Γιατροί χωρίς σύνορα: Απομάκρυναν το προσωπικό από Κουντούζ

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι απομάκρυνε το προσωπικό της από την αφγανική πόλη Κουντούζ, την επομένη του θανάτου 19 ανθρώπων από το βομβαρδισμό του νοσοκομείου τους, που μπορεί να επλήγη από αμερικανική επιδρομή.

Το κλείσιμο του κέντρου ιατρικής φροντίδας των MSF αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τον άμαχο πληθυσμό της Κουντούζ, που βρίσκεται εν μέσω μαχών του αφγανικού στρατού και των ανταρτών Ταλιμπάν για τον έλεγχο αυτής της μεγάλης πόλης του αφγανικού βορρά. Στην πραγματικότητα είναι οι μοναδικές

εγκαταστάσεις που μπορούν να φροντίσουν τους πιο σοβαρά τραυματίες πολέμου στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

Τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, το κύριο κτίριο του συγκροτήματος των MSF έγινε στόχος επανειλημμένων βομβαρδισμών που κράτησαν "σχεδόν μία ώρα", ενώ η μη κυβερνητική οργάνωση είχε ειδοποιήσει τον αφγανικό και τον αμερικανικό στρατό ότι το κτίριό τους είχε πληγεί από έναν πρώτο βομβαρδισμό.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 12 υπάλληλοι των MSF και επτά ασθενείς, ανάμεσά τους και τρία παιδιά. Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 37 άνθρωποι.

"Το νοσοκομείο των MSF δε είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσει. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν σε άλλα ιατρικά ιδρύματα. Στο εξής κανείς υπάλληλος των MSF δεν εργάζεται στο νοσοκομείο", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κέιτ Στίτζμαν, εκπρόσωπος της μη κυβερνητικής οργάνωσης στο Αφγανιστάν. "Αυτή την ώρα δεν μπορώ να σας πω αν το τραυματολογικό κέντρο της Κουντούζ θα ανοίξει και πάλι ή όχι", πρόσθεσε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα