Για το μέλλον της εκπαίδευσης στην Κύπρο μίλησε ο Κ. Καδής

"Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην προώθηση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπου αυτή την περίοδο εξελίσσεται μια σημαντική προσπάθεια για την επανένωση της χώρας μας σε ένα περιβάλλον ειρήνης και προόδου".

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, κατά τη διάρκεια παρέμβασης που πραγματοποίησε στις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας, Πολιτισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Το

Συμβούλιο απασχόλησε η συμβολή της εκπαίδευσης και της κατάρτισης στην κοινωνική συνοχή και την προώθηση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών.

Κατά την παρέμβασή του ο Υπουργός τόνισε στους ομολόγους του ότι "η χωρίς αποκλεισμούς ποιοτική εκπαίδευση για όλους τους πολίτες και όλες τις κοινότητες θα εξασφαλίσει ένα κοινό μέλλον για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές, ανεξάρτητα από την εθνική, θρησκευτική ή εθνοτική τους καταγωγή".

Ο Κώστας Κάδης σημείωσε ότι "έχουμε την ευθύνη να εκπαιδεύσουμε κριτικά σκεπτόμενους, ενεργούς και δημοκρατικούς πολίτες που να σέβονται την ποικιλομορφία, τις δημοκρατικές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρόθυμους και ικανούς να συμμετάσχουν σε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς".

Ο Υπουργός παρουσίασε στους ομολόγους του, το όραμα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ) για τη διαμόρφωση πολιτών με ολοκληρωμένη προσωπικότητα, δημοκρατικό ήθος και σεβασμό στη διαφορετικότητα και έκανε αναφορά στη στρατηγική του ΥΠΠ, η οποία θέτει στο επίκεντρο την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε όλους τους εκπαιδευόμενους και τη μείωση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων.

Εξήγησε μάλιστα ότι στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο επίπεδο των αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων και της ποιότητας των εκπαιδευτικών, επιδιώκει τη στήριξη και την ενίσχυση κάθε μαθητή, μέσα από την ενίσχυση της σχολικής επιτυχίας και του αλφαβητισμού, την ενίσχυση της θετικής συμπεριφοράς, την αντιμετώπιση της αντικοινωνικής συμπεριφοράς και της ριζοσπαστικοποίησης και την αναγνώριση της διαφορετικότητας.

Αναφέρθηκε επίσης στον υπό έμφαση στόχο που έθεσε το Υπουργείο Παιδείας τα δυο τελευταία χρόνια στα σχολεία της Κύπρου για ευαισθητοποίηση των μαθητών κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και προώθηση της ισότητας και του σεβασμού.

Επί τη ευκαιρία ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ενημέρωσε τους ομολόγους του για την Διάσκεψη των Υπουργών Παιδείας με θέμα «Διασφάλιση της δημοκρατίας μέσα από την Εκπαίδευση», που θα διοργανωθεί στις 22-23 Μαρτίου 2017 στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σημείωσε ότι η διάσκεψη αυτή θα αποτελέσει ένα φόρουμ για συζήτηση ορισμένων εκ των σημαντικότερων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας τα εκπαιδευτικά συστήματα, όπως: η καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και η ριζοσπαστικοποίηση που οδηγεί στην τρομοκρατία και η δημιουργία κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Υπουργός Παιδείας προσκάλεσε τους συναδέλφους του να παρευρεθούν στη Διάσκεψη και ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο Επίτροπο Tibor Navracsics για την αποδοχή της πρόσκλησης.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών ΙΙΙ, όπου λειτουργεί ελληνικό τμήμα, στο οποίο φοιτούν και κύπριοι μαθητές.

Ο Κώστας Καδής ενημερώθηκε από τον Διευθυντή του σχολείου για το σύστημα που διέπει τα ευρωπαϊκά σχολεία. Συζητήθηκαν θέματα στελέχωσης, αναλυτικών προγραμμάτων και συνεργασίες που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με σχολεία της Κύπρου.

Ο Υπουργός είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί ελληνόφωνες τάξεις διδασκαλίας και να συνομιλήσει με μαθητές και εκπαιδευτικούς από την Κύπρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα