Γεροσκήπου: Επιβολή φόρου σε δημότες για κοιμητήριο

Την επιβολή φόρου κοιμητηρίου στους δημότες της Γεροσκήπου, σχολίασε με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η Δημοτική Ταμίας του Δήμου Γεροσκήπου Γεωργία Παπαπέτρου.

Ο λόγος που αναγκαστικά έπρεπε να επιβάλει φόρο κοιμητηρίου ο Δήμος Γεροσκήπου, ήταν για να καλύψει το κόστος επέκτασης του υφιστάμενου κοιμητηρίου στη Γεροσκήπου, εξήγησε η κ. Παπαπέτρου, προσθέτοντας πως ο φόρος κοιμητηρίου έχει χρεωθεί στους κατοίκους της Γεροσκήπου με βάση

τη νομοθεσία περί ταφής, η οποία ισχύει αυτή την στιγμή στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπρόσθετα, η κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως στην περίπτωση που κάποιος δεν είναι κάτοικος και μπορεί να το αποδείξει, δηλαδή, όπως εξήγησε, ότι μένει περιστασιακά και για οποιοδήποτε λόγο στη Γεροσκήπου, αλλά και ότι η μόνιμη του κατοικία είναι κάπου αλλού, τότε ο Δήμος μπορεί να δεχτεί ενστάσεις.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, συνέχισε, "το τελικό κόστος επέκτασης του κοιμητηρίου θα ανέλθει στις 600 χιλιάδες ευρώ", σημειώνοντας πως αυτό περιλαμβάνει την απόκτηση της γης, καθώς και όλα τα έργα που πρέπει να εκτελεστούν ώστε να μπορέσει το κοιμητήριο να επεκταθεί.

Η Δημοτική Ταμίας Γεροσκήπου ανέφερε, ακόμη, πως από τη φορολογία θα επανακτηθεί σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, ποσό περίπου 400 χιλιάδων ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα το καταβάλει ο Δήμος Γεροσκήπου.

Πρόσθεσε, ακόμη, πως το κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με μέγιστο ποσό 50 ευρώ ανά έτος για τέσσερα χρόνια, συνολικά δηλαδή 200 ευρώ το κάθε νοικοκυριό.

Η κ. Παπαπέτρου ανέφερε πως ισχύει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική στην αγορά τάφων, σημειώνοντας πως αν κάποιος καταβάλει τον φόρο αυτό και θεωρείται κάτοικος Γεροσκήπου, το κόστος για την αγορά του τάφου, όταν και εφόσον θα απαιτηθεί, θα είναι διαφορετικό από κάποιον που δεν έχει καταβάλει ποτέ αυτό τον φόρο, γιατί δεν θεωρείται μόνιμος κάτοικος Γεροσκήπου.

Είπε, επίσης, πως αν κάποιος δεν πληρώσει τον φόρο και θελήσει κάποια στιγμή να αγοράσει τάφο στον Δήμο Γεροσκήπου, θα πληρώσει διπλάσια τιμή αγοράς τάφου.

Η επιβολή φόρου καλύπτει όλες τις αιρέσεις και θρησκεύματα, κατέληξε.

Ο Δήμος Γεροσκήπου ανακοίνωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο πιο πάνω νόμος, μετά από συνεδρίασή του, αποφάσισε όπως καλύψει το κόστος απόκτησης του τεμαχίου αρ.252 , Φ/ΣΧ 51/20W1, που βρίσκεται στον Δήμο Γεροσκήπου, για την επέκταση του υφιστάμενου κοιμητηρίου, επιβάλλοντας ειδική υποχρεωτική εισφορά στους μόνιμους κατοίκους για τέσσερα συνεχόμενα έτη ως ακολούθως:

Το ποσό της υποχρεωτικής εισφοράς, ορίστηκε σε €50 ανά νοικοκυριό ανά έτος.

Οι συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των €1300 θα επιβαρυνθούν με κανονική χρέωση, ενώ συνταξιούχοι με εισοδήματα μέχρι €1300 θα λαμβάνουν έκπτωση 20%.

Οι συνταξιούχοι άνω των 80 ετών θα απαλλαγούν από τη φορολογία.

Λήπτες ΕΕΕ και λοιπών βοηθημάτων, θα επιβαρυνθούν με το ποσό των €40 ανά έτος, καθώς θα τους παραχωρείται έκπτωση 20%.

Κάθε πρόσωπο το οποίο υπόκειται στην εισφορά, έχει το δικαίωμα να υποβάλει ένσταση στην αρμόδια Αρχή (Δήμος Γεροσκήπου) μέσα σε 15 μέρες από την επίσημη γνωστοποίηση της απόφασης για επιβολή της εισφοράς.

Με βάση τις πρόνοιες του υπό αναφορά Νόμου, σε περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο παραλείψει ή αρνηθεί να πληρώσει το ποσό που ορίστηκε εντός της εκάστοτε καθορισμένης προθεσμίας, ο Δήμος θα το εισπράξει με επιβάρυνση 10%.

Θα αποσταλεί ξεχωριστό χρεωστικό τιμολόγιο σε όλους τους φορολογούμενους.

Επιπλέον, στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικής ημερομηνίας, καταγράφηκε η τιμολογιακή πολιτική του Δήμου για την πώληση μονού τάφου, η οποία καθορίστηκε στα €500 για μόνιμους κατοίκους, στα €1000 για μη μόνιμους κατοίκους και στις €3000 για πώληση διπλού τάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα