Γιατί η ΚΔ δέχθηκε την «πλωτή βόμβα» - Τι λέει η Αρχ.Λιμένων

Για ανθρωπιστικούς λόγους δέχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία την «πλωτή βόμβα» που περιφερόταν στη Μεσόγειο τις γιορτές. Το πλοίο ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ, το οποίο ήταν φορτωμένο με 410 τόνους εκρηκτικά, ζήτησε και έλαβε άδεια από τις Αρχές της Δημοκρατίας για αγκυροβόληση δυο φορές, μια στο Λιμάνι της Λάρνακας και μια στο Λιμάνι της Λεμεσού.

Σύμφωνα με τη Γενική Δ/ντρια Αρχής Λιμένων Ανθή Κληρίδη, η οποία μίλησε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, η Κύπρος ακολούθησε

όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και ενήργησε και στις δυο περιπτώσεις βάσει οδηγιών.

Κατά το πρώτο αίτημα για αγκυροβόληση, ζητήθηκε από τις Αρχές άδεια, αφού ναυτικός που βρισκόταν εντός του πλοίου, που είχε τελικό προορισμό τη Λιβύη, παρουσίασε καρδιακό επεισόδιο.

«Η Αρχή εντόπισε αμέσως το απαγορευτικό του πλοίου. Ειδοποίησε την Ευρ. Επιτροπή αρμόδια για τέτοια περιστατικά. Δόθηκαν σαφείς οδηγίες από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας για να δεχθεί το πλοίο -για ανθρωπιστικούς λόγους- στο αγκυροβόλιο του λιμανιού. Το πλοίο παρέμεινε 9 ώρες», είπε η κ. Κληρίδου.

Στις 6 Δεκεμβρίου, η Αρχή Λιμένων δέχθηκε στο αγκυροβόλιο το πλοίο για ανεφοδιασμό και για να παραλάβει ασθενή ναυτικό.

Στα αγκυροβόλια υπάρχουν ζώνες – καταφύγια που δεν εγκυμονούν κινδύνους. Λήφθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφεύγονται οποιεσδήποτε αρνητικές συνέπειες, όπως σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι το δεύτερο αίτημα έγινε δεκτό, αφού το πλοίο είχε ανάγκη ανεφοδιασμό, γιατί περιφερόταν αρκετές μέρες στη Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα