτσι φιγουράρει το όνομα του Δημήτρη Συλλούρη, ο οποίος άλλωστε και δημοσίως έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής, κατόπιν πάντοτε σχετικής απόφασης των συλλογικών οργάνων του Κινήματος.

Χθες η κ. Θεοχάρους τόνισε ότι η Αλληλεγγύη είναι ένα μικρό αριθμητικά κίνημα για να προσπαθήσει να επιβάλει ή να εκβιάσει συναλλαγές μέσα στη Βουλή. «Αυτά τα πράγματα είναι έξω από τα πολιτικά θέσμια της Αλληλεγγύης» είπε, προσθέτοντας πως αν προταθεί σε στέλεχος της Αλληλεγγύης η Προεδρία της Βουλής αυτό θα συζητηθεί και το Κίνημα θα λάβει τις αποφάσεις του.

Σε ερώτηση για το αν η Αλληλεγγύη ευνοεί μια κοινή υποψηφιότητα από τα μικρότερα κόμματα, η κ. Θεοχάρους είπε ότι η Αλληλεγγύη ευνοεί την εκλογή ενός έμπειρου, δημοκρατικού βουλευτή, που γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και που στην επιτέλεση των καθηκόντων του θα είναι ίσος προς όλους.

Οι 54 και το ΕΛΑΜ
Τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου έχουν μια χρυσή ευκαιρία, αν μπορέσουν να βρουν μεταξύ τους έναν κώδικα επικοινωνίας, να εκλέξουν τον Πρόεδρο της Βουλής που επιθυμούν. Στη νέα Βουλή, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών αριθμούν 20 βουλευτές, και σε αυτή την περίπτωση μόνο εάν υπάρξει συνεργασία ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ θα μπορούσε να «μπλοκάρει» την κεντρώα υποψηφιότητα.
Την ίδια ώρα απόσταση κρατούν όλες οι παρατάξεις από το ΕΛΑΜ, καθώς κανένα κόμμα δεν θα ήθελε να φανεί ότι συζητάει μαζί τους για συνεργασία σε αυτό το ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα