Γάλλος Πρέσβης: Η Γαλλία στηρίζει την επίλυση του Κυπριακού

Τη σταθερή και διαχρονική συμπαράσταση της χώρας του στο Κυπριακό μετέφερε ο Γάλλος Πρέσβης στη Λευκωσία Ρενέ Τροκάζ στον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στα γραφεία της ΕΔΕΚ σήμερα το απόγευμα.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως είχε την ευκαιρία να έχει μια πάρα πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας μετά από δικό του αίτημα.

Σε αυτή τη συνάντηση,

σημείωσε, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και κυρίως στα όσα έλαβαν χώρα στη Γενεύη αλλά και τις διαδικασίες τις οποίες ακολούθησαν τη συνάντηση της Γενεύης.

Θα πρέπει να πω, είπε ο κ. Σιζόπουλος, ότι για ακόμη μια φορά ο Πρέσβης της Γαλλίας μου μετέφερε τις ξεκάθαρες θέσεις της γαλλικής Κυβέρνησης, τη σταθερή και διαχρονική συμπαράσταση της για δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και κυρίως μια λύση, η οποία να σέβεται τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών και ταυτόχρονα να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις.

Αντιλαμβάνεστε, σημείωσε, ότι είναι πάρα πολύ σημαντικές αυτές οι θέσεις. “Είναι γι' αυτό ακριβώς το λόγο που πάρα πολλές φορές και δημόσια και στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου έχουμε ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη συνδρομή, τη θετική προσέγγιση αλλά και κατά την άποψη μας, τη συμβολή που μπορούν να έχουν στη διαδικασία σωστής επίλυσης του Κυπριακού, ορισμένες χώρες, μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως είναι για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ρωσία, ακόμη και η Κίνα”, σημείωσε.

Είναι γι' αυτό ακριβώς το λόγο, συνέχισε, που θεωρούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όφειλε, όπως πολλές φορές ζητήσαμε, να είχε καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη συγκεκριμένο αίτημα και η Κυπριακή Δημοκρατία να απαιτήσει στη διάσκεψη να συμμετέχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

“Εάν εμείς που είμαστε ενδιαφερόμενος λαός, το ενδιαφερόμενο κράτος, δεν το απαιτήσουμε, δεν το διεκδικήσουμε, είναι προφανές ότι κανένας δεν πρόκειται να μας το παραχωρήσει και πολύ περισσότερο δεν είναι δυνατό να επιτρέπουμε να μονοπωλούν το ενδιαφέρον και την εμπλοκή στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες έχουν τεράστια αν όχι την αποκλειστική ευθύνη για τα όσα σήμερα ο κυπριακός λαός βιώνει. Γιατί δυστυχώς εδώ και δεκαετίες, ακολούθησαν μια πολιτική υπονόμευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ίδια στιγμή ενεργούς υποστήριξης της εισβολής του 1974”, πρόσθεσε.

Είναι λοιπόν καιρός, είπε ο κ. Σιζόπουλος, να κατανοήσουμε ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες εξισορρόπησης αυτού του περιβάλλοντος και εμπλέκεται στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. Και η εξισορρόπηση αυτή, συμπλήρωσε, θα προέλθει μόνο μέσα από μια διεκδικητική πολιτική, καθαρή πολιτική και κυρίως μέσα από το αίτημα που θα πρέπει να καταθέσουμε και να διεκδικήσουμε για την εμπλοκή στην επίλυση του Κυπριακού και των υπολοίπων χωρών, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως επίσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι πια με την ιδιότητα του ενδιαφερόμενου παρατηρητή αλλά με την ιδιότητα του μέλους της διεθνούς διάσκεψης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα