Φυσικό αέριο: Tι ενδιαφέρει πραγματικά τις εταιρείες

Με την πολιτική στήριξη των κρατών που απαρτίζουν την τριμερή συνεργασία, η Κύπρος έχει το κατάλληλο “οπλοστάσιο” για τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες με τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι όμως ο πολιτικός παράγοντας αρκετός για τις ικανοποιήσει;

Μιλώντας στο SigmaLive ο πρώην Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, εκτίμησε, ότι οι τριμερείς συναντήσεις,

όπως η σημερινή ανάμεσα σε Κύπρο, Αίγυπτο και Ελλάδα είναι πολύ χρήσιμες από πολιτικής άποψης, καθώς, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ευρύτερες συνεργασίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι η όποια ανάπτυξη στον ενεργειακό τομέα πραγματοποιείται από διεθνείς εταιρείες για τις οποίες, πέραν της πολιτική στήριξης, βασικές παράμετροι είναι η μειωμένη ύπαρξη ρίσκου, το μέγεθος των οικονομικών εσόδων, και η εμπορικότητα των κοιτασμάτων, κάτι που δυσκολεύει εξαγωγή φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

Η πολιτική βούληση δεν αρκεί από μόνη της, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ισραήλ-Τουρκία προχωράνε με συμφωνία

Με την πρόσφατη ανακάλυψη και την ενεργειακή δραστηριότητα, η Αίγυπτος αναμένει, ότι θα είναι αυτάρκης σε φυσικό αέριο μέχρι το 2020 και πως στη συνέχεια δεν θα χρειάζεται να εισαγάγει φυσικό αέριο.

Από τώρα μέχρι τότε η χώρα εισαγάγει LNG σε ανταγωνιστικές τιμές.

Ως εκ τούτου, και λόγω τιμών, ο πρώην Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ εκτιμά, ότι το Ισραήλ θα επιδιώξει συνεργασία με την Τουρκία για εξαγωγή πετρελαίου και όχι με την Αίγυπτο.

Σκεπτικοί οι Ευρωπαίοι

Ο κ.Έλληνας σχολίασε ακόμη, ότι η ατμόσφαιρα την τελευταία περίοδο σε ευρωπαϊκή συνέδρια ήταν «κρύα» απέναντι στις προοπτικές εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Το φυσικό αέριο έχει περιθωριοποιηθεί εξαιτίας του φθηνού άνθρακα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επεξηγεί. Εξάλλου, οι τιμές Ρωσικού φυσικού αερίου είναι τόσο χαμηλές, που ούτε και το Αμερικανικό LNG δεν μπορεί να τις ανταγωνιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα