"Πράσινοι" οι φοιτητές του Παν. Κύπρου

Την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εξοικονόμησης Ενέργειας ανάμεσα σε Φοιτητικές Εστίες πανεπιστημίων ευρωπαϊκών χωρών για την ακαδημαϊκή Χρονιά 2015-2016, στο πλαίσιο του Προγράμματος “SAVES”, πέτυχαν 208 φοιτητές και φοιτήτριες ένοικοι των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, το πρόγραμμα “SAVES”, που διαχειρίζονται από κοινού οι Τεχνικές Υπηρεσίες και η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κύπρου,

τυγχάνει χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος «Ευφυής Ενέργεια». Έχει ως στόχο την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας σε φοιτητικές εστίες, εμπλέκοντας τους φοιτητές σε διαγωνισμούς και σε διάφορες δραστηριότητες επιμόρφωσης σε θέματα ορθολογιστικής χρήσης ενέργειας, ώστε να διαφοροποιήσουν τις συνήθειές τους και να υιοθετήσουν στην καθημερινότητά τους πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας.

Στο Πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν 17 συνολικά Πανεπιστήμια από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ειδικότερα το Κτήριο 9 των Φοιτητικών Εστιών στην Πανεπιστημιούπολη, πέτυχε την πρωτιά.

Συνολικά για το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 οι Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Κύπρου εξοικονόμησαν 100.000 kWh ηλεκτρικής ενέργειας (ποσοστό 40%), σε σχέση με την κατανάλωση κατά το έτος αναφοράς, πετυχαίνοντας την καλύτερη επίδοση από όλα τα Πανεπιστήμια.

Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους φοιτητές/-τριες

Σε τιμητική εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στους 208 φοιτητές/-τριες ενοίκους των Φοιτητικών Εστιών που έγινε στην κεντρική πλατεία των Φοιτητικών Εστιών στην Πανεπιστημιούπολη, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2016, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, αφού τους συνεχάρη για την επιτυχία τους, σημείωσε ότι το πρόγραμμα SAVES είναι απόλυτα συνυφασμένο με το όραμα του Πανεπιστημίου να καταστεί πρωτοπόρο ίδρυμα καλλιέργειας και διάδοσης περιβαλλοντικής συνείδησης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου θέτοντας το ερώτημα: «Η Κύπρος μπορεί;», για να απαντήσει στη συνέχεια η ίδια ότι «ναι, η Κύπρος μπορεί όταν θέλει».

Εκ μέρους των ενοίκων των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η Διδακτορική Φοιτήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας Μαριάννα Παγκρατίδου σημείωσε ότι «το να κερδίζεις είναι ωραίο. Το να κερδίζεις ως ομάδα, είναι ακόμα πιο ωραίο. Το να κερδίζεις ως ομάδα και μαζί και το περιβάλλον, ξεπερνά κάθε διάσταση της λέξης “ωραίο”».

Εκ μέρους του Γραφείου Στέγασης στην Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας, η Χριστίνα Λάμπρου δήλωσε ότι οι φοιτητές αγκάλιασαν με θέρμη το πρόγραμμα και επιδεικνύουν έμπρακτα την ευαισθησία τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.
Η κατανάλωση κάθε κτηρίου μετριέται χωριστά για κάθε κτήριο με έξυπνους μετρητές που έχουν εγκαταστήσει οι Τεχνικές Υπηρεσίες, οι οποίοι δίδουν τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης στους φοιτητές για την επίδοση του κτηρίου τους.

Εκ μέρους των Τεχνικών Υπηρεσιών, ο Κώστας Χαραλάμπους δήλωσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, ένα ποσοστό εξοικονόμησης 15% περίπου οφείλεται στο γεγονός ότι οι φοιτητές έχουν ευαισθητοποιηθεί και ότι έχουν υιοθετήσει στην καθημερινότητά τους πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας, όπως για παράδειγμα να σβήνουν τα φώτα όταν δεν χρειάζονται, να περιορίζουν τη χρήση συσκευών κλιματισμού προσαρμόζοντας ανάλογα την ενδυμασία τους, να μην παραγεμίζουν με νερό τον βραστήρα και να κλείνουν με καπάκι τα μαγειρικά σκεύη όταν μαγειρεύουν.

Ακολούθησε η αποκάλυψη της τιμητικής πινακίδας, η οποία θα εγκατασταθεί μόνιμα στο χώρο των Φοιτητικών Εστιών και η οποία απονέμεται στους ενοίκους του Κτηρίου 9 των Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που κέρδισαν τον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Εξοικονόμησης Ενέργειας. Για την επιτυχία των φοιτητών/-τριων το Πανεπιστήμιο Κύπρου απέδωσε, επίσης, ως βραβείο ένα τραπέζι επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Εθνικό Πάρκο Αθαλάσσας: εισήγηση ως μέρος του Master Plan της Πανεπιστημιούπολης

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης ανακοίνωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε το Εθνικό Πάρκο Αθαλάσσας να είναι διακριτό ως χώρος στους χάρτες/master plan του πανεπιστημίου.

Η πρόταση του Πρύτανη για το Πάρκο Αθαλάσσας βρήκε σύμφωνη την Επίτροπο Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, η οποία σημείωσε ότι με αυτό τον τρόπο θα προστατευθεί καλύτερα. «Πρέπει να είμαστε μέρος του Πάρκου της Αθαλάσσας, να το απολαμβάνουμε και να το προστατεύουμε, και σε αυτή την προσπάθεια θα έχετε τη βοήθειά μου», διαβεβαίωσε η Επίτροπος.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα