Γιατί απεργεί η ΠΟΕΔ (vid)

Η ΠΟΕΔ δεν αντιδρά επειδή ψηφίστηκαν οι κανονισμοί και οι τροποποιήσεις του νέου συστήματος διορισμών, αλλά διότι οι εκπαιδευτικοί απολύονται τη στιγμή που οι υφιστάμενες νομολογίες προνοούν ότι μπορούσαν να διοριστούν ως εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο του «Σίγμα», ο κ. Φυλακτού είπε πως τα τελευταία 35 χρόνια που ισχύει το νέο σύστημα διορισμών, έγιναν πάρα πολλές απόπειρες ούτως ώστε αυτό να εκσυγχρονιστεί. «Το σύστημα δεν άλλαζε όλο αυτό τον καιρό, επειδή αυτοί που επιχειρούσαν

να το αλλάξουν, έβρισκαν μπροστά τους όλους αυτούς τους εκπαιδευτικούς που εργάζονταν υπό το καθεστώς του εκτάκτου μέσα στο σύστημα. Αυτό ήταν το πρόβλημα», είπε.

Με τις μονιμοποιήσεις του 2015, συνέχισε, το πρόβλημα απαυλύνθηκε και έμεινε ένας άλλος μικρός αριθμός εκπαιδευτικών, ενώ οι τελευταίες αποφάσεις των Δικαστηρίων καταστούν ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε και αυτοί να αναγνωριστούν ως αορίστου χρόνου. «Αυτή την στιγμή, εμείς αντιδρούμε γιατί και το Υπουργείο Παιδείας και η Βουλή βρήκαν την εύκολη λύση και προκειμένου να αλλάξουν το σύστημα, τους πετάνε έξω», δήλωσε, προσθέτοντας «Η συντεχνία (ΠΟΕΔ) δεν έχει επομένως λόγο ύπαρξης εάν δεν αντιδράσει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το σύστημα αορίστου χρόνου δεν μπορεί να ισχύει σε όλη την Ευρώπη και σε όλη τη δημόσια υπηρεσία στην Κύπρο πλην των εκπαιδευτικών.

Οι κατηγορίες μετέωρων εκπαιδευτικών

Αυτή την στιγμή, επεσήμανε ο κ. Φυλακτού, υπάρχουν τρεις κατηγορίες εκπαιδευτικών οι οποίοι έμειναν μετέωροι. Οι αντικαταστάτες που εργάστηκαν ως έκτακτοι για οκτώ με δέκα χρόνια και έχουν υπηρεσία πενήντα με εξήντα μήνες στο σύστημα. «Αυτούς τους είπαν δεν δικαιούστε να αναγνωριστείτε ως αορίστου χρόνου».

«Είναι άνθρωποι που εργάστηκαν είτε ως αντικαταστάτες και ως συμβασιούχοι και εργάστηκαν και μπορεί να έχουν υπηρεσία ως τριάντα μήνες ως αντικαταστάτες και δεκαπέντε ως συμβασιούχοι».

«Τέλος, είναι οι άνθρωποι που εργάστηκαν ως συμβασιούχοι».

Η Πολιτεία, είπε, ήρθε σήμερα και είπε πως αναγνωρίζει μόνο τους συμβασιούχους που έχουν εργαστεί πάνω από τριάντα μήνες. «Τίποτε από αυτά δεν μπορεί να κάνει και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να αγνοήσει την υπηρεσία των προηγούμενων τριών ομάδων.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Φυλακτού στο πιο πάνω βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα