Γ.Γ. ΑΚΕΛ: Η συμφωνία ΠτΔ έχει προοπτικές αλλά και ανησυχίες

"Από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να προχωρήσει με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει την προσπάθεια", δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η συμφωνία που έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εμπερικλείει προοπτικές, αλλά και δικαιολογημένες ανησυχίες.

Ο κ. Κυπριανού απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καταβάλει προσπάθεια μεγιστοποίησης των προοπτικών,

να εργαστεί για να περιορίσει τους κινδύνους που ελλοχεύουν, να διαπραγματευτεί στη βάση αρχών και συλλογικά και να βρίσκεται σε μόνιμη διαβούλευση με την ελληνική Κυβέρνηση για τα θέματα της Ασφάλειας.

Κάλεσε παράλληλα του δύο ηγέτες αλλά και τα πολιτικά κόμματα, εκατέρωθεν, να σκεφτούν τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές. «Να δημιουργήσουμε συνθήκες μεγίστης ενότητας. Να δώσουμε περισσότερη έμφαση στα θέματα ουσίας, παρά της διαδικασίας. Να προσπαθήσουμε να συμβάλουμε εποικοδομητικά στην προσπάθεια λύσης που θα βασίζεται σε αρχές. Αυτό θα πράξουμε ως ΑΚΕΛ. Θα εργαστούμε ως πραγματικοί Κύπριοι που θέλουμε επιτέλους να δούμε την κοινή μας πατρίδα επανενωμένη».

Την ίδια ώρα, ο κ. Κυπριανού ξεκαθάρισε ότι τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό τη ζήτησε το ΑΚΕΛ.

«Δεν της δώσαμε δημοσιότητα γιατί μας ενδιέφερε η ουσία και όχι η πίστωση με πόντους για την πρωτοβουλία μας. Δηλώσεις που έγιναν επιχειρώντας να ερμηνεύσουν τον στόχο της επίσκεψης είναι προσβλητικές για μας, αλλά, κυρίως, για τον Έλληνα Πρωθυπουργό», είπε. Διερωτήθηκε αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέμενε το ΑΚΕΛ για να του υποδείξει πώς να τοποθετηθεί και κατά πόσο το ΑΚΕΛ λειτουργεί ως δούρειος ίππος για να περάσουν άνομα σχέδια σε βάρος της Κύπρου.

Προειδοποίησε παράλληλα για προσπάθειες οικονομικής ενσωμάτωσης των κατεχομένων μέσω χρηματοδοτήσεων στον κατασκευαστικό και τουριστικό τομέα και όχι μόνο.

«Είναι αλήθεια ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα προβάλλει αντιστάσεις στο διχοτομικό πλαίσιο που προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία. Κανένας, όμως, δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το κατά πόσο ακόμα μια μικρή κοινότητα θα μπορεί να αντισταθεί σε μια μεγάλη δύναμη. Για το κατά πόσο ακόμα θα μπορεί να υφίσταται δίχως να τη νικήσει ο ιδιότυπος τουρκοκυπριακός εθνικισμός, που παίρνει αποστάσεις τόσο από την Τουρκία όσο και από την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Αν, μάλιστα, την απογοητεύσουμε για ακόμα μια φορά με την αλλαγή του πλαισίου λύσης, όπως κάποιοι εισηγούνται, θα την αποδυναμώσουμε εντελώς», σημείωσε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα